LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerini belirlemekte kullanılabilecek bir ölçme aracı geliştirmektir. Geliştirme çalışmaları toplam 729 lise öğrencisi katılmıştır. Bu ölçme aracı “Para Yönetim Özyeterlik Algısı” ve “Para Yönetim Davranış Algısı” ve “Finansal Bilgi Testi” bölümlerinden oluşmaktadır. Ölçme aracının “Para Yönetim Özyeterlik Algısı” ve “Para Yönetim Davranış Algısı” bölümleri likert tipi olup, analizler sırasında açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizine başvurulmuş, madde ayırt edicilikleri ve Cronbach Alpha güvenirlik sayıları hesaplanmıştır. Doğru yanlış tipi maddelerden oluşan Finansal Bilgi testinin analizlerinde ise madde güçlükleri, ayırt edicilikleri ve KR-20 güvenirlik katsayısı ile hesaplanmıştır. Çalışmalar sonunda Para Yönetim Özyeterlik Algısı ölçeğinin Cronbach Alpha katsayısı .85. Para Yönetim Davranış Algısı ölçeğinin Cronbach Alpha katsayısı .81 olarak hesaplanmış, Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda her iki ölçek içinde 10 madde ve ikişer alt boyutlu modelin uygun olduğu belirlenmiştir. 33 maddelik Finansal bilgi testinin KR-20 güvenirlik katsayısı ise .83 olarak hesaplanmıştır.

THE STUDY OF DEVELOPING FINANCIAL LITERACY SCALE FOR HIGH SCHOOL STUDENTS

The purpose of the study is to develop an instrument in order to determine the high school students’ financial literacy level. 729 high school students participated in the validity and reliability studies. Financial literacy scale has three sections. Two of these sections are Money Management Selfefficacy and Money Management Behaviours. These sections are likert –scaled instruments and exploratory and confirmatory factor analysis was applied for them. Also item discriminations were tested and Cronbach Alpha reliability of scales were calculated. The other section of instrument is Financial Knowledge Test which is consisting of 33 true/false type items. For this section item discriminations and item difficulties were tested and determined the reliability of KuderRichardson 20 (KR-20) consistency coefficient were calculated. Both Money Management Selfefficacy and Money Management Behaviours sections are composed of 10 items and two factors. Cronbach internal consistency coefficient of the Money Management Self-efficacy was found to be .85 and Money Management Behaviours was found to be .81. KR-20 of the Financial Knowledge was found to be .83.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

FEN DERSLERİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIM ÖRNEKLERİ VE KAVRAM KARİKATÜRLERİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ ve ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Sevinç KAÇAR, Ümmühan ORMANCI, Suat TÜRKOĞUZ, Ali Günay BALIM, Ertuğ EVREKLİ

EXPLORING THE MICROTEACHING COMPONENT OF AN EFL TEACHER EDUCATION PROGRAM

Abdullah COŞKUN

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ‘‘FELSEFE’’ KAVRAMINA YÖNELİK METAFOR ALGILARININ İNCELENMESİ

Serkan Ünsal, Fahrettin Korkmaz, Abdullah Çetin

Öğretmen Adaylarının Asit Yağmurlarıyla İlgili Bilgilerinin Kimya Okur-Yazarlığı Açısından İncelenmesi

Aybüke Pabuçcu

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Kalite İle Çocukların Gelişim Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Merve CANBELDEK, Nesrin IŞIKOĞLU ERDOĞAN

ARGÜMANTASYON DESTEKLİ FEN ÖĞRETİMİNİN 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KAVRAMSAL ANLAMALARINA, BİLİMSEL DÜŞÜNME BECERİLERİNE VE BİLİMİN DOĞASI ANLAYIŞLARINA OLAN ETKİSİ

Ömer ACAR, Zehra TOLA, Sedat KARAÇAM, Ahmet BİLGİN

LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Hülya Güvenç

Abaküs Eğitiminin Çalışan Hafıza Üzerindeki Etkisi: Deneysel bir Çalışma

Kemal ALTIPARMAK

OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Akif Köse

Fen Derslerinde Kavram Karikatürü Kullanım Örnekleri Ve Kavram Karikatürlerine Yönelik Öğrenci ve Öğretmen Görüşleri

Ali Günay BALIM, Ümmühan ORMANCI, Ertuğ EVREKLİ, Sevinç KAÇAR, Suat TÜRKOĞUZ