Siringomiyeli ile ilişkili nöropatik omuz artropatisi: Altı olgu sunumu

Bu çal›flmada 2005-2008 y›llar› aras›nda klini¤imizde nöropatik omuz artropatisi tan›s› alan 5 has- tal›k (6 omuz) bir seri sunulmaktad›r. ‹lk tan›, klini¤imize baflvurudan önce yap›lm›fl olan tetkik ve tedaviler, radyolojik ve klinik izlem bulgular› kaydedildi. Baflvuru s›ras›ndaki ortalama yafl 44.2 idi. Dört hastada tek tarafl›, bir hastada ise bilateral omuz tutulumu mevcuttu. Baflvuru flikayetleri a¤- r›, flifllik ve hareket aç›kl›¤›nda azalma idi. Baflvuruda aktif öne fleksiyon ve abdüksiyon 0° ila 90° aras›nda de¤iflmekteydi. Üç hastada hipoestezi ve s›cakl›k duyusunda azalma mevcuttu. Röntge- nogramlarda humerus bafl› ve glenoidde masif osteoliz, magnetik rezonans görüntülemede ise ek- lem çevresinde s›v› birikimi, rotator manflet ve omuz ekleminde dejenerasyon görülmekteydi; bul- gular kronik septik artrit ya da sarkoma benzerlik göstermekteydi. Dört hastada kesin tan› öncesi biyopsi al›nd› ve sinovyal hipertrofi ve nekrotik kemik saptand›. ‹ki hastan›n özgeçmiflinde servi- kal siringomiyeli öyküsü mevcuttu, ikisi de bu nedenle opere edilmiflti. Di¤er 3 hastada ise ortope- di klini¤inde yap›lan tetkikler s›ras›nda siringomiyeli tan›s› kondu ve hastalar nöroflirürji klini¤ine sevkedildi; bu hastalardan ikisi siringomiyeli nedeni ile opere oldu. Dört hasta semptomatik tedavi verilerek konservatif olarak izlendi, bir hastaya ise baflka bir merkezde baflar›s›z bir omuz artrop- lastisi yap›ld›. Sonuç olarak, nöropatik omuz artropatisi nadirdir ve do¤ru tan›ya klinik flüphe, dik- katli fizik ve nörolojik muayene ve gere¤inde patolojik de¤erlendirme ile ulafl›labilir.

___

1. Hatzis N, Kaar K, Wirth MA, Toro F, Rockwood CA Jr. Neuropathic arthropathy of the shoulder. J Bone Joint Surg Am 1998;80:1314-9.

2. Kenan S, Lewis MM, Main WK, Hermann G, Abdelwahab IF. Neuropathic arthropathy of the shoulder mimicking soft tissue sarcoma. Orthopedics 1993; 16:1133-6.

3. Yan›k B, Tuncer S, Seçkin B. Neuropathic arthropathy caused by Arnold-Chiari malformation with syringomyelia. Rheumatol Int 2004;24:238-41.

4. Xu DY, Cao LB, Liu C, Zhan AL, Feng WH. Neuroarthropathy. Clinico-radiologic analysis of 115 cases. Chin Med J (Eng) 1992;105:860-5.

5. Brower AC, Alman RM. Pathogenesis of the neurotrophic joint: neurotraumatic vs. neurovascular. Radiology 1981; 139:349-59.

6. Parikh JR, Houpt JB, Jacobs S, Fernandes BJ. Charcot’s arthropathy of the shoulder following intraarticular corti- costeroid injections. J Rheumatol 1993;20:885-7.

7. Guille JT, Forlin E, Bowen R. Charcot joint disease of the shoulders in a patient who had familial sensory neuropa- thy with anhidrosis. A case report. J Bone Joint Surg Am 1992;74:1415-7.

8. Cullen AB, Ofluo¤lu O, Donthineni R. Neuropathic arthropathy of the shoulder (Charcot shoulder). MedGenMed 2005;7:29.

9. Drvaric DM, Rooks MD, Bishop A, Jacobs LH. Neuropathic arthropathy of the shoulder. A case report. Orthopedics 1998;11:301-4.

