ANKARA VE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN WEB SİTELERİ ARACILIĞIYLA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİNİN İNCELENMESİ

Belediyeler seçimle işbaşına gelen, halkın ortak kamusal hizmetlerini yerel düzeyde çözümlemek için kurulmuş idarelerdir. Belediyeler hizmetlerini yaparken öncesinde, esnasında ve sonrasındaki tüm süreçlerde halkla ilişkiler faaliyetlerine ihtiyaç duyarlar. Halkın ihtiyaçlarının doğru ve zamanında tespit edilmesinde, yapılan icraatların tanıtımında ve halktan geri bildirim almada halkla iletişimin rolü büyüktür. Dijital çağın fırsatlarından olan hızlı, ekonomik, kolay ve etkileşimli iletişimi sağlayan web siteleri, belediyeler için vazgeçilmez bir dijital ortamdır. Ankara’nın Türkiye’nin başkenti ve ikinci büyük şehri olması aynı zamanda ulusal ve uluslararası diplomasideki yeri; İstanbul’un dünyanın 19 megakentinden biri olması, yoğun turist çekmesi yanında Türkiye’nin ekonomi ve finans merkezi olması sebebiyle bu iki şehrin belediyelerine ait web siteleriyle etkili halkla ilişkiler faaliyetlerinin gerçekleşmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin web siteleri aracılığıyla gerçekleştirdikleri halkla ilişkiler faaliyetleri; sitelere erişim, genel görünüş, kullanım kolaylığı, tanımaya ve tanıtmaya yönelik faaliyetler boyutlarıyla içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulgularından, her iki belediyenin web siteleri biçimsel verilere göre değerlendirildiğinde; erişimle ve genel görünüşleriyle ilgili veriler arasında önemli bir farkın olmadığı ve beklenen kriterleri karşıladıkları ifade edilebilir. Tanımaya yönelik halkla ilişkiler faaliyetlerinden ‘şikâyet ve istek hattı’ iki belediyenin web sitesinde de yer almazken, ‘başkana mesaj’ ve ‘bilgi edinme’ kısımları İstanbul Büyükşehir Belediyesinin web sitesinde bulunmamaktadır. Söz konusu belediyelerin web sitelerinin halkla ilişkiler faaliyetleri açısından geliştirilmesi öngörülen yanları ortaya konulmuş ve önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Kaynakça Akbulut, E., Sönmez, B. ve Okumuş, M. (2014). Türkiye’de Fortune 500 listesinde yer alan kuruluşların web sitelerinin diyalojik iletişim düzeylerine yönelik bir analiz. Atatürk İletişim Dergisi, (6), 89-104.
  • Aktel, M. (2009). İl belediye web sitelerinin ı̇şlevselliği üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14 (2), 223- 240.
  • Bilgin, N. (2014). Sosyal bilimlerde içerik analizi teknikler ve örnek çalışmalar. Ankara: Siyasal Kitabevi. Boztepe, H. (2013). Halkla ı̇lişkilerin kurum ile hedef kitle arasında ı̇lişki oluşturma amacı ve kurumsal web sayfalarının diyalojik halkla ı̇lişkiler aracı olarak kullanımı. Akdeniz İletişim. (20). 86-104.
  • Christ, P. (2007). Internet technologies and trends transforming public relations, Journal of Website Promotion, 1 (4), 3-14.
  • Doğmuş, E. ve Kırca, S. (2022). Web sitelerinin tanıtma aracı olarak kullanımı. Pamukkale Üniversitesi İletişim Bilimleri Dergisi, 1 (1), 25-46.
  • Grunig, J. E. ve Grunig, L. A. (2005). Halkla ilişkiler ve iletişim modelleri. Grunig, J. E., Dozier, D. M., Ehling, W. P. vd. (Ed.) Halkla İlişkilerde ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik içinde (s. 307-348). (Çev. E. Özsayar). İstanbul: Rota Yayıncılık.
  • Kazancı, M. (2016). Kamuda ve özel kuruluşlarda halkla ilişkiler. Ankara: Turhan Kitabevi.
  • Kent, M.L, Taylor, M., White, W. (2003). The relationship between web site design and organizational responsiveness to stakeholders, Public Relations Rewiew, (29), 63-77.
  • Krippendorff, K. (2019). Content analysis an introduction to ıts methodology. Los Angeles: Sage Publications.
  • Landis, J. R, Koch, G. G. (1977). The measurement of observer agreement for categorical data. Biometrics, 33 (1), 159–174.
  • Özenç Uçak, N. ve Çakmak, T (2009). Web sayfası kullanılabilirliğinin ölçülmesi: hacettepe üniversitesi bilgi ve belge yönetimi bölümü web sayfası örneği. Türk Kütüphaneciliği, 23 (2), 278-298.
  • Özüpek, M. N. (2010). Belediyelerin halkla ı̇lişkiler çalışmalarında ı̇nternet kullanımı: büyüşehir belediyeleri web siteleri üzerine uygulamalı bir çalışma. Selçuk İletişim Dergisi, 6 (3), 196-205.
  • Peltekoğlu, B. F. (2016). Halkla ilişkiler nedir?. İstanbul: Beta Basım Yayım.
  • Sayımer, İ. (2012). Sanal ortamda halkla ilişkiler. İstanbul: Beta Basım Yayım.
  • Seitel, F. P. (2016). Halkla ilişkiler uygulaması. (Çev. Mengü. Seda). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Sommerfeldt, E. J., Kent, M. L., Taylor, M. (2012). Activist practitioner perspectives of website public relations: why aren’t activist websites fulfilling the dialogic promise?. Public Relations Review, 38 (2), 303-312.
  • Şenyurt, G. (2016). Belediyelerin halkla ı̇lişkiler uygulamalarında ı̇nternetin ve sosyal medyanın kullanımı: konya merkez ı̇lçe belediyeleri üzerine bir ı̇nceleme. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 1 (1), 44-67.
  • Tanyıldızı, N. İ. ve Karatepe, S. (2011). Belediyelerin halkla ı̇lişkiler çalışmalarında web siteleri: ı̇ki farklı ülke ve ı̇ki farklı belediye analizi. E-journal of New World Science Academy, 6 (3), 521-537.
  • Tarhan, A. (2007). Halkla ı̇lişkilerde tanıma ve tanıtma aracı olarak ı̇nternet: belediyelerin web sayfaları üzerine bir analiz. Selçuk İletişim, 4 (4), 75-95.
  • Yayınoğlu, P., Sayımer, İ., Arda, Z. (2007). Belediyelerin kurumsal web sitesi kullanımı üzerine bir ı̇nceleme: Londra Büyükşehir Yönetimi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi web sitesi ana sayfalarının karşılatırılması. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, (7), 129-157.
  • Yıldız, İ. (2019). Belediyelerin iletişim çalışmaları kapsamında web sitesi kullanım durumları (Bingöl Belediyesi web sitesi’ne yönelik bir içerik analizi). İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, (23).