ÖĞRETMEN ADAYLARININ ASİT YAĞMURLARIYLA İLGİLİ BİLGİLERİNİN KİMYA OKUR-YAZARLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ

Ülkemiz kimya öğretim programında, öğrencilerin bilimsel okur-yazar ve kimya okur-yazarı olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır (MEB, 2013). Kimya okur-yazarlığı; kimya bilgilerinin, gündelikhayat, insan sağlığı, sanayi ve çevre sorunlarıyla ilgili olayları açıklamada kullanılabilmesi olarak tanımlanabilir (MEB, 2013). Bu çalışmada öğretmen adaylarının, asit yağmurları hakkındaki görüşleri ve kimya bilgilerini bu görüşlerini açıklarken nasıl kullandıkları incelenmektedir. Çalışmaya, fen bilgisi öğretmenliği programı birinci sınıfında okuyan 32 öğretmen adayı katılmıştır. Çalışma için, dört tane açık uçlu soru hazırlanmış ve öğretmen adaylarının sorulara verdikleri yazılı cevaplar, bu çalışmanın veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Sonuçlar, öğretmen adaylarının asit yağmurlarının nasıl oluştuğu ve çevreye etkileri konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını göstermektedir. Ayrıca, öğretmen adaylarının açıklamalarında, asit yağmurlarıyla ilgili pek çok kavram yanılgısına rastlanmıştır. Bu kavram yanılgılarının çoğu, öğretmen adaylarının kimya bilgilerindeki eksiklerden kaynaklanmaktadır. Kısaca, öğretmen adaylarının asit-baz, nötrleşme, tampon çözeltiler gibi bazı kimya bilgilerini anlamlı olarak öğrenmemiş olmaları, onların asit yağmurlarıyla ilgili bilgileri anlamalarını olumsuz yönde etkilemektedir.

INVESTIGATING PRE-SERVICE SCIENCE TEACHERS' KNOWLEDGE OF ACID RAIN IN TERMS OF CHEMICAL LITERACY

In Turkey, the goal of chemistry education is to increase students’ scientific and chemical literacy skills (MoNE, 2013). Chemical literacy could be defined as being able to use knowledge of chemistry in order to understand information associated with everyday problems, human health, industry and environmental problems (MoNE, 2013). This research aimed to determine pre servicescience teachers’ opinions about acid rain and how they use their chemistry background to justify these opinions. Research was carried out with 32 freshman pre-service science teachers. The data were collected through four open-ended questions. Results revealed that pre-service teachers had superficial knowledge about acid rain and its’ effects on the environment. Moreover, many misconceptions about acid rain were determined in the explanations. In short, when pre-service teachers did not meaningfully learn some chemistry concepts (buffer solutions etc.), this lack of proficiency in chemistry negatively affected their understanding of acid rain.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ARGÜMANTASYON DESTEKLİ FEN ÖĞRETİMİNİN 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KAVRAMSAL ANLAMALARINA, BİLİMSEL DÜŞÜNME BECERİLERİNE VE BİLİMİN DOĞASI ANLAYIŞLARINA OLAN ETKİSİ

Ömer ACAR, Zehra TOLA, Sedat KARAÇAM, Ahmet BİLGİN

BİLSEM ÖĞRETMENLERİNİN PROGRAM GELİŞTİRME İHTİYAÇLARINA İLİŞKİN GELİŞTİRİLEN PROGRAMIN ETKİLİLİĞİ

Hakkı Kontaş, Esed Yağcı

ZİHİN ENGELLİLERE KARDEŞ ARACILIĞIYLA SUNULAN ÖĞRETİM PROGRAMININ OYUN KURALLARININ ÖĞRETİMİNDE ETKİLİLİĞİ

Alparslan Karabulut, Yusuf Ziya Tavil

BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLI OKULLARDA ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARI

Süleyman Göksoy, Kemal Arıcan, Mamhut Sağır

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA KALİTE İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Merve CANBELDEK, Nesrin IŞIKOĞLU ERDOĞAN

Öğretmen Adaylarının Asit Yağmurlarıyla İlgili Bilgilerinin Kimya Okur-Yazarlığı Açısından İncelenmesi

Aybüke Pabuçcu

Bilsem Öğretmenlerinin Program Geliştirme İhtiyaçlarına İlişkin Geliştirilen Programın Etkililiği

Hakkı Kontaş, Esed Yağcı

Ortaokullarda Okutulan Seçmeli Ders Uygulamalarında Okul Yöneticilerinin Karşılaştıkları Problemler

Erbil Pamuk, Zafer Kiraz

BİR İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ EĞİTİMİ PROGRAMININ MİKRO ÖĞRETİM BOYUTUNUN İNCELENMESİ

Abdullah COŞKUN

Annelerin Çocuğunu Kabul Düzeyi İle Çocukların Benlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ezgi Akşin Yavuz, Gülçin Güven, Dilan Bayındır, Türker Sezer, Elif Yılmaz