10. Tully JG, Latteri A. Paraplegia, syringomyelia tarda and neuropathic arthrosis of the shoulder: a triad. Clin Orthop Rel Res 1978;(134):244-8.

11. Ruette P, Stuyck J, Debeer P. Neuropathic arthropathy of the shoulder and elbow associated with syringomyelia: a report of 3 cases. Acta Orthop Belg 2007;73:525-9.

12. Tachdjian, MO. Pediatric orthopedics. Vol. 2, 2nd ed. Philadelphia: WB Saunders; 1990.

13. Edison J, Finger DR. Neuropathic osteoarthropathy of the shoulder. J Clin Rheumatol 2005;11:333-4.

14. Crowther MA, Bell SN. Neuropathic shoulder in syringomyelia treated with resurfacing arthroplasty of humeral head and soft-tissue lining of glenoid: a case report. J Shoulder Elbow Surg 2007;16:e38-40.

15. Pitocco D, Ruotolo V, Caputo S, Mancini L, Collina CM, Manto A, et al. Six-month treatment with alendronate in acute Charcot neuroarthropathy: a randomized controlled trial. Diabetes Care 2005;28:1214-5.
Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica-Cover
  • ISSN: 1017-995X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüzük parmağı metakarpofalangeal ekleminde sinovyal kondromatozis

İSMAİL BÜLENT ÖZÇELİK, Samet Vasfi KUVAT, Berkan MERSA, Özgür PİLANCI

Genç hastalarda kaynamamış intrakapsüler femur boynu kırıklarının kuadratus femoris kası saplı kemik grefti kullanılarak tedavisi

Venkat Ram Prasad VALLAMSHETLA, Murali Krishna SAYANA, Ravindranath VUTUKURU

Lumbosakral vertebral kolonun sagittal morfolojisi ile lumbal intervertebral disk dejenerasyonunun derecesi arasındaki ilişki

TARKAN ERGÜN, Hatice LAKADAMYALI, MEHMET ŞÜKRÜ ŞAHİN

Kafa travmas›n›n k›r›k iyileflmesi üzerine etkisi: Biyomekanik test ve sonlu elemanlar analizi

Fırat OZAN, HASAN YILDIZ, Osman Arslan BORA, MAHMUT PEKEDİS, Gülnihal COŞKUN AY, Oya GÖRE

Otoklavizasyon ve pastörizasyonun kemik iyileflmesi üzerine olumsuz etkisinin karşılaştırılması

Recep VURAL, Burak AKESEN, Mehmet KARAKAYALI, ÜLVİYE YALÇINKAYA, Ufuk AYDINLI

Gezgin kemik iliği ödemi sendromu: Tekrarlayan diz ağrısının bir nedeni

Saraswathivillasam SURESH

Çökmüş tibia plato kırıklarının açık redüksiyon ve internal tespit ile tedavisinde kalsiyum fosfat çimentosu ile güçlendirme

YUSUF ÖZTÜRKMEN, Mustafa CANİKLİOĞLU, Mahmut KARAMEHMETOĞLU, Erhan ŞÜKÜR

Siringomiyeli ile ilişkili nöropatik omuz artropatisi: Altı olgu sunumu

ATA CAN ATALAR, Mustafa SUNGUR, MEHMET SELAHATTİN DEMİRHAN, Harzem ÖZGER

Akut anterior omuz ç›k›¤›nda d›fl rotasyonda tespitin nüksleri önlemede de¤eri

Hüseyin TAŞKOPARAN, Servet TUNAY, VOLKAN KILINÇOĞLU, SERKAN BİLGİÇ, Yüksel YURTTAŞ, Mahmut KÖMÜRCÜ

Donuk omuzda farkl› iki egzersiz program›n›n sonuçlar›n›n karfl›laflt›r›lmas›

DERYA ÇELİK