FACEBOOK’UN EĞİTİMDE KULLANILMASI: MUHASEBE EĞİTİMİNDE BİR UYGULAMA

Bir sosyal ağ olan Facebook’un bünyesinde barındırdığı işbirliği araçları ve etkileşim olanakları kullanılarak muhasebe eğitimindeki öğrenme etkinlikleri kapsamında kullanımına yönelik öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, toplanan nicel veriler öğrenci görüşlerine dayalı nitel verilerle desteklenerek karma bir yöntemden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Güz döneminde Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi ve Kooperatifçilik programlarındaki 2. sınıf öğrencilerinden “Bilgisayarlı Muhasebe 1” dersini alan 45 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak; Tavşancıl ve Keser 2002 tarafından geliştirilen internet kullanımına yönelik tutum ölçeği, İşman ve Hamutoğlu 2013 tarafından geliştirilen sosyal ağ Facebook kullanım anketi ile yazarlar tarafından geliştirilen görüş formu kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları Facebook’un derste kullanımının; yararlı bir uygulama olması, dersi tekrar imkânı sağlaması, iletişim imkânı sağlaması, dersi ilgi çekici hale getirmesi ve farklı bir deneyim olması gibi olumlu özelliklerinin olduğunu göstermiş ve öğrencilerin büyük bir kısmı aldıkları eğitiminden memnun kalmışlardır.

Using Facebook in Education: A Case Study in Accounting Education

It is taken advantage of a mixed method by supporting the quantitave data with qualitative data based on students’ views that are collected in this study which is done on the purpose of gathering the views of students on using Facebook, a social network, in accounting education by using collaboration tools and interaction opportunities in it. Studying group of research is formed by fourty five second class students of 2013-2014 academic year at fall term, Ahi Evran University, Mucur Vocational High School, Business Management and Cooperation Programmes. At the scope of research as data tools; attitude scale for using internet devoloped by Tanşancıl and Keser 2002 and questionnoire on using social network Facebook devoloped by İşman and Hamutoğlu 2013 and opinion form developed by writers, are used. Results of the study using Facebook in lessons is a benificial practice, an opportunity of communication, attractive at lesson and showed positive features like being a different experience and most of students are satisfied with education

