Gastroözofageal reflü hastalığında diyafram krusları arasındaki açı ile asit reflü şiddeti arasındaki ilişki: bir retrospektif kohort çalışması

Giriş ve Amaç : Gastroskopi ve 24 saatlik pH metre gastroözofageal reflü hastalığının tanısında altın standarttır. Bu çalışma, 24 saatlik pH metre ile saptanan asit reflü şiddeti ile diyafram krusları arası açının ilişkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2011 ve Haziran 2017 arasında, gastroözofageal reflü hastalığı olan 32 hasta ile 20 normal bireyden elde edilen veriler retrospektif olarak incelendi. Diyafram krusları arasında açı ölçümü bilgisayarlı tomografi kesitleri üzerinden yapıldı. Bulgular: Diyafram krusları arasındaki açının genişlemesi ile DeMeester skorunun yüksekliği arasında anlamlı olarak orantılı ilişki bulundu (p <0.004). DeMeester skoru ≥14.7 olan hastalarda daha düşük DeMeester skoru olanlara göre bu açının ortalama değeri anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.033). Kruslar arası açı normal bireylerde gastroözofageal reflü hastalığı olanlarla karşılaştırıldığında anlamlı derecede daha düşüktü (normal birey ile DeMeester ≥14.7 olan gastroözofageal reflü hastalıklı birey, p=0.001; normal birey ile DeMeester <14.7 olan gastroözofageal reflü hastalıklı birey, p=0.04). DeMeester skorunun ≥14.7 olarak kestirilmesinde, açının 65º ve üzeri olmasının duyarlılığı %94.4, özgüllüğü %42.9, pozitif kestirim değeri %68.0 ve negatif kestirim değeri %85.7 olarak saptandı.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, diyafram krusları arası açı ile asit reflü şiddeti arasında açık bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bilgisayarlı tomografi kruslar arasındaki açıyı hesaplaması ile anti-reflü cerrahi öncesinde faydalı bir yöntem olabilir.

___

  • 1. De Bortoli N, Guidi G, Martinucci I, et al. Voluntary and controlled weight loss can reduce symptoms and proton pump inhibitor use and dosage in patients with gastroesophageal reflux disease: a comparative study. Dis Esophagus 2016;29:197-204.
  • 2. Nissen R. A simple operation for control of reflux esophagitis. Schweiz Med Wochenschr 1956;86:590-2.
  • 3. Davis CS, Baldea A, Johns JR, et al. The evolution and long-term results of laparoscopic antireflux surgery for the treatment of gastroesophageal reflux disease. JSLS 2010;14:332-41.
  • 4. Jamieson JR, Stein HJ, DeMeester TR, et al. Ambulatory 24-h esophageal pHmonitoring: normal values, optimalthresholds, specificity, sensitivity, and reproducibility. Am J Gastroenterol 1992; 87:1102-11.
  • 5. Ayazi S, Lipham JC, Portale G, et al. Bravo catheter-free pHmonitoring: normal values, concordance, optimal diagnostic thresholds, and accuracy. Clin Gastroenterol Hepatol 2009;7:60-7.
  • 6. Johnson LF, DeMeester TR. Twenty-four hour pH monitoring of the distal esophagus. A quantitave measure of gastroesophageal reflux. Am J Gastroenterol 1974;62:325-32.
  • 7. Vaezi MF, Singh S, Richter JE. Role of acid and duodenogastric reflux in esophageal mucosal injury: A review of animal and human studies. Gastroenterology 1995;108:1897-907.
  • 8. ZaninottoG1, DeMeesterTR, Schwizer W, et al. The lower esophageal sphincter in health and disease. Am J Surg 1988;155:104-11.
  • 9. Vaishnav B, Bamanikar A, Maske P, et al. Gastroesophageal reflux disease and its association with body mass index: Clinical and endoscopic study. J Clin Diagn Res 2017;11:1-4.
  • 10. Ouyang W, Dass C, Zhao H, et al; COPD Gene Investigators. Multiplanar MDCT measurement of esophageal hiatus surface area: association with hiatal hernia and GERD. Surg Endosc 2016;30:2465-72.
  • 11. Balfe DM, Gratz B, Peterson C. Normal abdominal and pelvic anatomy. In: Lee JKT, Sagel SS, Stanley RJ and Heiken JP, (eds). Computed Body Tomography with MRI Correlation. 4rd ed. New York: Lippincott Raven; 2006: 715-6.
Akademik Gastroenteroloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6629
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Jülide Gülay Özler
Sayıdaki Diğer Makaleler

Helicobacter pylori CagA IgG pozitifliğinin gastrointestinal yakınmalar ve histopatolojik bulgular ile ilişkisi

Sibel BAKIRCI ÜREYEN, Cumali EFE, Narin NASIROĞLU İMGA, Tankut KÖSEOĞLU, Ersan ÖZASLAN, Hasan TUNCA, Engin SENNAROĞLU

Sirozlu hastalarda gelişen karaciğer dışı kanserlerin özellikleri

Enver AKBAŞ, Reskan ALTUN, Murat KORKMAZ

C-Reaktif Protein/Albümin Oranının Sirotik Hastalarda Prognostik Amaçlı Kullanımı

Mustafa KAPLAN, İhsan ATEŞ, MERAL AKDOĞAN KAYHAN, SABİTE KACAR, Muhammet Yener AKPINAR, Volkan GÖKBULUT, Orhan ÇOŞKUN, Adem AKSOY, Ufuk Barış KUZU

Prekanseröz lezyonların Helicobacter pylori eradikasyonuna olan etkisi

Evrim KAHRAMANOĞLU AKSOY, Muhammet Yener AKPINAR, Ferdane PİRİNÇCİ SAPMAZ, ZEYNEP GÖKTAŞ, Gülçin Güler ŞİMŞEK, Metin UZMAN, Yaşar NAZLIGÜL

Gastroözofageal reflü hastalığında diyafram krusları arasındaki açı ile asit reflü şiddeti arasındaki ilişki: bir retrospektif kohort çalışması

Süleyman ORMAN, Ahmet ASLAN

Kolon polipleri ve diyet ilişkisi

YASİN ŞAHİNTÜRK, Ayhan Hilmi ÇEKİN

Kronik hepatitli ve karaciğer sirozlu hastaların biyoelektrik impedans yöntemi ile değerlendirilmesi

Haşim NAR, İDRİS KIRHAN, Hüseyin TAŞKIRAN, ÇİĞDEM CİNDOĞLU, AHMET UYANIKOĞLU, Necati YENİCE

Kronik viral hepatitler, karaciğer sirozu ve hepatosellüler karsinomada inflamasyon göstergesi olarak neopterin

Muhammed Fatih AYDIN, Şule NAMLI KOÇ, SABİYE AKBULUT, Dilek OĞUZ

Sonoelastrografi ile fokal pankreas kitleleri; fokal pankreatit mi? Pankreatik adonakanser mi?

Melike Ruşen METİN, Mustafa TAHTACI