MODERN METİN ÇÖZÜMLEME YÖNTEMLERİNİN ELEŞTİREL DÜŞÜNME, YARATICI DÜŞÜNME VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİ

Bu araştırma, modern çözümleme yöntemleri ile şiir çözümlemenin, öğrencilerin eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerine etkisini incelemeye yönelik deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın amacı, öğrencilerin bahsedilen becerileri üzerinde modern çözümleme yöntemleri ile geleneksel şiir çözümleme yöntemi arasında bir farklılık olup olmadığını belirlemektir. Çalışmada, ön test ve son teste dayalı deneysel desen araştırması kullanılmıştır. Çalışma 2011-2012 öğretim yılında Ahi Evran Üniversitesinde gerçekleştirilmiş ve şiir çözümlemelerinin yapıldığı iki sınıfta yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Düşünme ve Problem Çözme Becerisi Ölçekleri kullanılmıştır. Bu ölçekler deney ve kontrol gruplarına ön test olarak araştırma başlamadan ve son test olarak deneysel çalışmanın bitiminde uygulanmıştır. Bulgular, hem modern çözümleme yöntemlerinin hem de geleneksel yöntemin, öğrencilerin eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerileri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Deney ve kontrol gruplarının söz konusu becerileri karşılaştırıldığında eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerilerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.

The Effects of Modern Analysis Methods In Poetry Students’ Critical Thinking, Creative Thinking and Problem Solving Skills

This study is an experimental study for examining poetry analysis with modern methods of analysis in effect the students' critical thinking, creative thinking and problem solving skills. The purpose of study is to determine on the students' skills said modern between methods of analysis and traditional method of analysis whether there is a difference. In the study experimental design based on pre-test, post-test and a mixed method research has been used. The research was conducted at the University of Ahi Evran in 2011-2012 academic year and was conducted in two classes where was carried analysis of poetry. As data collecting instrument developed by the researcher Critical Thinking, Creative Thinking and Problem Solving Skill Scales was used. These scales were carried out to experimental and control groups as pre-test and post-test in beginning and end of experimental study. Findings reveal that both modern analysis methods and traditional method have a positive effect on students' critical thinking, creative thinking and problem solving skills. In comparing the Experimental and Control groups' skills mentioned a statistically significant difference has been observed to the skills of critical thinking and creative thinking in the experimental group

___

Akerson, F. E. (2010). Edebiyat ve kuramlar. İstanbul: İthaki Yayınları.

Aksan, D. (2004). Cumhuriyet döneminden bugüne örneklerle şiir çözümlemeleri. İstanbul: Bilgi Yayınevi.

Aktaş, Ş. (2009). Şiir tahlilleri –teori ve uygulama–. Ankara: Akçağ Yayınları.

Aktulum, K. (1999). Metinlerarası ilişkiler. Ankara: Öteki Yayınevi.

Aydemir, Y. (2006). Divan edebiyatı öğretiminde karşılaşılan sıkıntılar ve zihniyet problemi. Milli Eğitim, 169, 134-141.

Aytaç, G. (2003). Genel edebiyat bilimi. İstanbul: Say Yayınları.

Aytaş, G. (2008). Çağdaş gelişmeler ışığında şiir tahlilleri. Ankara: Akçağ.

Başusta, K. C. (2009). Okuma Eğitiminde Metin Dil Bilimin Kullanımı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Büyüköztürk, Ş. (2007). Deneysel desenler. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş. (2008). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı istatistik, araştırma deseni spss uygulamaları ve yorum. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö. ve Köklü, N. (2010). Sosyal bilimler için istatistik. Ankara: Pegem Akademi.

Cemiloğlu, M. (2003). Türk dili ve edebiyatı öğretimi. İstanbul: Alfa.

Çetin, N. (2004). Şiir çözümleme yöntemi. Ankara: Öncü Kitap.

Çetin, N. (2010). Şiir tahlilleri 1. Ankara: Öncü Kitap.

Çetişli, İ. (2006). Metin tahlillerine giriş / 1 şiir. Ankara: Akçağ Yayınları.

Çetişli, İ. (2006). Edebiyat eğitiminde edebî metnin yeri ve anlamı. Milli Eğitim, 169, 75- 84.

Çetişli, İ. (2008). Edebiyat sanatı ve bilimi. Ankara: Akçağ Yayınları.

Eagleton, T. (2011). Şiir nasıl okunur. İstanbul: Agora Kitaplığı.

Günay, V. D. (2006). Liselerde yazın eğitimine yeni bir yaklaşım. Milli Eğitim, 169, 8- 17.

Güzel, A. (2006). Edebiyat eğitiminde amaçlar ve bu amaçlara yönelik yöntem teknik ve örnek uygulamalar. Millî Eğitim, 169, 1-25.

Halliday, M. A. K.; Hassan, R. (1976). Cohesion in english. New York: Longman Group UK Limited.

Issı, A. C. (1997). Turgut uyar’ın “göğe bakma durağı” başlıklı şiirinde bir matrise ulaşma serüveninin ontolojik analiz metoduyla takibi. Yedi İklim 90, Eylül, 43–49.

Kalaycı, Ş. (2009). Spss uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil Yayınevi.

Kaplan, M. (2002). Şiir tahlilleri 1. Ankara: Akçağ Yayınları.

Kaplan, M. (2009). Şiir tahlilleri 2. Ankara: Akçağ Yayınları.

MEB. (2005). Orta öğretim türk edebiyatı dersi 9, 10, 11, 12. sınıflar öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.

Miles, M. B.; Huberman, A. M. (1994). Qualitive data analysis. Thousand Oaks, CA: Sage.

Moran, B. (1994). Edebiyat kuramları ve eleştiri. İstanbul: Cem Yayınevi.

Neuman, W. Lawrence. (2008). Toplumsal araştırma yöntemleri. Nitel ve Nicel Yaklaşımlar. (Çev. Sedef Özge). İstanbul: Yayın Odası.

Orr, Marry. (2003). Intertextuality: debates and context. Cambridge & Oxford: Balckwell.

Patton, M. Q. (2002). Qualitative research and evaluation methods. (3rd. Edition). International Education and Professional Publisher. CA: Thousand Oaks, Sage Publications.

Polat, T. (2006). Okur odaklı yaklaşımla yazın eğitimi. Milli Eğitim, 169, 18-24.

Saxe, L. ve Michelle F. (1981). Social experiments: methods for design and evaluation. Beverly Hills, CA: Sage.

Saussure, F. (1998). Genel dilbilim dersleri. İstanbul: Multilingual.

Tezbaşaran, A. A. (1997). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi