Hastane Web Site Performanslarının Halkla İlişkiler ve Tanıtım Açısından İncelenmesi: Türkiye, Hindistan ve İrlanda Örnekleri

Amaç: Bu çalışma farklı temel sağlık göstergelerine sahip olan Türkiye, Hindistan ve İrlanda’daki JCI akreditasyonu sertifikasına sahip olan hastanelerin kurumsal web sitelerinin halkla ilişkiler ve tanıtım konusundaki performanslarını değerlendirmek ve performanslarını ne düzeyde kullandıklarını kıyaslamak amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Çalışma, niteliksel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini dünyadaki hastane programı bazında JCI akreditasyonuna sahip 500 hastane oluşturmaktadır. Bu kapsamda belirlenen evrenden yola çıkarak örneklem seçimine gidilmiş ve yargısal örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 69 hastaneye ait web sitesi çalışma kapsamına alınmıştır. Verilerin toplanmasında Maifredi ve arkadaşları 2010 tarafından geliştirilmiş olan ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik dağılımlar ve frekans hesaplamaları için SPSS 20.0 paket programından faydalanılmıştır.Bulgular: “Teknik hizmetler”, “hastane bilgisi ve hizmetleri”, “kabul ve sağlık hizmetleri”, “interaktif çevrimiçi hizmetler” ve “dış faaliyetler” olmak üzere beş farklı kategoride ele alınan hastanelerin, kurumsal web site performansları bakımından şu sırayı izledikleri saptanmıştır: İrlanda 61,8 puan , Türkiye 55,5 puan ve Hindistan 49,5 puan .Sonuç: Çalışma kapsamında ele alınan ülkelerin temel sağlık göstergeleri bakımından izledikleri gelişmişlik düzeyleri sıralaması ile halkla ilişkiler ve tanıtım amacıyla kullandıkları kurumsal web sitelerinin performans düzeyleri sıralamasının aynı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda İrlanda’daki hastanelerinin web sitelerini etkili kullandıkları, Türkiye ve Hindistan’daki hastanelerin ise orta düzeyde etkili kullandıkları söylenebilir

Examination of The Hospital Website Performances For Public Relations and Promotion: Turkish, Indian and Irish Examples

Purpose: To evaluate the performances and to compare the performance usage level of the corporate websites of hospitals with JCI-accreditation certificate in Turkey, India and Ireland having different basic health indicators.Method: 500 hospitals with the JCI-accreditation were selected from the global hospital program. Using the method of judgement sampling, a total of 69 hospital websites were included. The scale developed by Maifredi et al. 2010 was used for data collection. The hospitals were examined using five different categories: ‘’Technical Services’’, ‘’hospital information and services’’, ‘’reception and health services’’, ‘’interactive online services’’ and ‘’external activities’’. The package software SPSS 2.0 was used for the percentage distributions and frequency calculations for the analysis of the data.Results: The results regarding their website performances were: Ireland 61,8 points , Turkey 55,5 points and India 49,5 points .Conclusion: The order of the researched countries regarding their development levels based on their health indicators, and their order regarding their performance levels of their corporate websites used for public relations and promotion is the same. It can thus be stated that the hospitals in Ireland use their websites effectively while the hospitals in Turkey and India use them on an intermediate level efficacy

___

Solmaz B. Halkla İlişkiler Bakış Açısından Kriz Durumlarında İnternetin Rolü ve İnternet Kriz Planlaması. Selçuk İletişim Dergisi 2007;4:67-74.

Sayımer İ. Sanal Ortamda Halkla ilişkiler, İstanbul, Beta Yayıncılık, 2012.

Özüpek MN. (2010).Belediyelerin Halkla İlişkiler Çalışmalarında İnternet Kullanımı: Büyükşehir Belediyeleri Web Siteleri Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma. Selçuk İletişim Dergisi 2010;6(3).

İnternet Kullanım İstatistikleri. http://www.internetworldstats.com/ stats.htm. Erişim Tar. Aralık, 2015.

Uçak N, Çakmak T. Web Sayfası Kullanılabilirliğinin Ölçülmesi: Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Web Sayfası Örneği. Türk Kütüphaneciliği Dergisi 2009;22:278-98.

