Spontan bakteriyel peritonitli hastalarda asit kültür sonuçları ve klinik özellikler

Giriş ve amaç: Klinik spontan bakteriyel peritonit (SBP) özelliklerine ve yüksek asit PNL sayılarına sahip hastaların asit kültürlerinin önemli kısmı nda etken izole edilememektedir. Bu çalışmada spontan bakteriyel peritonit klinik ve laboratuvar özellikleriyle başvuran hastaları başvuru ve prognostik özelliklerini asit kültüründe elde edilen üreme sonuçlarına göre karşılaştırdık. Gereç ve yöntem: Prospektif çalışmamıza Gastroenteroloji Bilim Dalımıza başvuran 40 SBP hastası (17 kadın, 23 erkek) dahil edildi. Asit kültürü pozitif ve negatif saptanan hastalar bazal değerler, gelişen komplikasyonlar ve hastane içi mortalite açılarından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 17'si kadın (%42.5) 23'ü erkek (%57.5) idi. Asit sıvısı kültürlerinde üreme oranı %35 olarak saptandı. E. coli %57 ile en fazla üretilen bakteri idi. Hastalar asit sıvısı kültürlerinde üreme durumuna bakılarak iki gruba ayrıldı. Bu gruplar arasında bazal değerler, hastane içi mortalite HRS ve infeksiyon rezolusyonu açısından anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: Asit kültürlerinde üreme oranlarımız literatürden daha düşüktür. Ama en sık üretilen bakteriler açısından literatürle uyumludur. Çalışmamız kültür negatif nötrositik asit ve kültür pozitif SBP'li olgular arasında komplikasyonlar, prognoz, klinik ve laboratuvar bulgular açısından arada fark olmadığını desteklemektedir.

Ascites culture results and clinical features in patients with spontaneous bacterial peritonitis

Background/aim: Despite the use of sensitive methods, ascites culture is negative in many patients with clinical manifestations suggestive of spontaneous bacterial peritonitis (SBP). We compared patients with clinical and laboratory findings suggesting SBP according to ascitic fluid culture results. Materials and methods: The study was a prospective and randomized trial performed in Dicle University Gastroenterology Department. Groups of patients with negative and positive ascitic cultures were compared by means of basal characteristic parameters and complications. Results: Seventeen of 40 patients included were female and 23 were male. Ascitic fluid culture revealed causative organism in 35% of the patients. No significant differences were found between groups with regard to in-hospital mortality, hepatorenal syndrome, and infection resolution rate. E. coli was the most common isolate (57%) of ascitic fluid in our study. Conclusion: Bacterial isolation rate was lower than that reported in literature, but the spectrum of isolated bacteria was similar to that in the literature. Our study supports the idea which proposes no difference between SBP and culture-negative neutrocytic-ascites regarding complications, prognosis, and clinical and laboratory findings.
Akademik Gastroenteroloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6629
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Jülide Gülay Özler
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akut pankreatit olgularının kanıta dayalı tıp kılavuzları rehberliğinde incelenmesi

Murat ZEYTUNLU, MURAT AKYILDIZ, Oktay TEKEŞİN, Galip ERSÖZ, Ömer ÖZÜTEMİZ, Ahmet ÇOKER, Yıldıray YÜZER, Yücel BATUR

Özgün Görüntüler ERCP'de pratik ipuçları -2 Distale migre olmuş plastik stentin çıkartılması: Önce içeri it, sonra çıkart

Erkan PARLAK, Bahattin ÇİÇEK, Bülent ÖDEMİŞ, Fatih AYDIN, Burhan ŞAHİN

Spontan bakteriyel peritonitli hastalarda asit kültür sonuçları ve klinik özellikler

Şehmus ÖZMEN, Ramazan DANIŞ, Abdullah ALTINTAŞ, Kadim BAYAN, Şerif YILMAZ

Helikobakter pilori pozitif ve negatif hastalarda intestinal metaplazi ve displazi sıklığı

Esin ATİK, Bülent KANTARÇEKEN, Ertan BÜLBÜLOĞLU, Ali ÇETİNKAYA

Hemofagositik sendrom ve fulminan hepatit

Osman Z. ŞAHİN, Fatih TEKİN, Zeki KARASU, Yücel BATUR, Deniz NART

Mide adenokarsinomlu total situs inversus: Olgu sunumu

Behlül BAYDAR, Fuat ATALAY, Ali Eba DEMİRBAĞ, Tahsin DALGIÇ, Necdet ÖZÇAY

Yetmişbir yaşında over kist torsiyonu olan over teratomu

Behlül BAYDAR, Mehmet ARHAN, İlter ÖZER, Gülden AYDOĞ, Necdet ÖZÇAY, Tahsin DALGIÇ, Fuat ATALAY

Özgün Görüntüler Alışılmadık bir görüntü: Stent içinde stent

Fatih AYDIN, Bülent ÖDEMİŞ, Erkan PARLAK, Burhan ŞAHİN

Özgün Görüntüler Klatskin tümörlü bir olguda ERCP işlemi sırasında nadir karşılaşılabilecek bir problem

Mehmet DURSUN, Şerif YILMAZ, Kadim BAYAN, Yekta TÜZÜN

Masif ve rekürren gastrointestinal kanamanın nadir sebebi: İnce barsak leiomyomu

FİKRET AKSOY, Niyazi ÜLGEN, GÖKHAN DEMİRAL