___

  • Ay, M. (2011). Öğrencilerin muhasebe derslerinde yaşadıkları anlama zorlukları ve nedenleri üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 , 263 –277.
  • Aydın, S. ve Er, H. (2011). İşbirliğine dayalı öğrenme yönteminin genel muhasebe derslerindeki etkinliği. MÖDAV, 2 , 19 –38.
  • Blackey, H. and Chew, E. (2009). Social Software Policy 2009 –2012 for The Unive rsity of Glamorgan . Retrieved from http://scholar.google.com.tr/scholar?q=Social+Software+Policy+2009 – 2012+for+The+University+of+Glamorgan.+The+Policy+of+the+University+of+ Glamorgan.&btnG=&hl=tr&as_sdt=0,5#1
  • Boyd, D. M. and Ellison, N. B. (2007). Social ne twork sites: Definition, history, and scholarship. Journal of Computer -Mediated Communication , 13 (1), 210 –230.
  • Dinç, E. ve Karakaya, A. (2008). Muhasebe mesleği seçimini etkileyen faktörlere yönelik lisans öğrencilerinin algılarındaki farklılıklar. MÖDAV, 4 , 117 –136.
  • Dönmez, A., Ağyar, E. ve Ersoy, A. (2010). Uluslararası dört muhasebe eğitimi dergisi üzerine bir literatür taraması ve analizi (2000 -2008). MÖDAV, 1 , 25 –48.
  • Gülbahar, Y., Kalelioğlu, F. ve Madran, O. (2010). Sosyal ağların eğitim amaçlı kullan ımı. In inet-tr 2010 Türkiye’de İnternet Konferansı . İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Hacırüstemoğlu, R. (2009). Türkiye’de muhasebe eğitimi için on yıllık hedefler. MÖDAV, 3 , 19 –31.
  • İşman, A. ve Hamutoğlu, N. B. (2013). Sosyal ağların eğitim -öğretim sürecinde kullanılması ile ilgili karma öğrenme öğrencilerinin görüşleri: Sakarya Üniversitesi örneği. International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education (IJTASE), 2 (3).
  • Jones, N., Blackey, H., Fitzgibbon, K. and Chew, E. (2010). Get out of MySpace! Computers & Education , 54 (3), 776 –782.
  • Munoz, C. and Towner, T. (2009). Opening Facebook: How to use Facebook in the college classroom. In Society for Information Technology & Teacher Education International Conference (pp. 2623 –2627). Retrieved from http://www.editlib.org/p/31031/
  • Özbirecikli, M. (2000). Dinamik muhasebe öğretimi ortamı için yeni yaklaşımlar. In XIX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu (pp. 75 –98).
  • Tavşancıl, E. ve Keser, H. (2002). İnternet kullanımına yönelik likert tipi bir tutum ölçeğinin geliştirilmesi. Eğitim Bilimleri ve Uygulama , 1 (1), 79 –100.
  • Wikipedia, 2014. Facebook istatistikleri. http://tr.wikipedia.org/wiki/Facebook adresinden 3 Şubat 2014’te alınmıştır.
  • Zaif, F. (2004). Muhasebe eğitiminde yeni yaklaşımlar. In 23. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu . Antalya.
  • Zaif, F. ve Ayanoğlu, Y. (2007). Muhasebe eğitiminde kalitenin arttırılmasında ders programlarının önemi: Türkiye’de bir inceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (1), 115 –136.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ORTAÖĞRETİM KİMYA DERS KİTAPLARINDAKİ VE SINAVLARINDAKİ SORULARIN BİLİŞSEL DÜZEYİ VE ÖĞRENCİLERİN BİLİŞSEL DÜZEYİYLE İLİŞKİSİ

Sinem ÜNER, Hüseyin AKKUŞ, Fatma KORMALI

Ortaöğretim kimya ders kitaplarındaki ve sınavlarındaki soruların bilişsel düzeyi ve öğrencilerin bilişsel düzeyiyle ilişkisi

Fatma KORMALI, Sinem ÜNER, Hüseyin AKKUŞ

Harmanlanmış öğrenme ortamlarının öğrencilerin derse katılım ve derse karşı motivasyonları üzerine etkisinin incelenmesi

Mustafa SARITEPECİ, Hatice YILDIZ

HASİP AHMET AYTUNA’NIN TÜRK EĞİTİM TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Mustafa GÜÇLÜ

Fen bilimleri öğretmenlerinin öğretimde internet kullanımına ilişkin görüşleri (Kırşehir ili örneği)

Mutlu Pınar GÜLER DEMİRCİ, Sinan KAYA, Adem UZUN

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYON KAVRAMINDA NOTASYONEL HATALARI VE BAZI KAVRAM YANILGILARI

Alattin URAL

Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programı hakkındaki görüşleri (Adana ili örneği)

Didem ÖZSIRKINTI, Cenk AKAY, Emine BOLAT YILMAZ

OKUL ÖNCESİ DÖNEM RESİMLİ ÖYKÜ KİTAPLARININ COĞRAFİ KAVRAMLARI İÇERMESİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

Özge KILIÇ, Havise GÜLEÇ, Salih Zeki GENÇ

9. Sınıf öğrencilerinin fonksiyon kavramında notasyonel hataları ve bazı kavram yanılgıları

Alattin URAL

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNİN ALGILADIKLARI EVRENSEL DEĞERLERİN BİR YORDAYICISI OLARAK OKUL İKLİMİ

Fatih BEKTAŞ, Ahmet NALÇACI, Engin KARADAĞ