Başkan BM. Halkla ilişkiler Ortamı Olarak internetin Kullanımı: Üç Büyük şirket ve Üç Halkla ilişkiler Firması Örneğinde Görsel Kimlik Göstergeleri Açısından Ağ Sitesi İncelemesi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, 2004.

Esrock SL, Leichty GB. (1998). Social Responsibility and Corporate Web Pages; Self Presenting or Agenda Setting? Public Relations Review 1998;24:305-19.

Kent ML, Taylor M. (1998). Building Dialogic Relationships Through the World Wide Web. Public Relations Review 1998;24:321-34.

Cutlip SM, Center AH, Brom GM. Effective Public Relations, Prentice Hall, Eight Edition, New Jersey, 2000.

Bilgin L. Olumlu İmaj Yaratmak-Halkla İlişkiler, İstanbul, Kum Saati Yayınları, 2008.

Karaca Ş. Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama, İstanbul, Beta Yayıncılık, 2015.

Tanrıverdi H. Sağlık İşletmelerinde Halkla İlişkiler. Sağlık İşletmeciliği kitabı içerisinde, Ed: Metin Ateş, İstanbul, Beta Yayıncılık, 2012;237-84.

Dolliver M. Is the Web Good For One’s Health? Adweek, 2006;47:1.

Yurdakul NB, Öksüz B. Hastanelerde Bir Tanıtım Aracı Olarak Web Siteleri: İzmir İli Eğitim Hastaneleri ve Özel Hastanelerin Kurumsal Web Sitelerinin Kıyaslamalı Analizi. Selçuk İletişim Dergisi 2007;5(1).

Ayhan B, Canöz K. Hastaların Hastane Tercihinde Etkili Olan Halkla İlişkiler Faaliyetleri. II. Ulusal Halkla İlişkiler Sempozyumu, Kocaeli, 27-28 Nisan 2006.

Fell D, Shepherd CD. Hospital and the Web: A Maturing Relationship. Marketing Health Services, Summer 2001;21:36-8.

Işık M, Konur Ö. Hastanelerde Halkla İlişkiler: Kayseri’deki Özel Hastaneler Üzerinde Bir Çalışma. New World Sciences Academy 2010;5,373-83.

Okay A, Okay A. Halkla İlişkiler Kavram, Strateji ve Uygulamaları, İstanbul, Der Yayınları, 2001.

Tarhan A. Halkla İlişkilerde Tanıma ve Tanıtma Aracı Olarak İnternet: Belediyelerin Web Sayfaları Üzerine Bir Analiz. Selçuk İletişim Dergisi 2007;4,75-95.

Joint Commission International. http://tr.jointcommissioninternational. org/about-jci/jci-accredited-organizations/. Erişim Tar. Aralık, 2015.

Gegez E. Pazarlama Araştırmaları, İstanbul, Beta Yayıncılık, 2010.

Dünya Sağlık Örgütü. http://www.who.int/countries/en/. Erişim Tar. Aralık, 2015.

Silverman D. Interpreting Qualitative Data: Methods for Analysing Talk, Text and Interaction. London, SAGE Publication, 2001.

Cohen L, Manion L, Morrison K. Research Methods in Education (6th ed.). New York, NY Routledge, 2007.

Yıldırım A, Şimşek H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2006.

Maifredi G, Orizio G, Bressaneli M, Domenighini S, Gasparotti C, Perini, E, Caimi L, Schulz JP, Gelatti U. Italian Hospitals on the Web: A Cross-Sectional Analysis of Official Websites. BMC Medical Informatics&Decision Making 2010;10(17).

Öztürk MC, Ayman M. (2007). Web Sayfalarının Halkla İlişkiler Amaçlı Kullanımı. Selçuk İletişim Dergisi 2007;4(4).

Başak F, Başak S, Öztürk K. Devlet Hastaneleri Web Sitelerinin Değerlendirilmesi. V. Uluslararası Katılımlı Tıp Bilişimi Kongresi, 13- 16 Kasım 2008.

Uğurluoğlu Ö. (2009). İstanbul’daki Hastanelerin Web Sitesi Özellikleri Üzerine Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Dergisi 2009;12(1).

Çiçek H, Demirel M, Onat OK. İşletmelerin Web Sitelerinin Değerlendirilmesine İlişkin Bir Araştırma: Burdur İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Örneği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2010;15(2).

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-470X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