Afet Risklerinin Azaltılmasında Sivil İnsiyatiflerin Rolü: TRI DRR Örneği

Afetlerin global ölçekte yıkıcı etkisi vardır ve her yerde afet aynı dili kullanır. Ancak alınacak önlemler doğrultusunda etkileri azaltılabilir. Dünyada değişik kültür ve yaşam tarzının, değişik ekonomilerle birlikte bulunması afetin etkileri açısından ülkeler bazında değişiklik göstermektedir. Aynı büyüklükte meydana gelen bir deprem toplumların kırılganlıklarına göre farklı sonuçlar göstermektedir. Afet öncesi yapılacak hazırlık ve zarar azaltma çalışmaları kadar afet sonrasında da yapılacak hasar, kayıp ve acil durum sonrası ihtiyaç değerlendirmesi çalışmaları da önemlidir. Afetlerde meydana gelen deneyimlerle ihtiyaçların belirlenmesi, acil durum ve afetlerle ilişkili olası sonuçların değerlendirilmesi, stratejilerin belirlenmesi ülkelerin kalkınma planlarında da yer almaya başlamıştır. Bununla birlikte çerçeve programları, rehberler de toplumların afet risk azaltma çalışmalarına destek vermektedir. Sivil insiyatifler ve STK lar doğal afet riski bulunan ve daha önce doğal afet yaşayan topluluklar üzerinde zarar azaltma metotlarını araştırması ve yaşananlardan dersler çıkarması gerekmektedir. Afet riski taşıyan bölge topluluklarını araştırmak, risk azaltma için en uygun araçları yaygınlaştırmak için çaba göstermelidir. Bunun bir örneği olarak çalışma kapsamında sivil insiyatif TRIDRR’ın çalışmaları vurgulanmıştır.

The Role of Civil Initiatives in Reducing Disaster Risks: Sample of TRI DRR

Disasters have a devastating effect on a global scale and disasters use the same language everywhere. However, with the measures to be taken, their effects can be reduced. The presence of different cultures and lifestyles with different economies in the world varies on a country basis in terms of the effects of disaster. An earthquake disaster of the same magnitude varies according to the fragility of societies. Pre-disaster preparation and loss reduction studies are as important as damage, loss and post-emergency needs assessment studies. Strategies have also started to take place in development plans of countries which are determination of needs with previous disaster experiences, evaluation of emergency and disaster related likely results. In addition, framework programs and guides also support disaster risk reduction studies of societies. Civil initiatives and NGOs need to research mitigation methods and learn lessons from natural disaster according to communities experiencing natural disasters. It should strive to research for communities in disaster risk areas and disseminate the most appropriate tools for risk reduction. As an example of this, the studies of the civil initiative TRIDRR were emphasized within the scope of the study.

___

  • Acar, Y. (2020). Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi. 4(1):7-21.
  • Barış, Ş., Gerdan S., Özmen B., (2013). Okul Afet ve Acil Durum Yönetimi Planı Hazırlama Kılavuzu, AFAD.
  • Erkan, B.vd., 2013. From Emergency Response to Recovery: Multiple Impacts and Lessons Learned from 2011 Van Earthquakes, February 2013 Earthquake Spectra 31(1):140514111412006
  • Gerdan, S., 2019. An Overview of Applications of Disaster Mitigation In Local Governments / Yerel Yönetimlerde Afet Zararlarının Azaltılması Çalışmalarına Genel Bir Bakış, The Journal of Social Science, cilt.3, ss.267-276.
  • JICA- Kobe Üniversitesi, “Mega Şehirlerde Deprem Afet Etkilerinin Azaltma Stratejisi” Uluslararası Eğitim Notları “Mitigation Strategy for Mega-Urban Earthquake Disaster”, Kobe Japan 2006.
  • JICA-Kobe Üniversitesi “Mega Şehirlerde Deprem Afeti İçin Zarar Azaltma Stratejisi” Eğitim Takip Semineri İle Afet Risklerinin Azaltılması Konusunda Uluslararası İşbirliği Ve Eğitim Semineri Notları, Kobe Japan 2007.
  • Kuzucuoğlu, A., 2017. Afetlerde Risk ve Kriz Yönetiminde Kurumsal ve Örgütsel Organizasyonlar, Afetlerde Risk ve Kriz Yönetimi Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ders kitabı.
  • Pelling, M., 2003. Natural disasteıs and development in a globalizing world, Routledge, London.
  • URL 1, Üstün, B. Veri Toplama Yöntemleri https://www.phdernegi.org/wp-content/uploads/2016/03/veri_toplama_yontemleri.pdf (Son Erişim: 13.07.2020)
  • URL 2, http://jicarcuss2004-2011.blogspot.com/search/label/ASIA (Son Erişim: 10.07.2020)
  • URL 3, http://jicarcuss2004-2011.blogspot.com/search/label/MENA (Son Erişim: 10.07.2020)
  • URL 4, http://jicarcuss2004-2011.blogspot.com/search/label/LATAM (Son Erişim: 10.07.2020)
  • URL 5, 2005 ve 2015 yıllarını kapsayan Hyogo Çerçeve Programı: https://www.unisdr.org/files/1037_hyogoframeworkforactionenglish.pdf (Son Erişim: 01.07.2020)
  • URL 6, 2015 ve 2030 yıllarını kapsayan Sendai Çerçeve Programı: https://sustainabledevelopment.un.org/frameworks/sendaiframework (Son Erişim: 01.07.2020)