İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YAZ OKULUYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİ (AİBU İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ)

Bu çalışmanın amacı İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin üniversitelerimizde gittikçe yaygınlaşan yaz okullarından ders almalarının temel sebeplerini ve bu uygulamayla ilgili görüşlerini tespit etmektir. Araştırmada nicel tarama modeli kullanılmış, veriler betimsel ve ilişkisel analize tabi tutulmuştur. Sonuçta öğrencilerin yaz okulunda ders almalarının temel sebebinin son sınıf ders yoğunluğu azaltmak ve alttan kalan dersleri vermek olduğu, yaz okulunu bir fırsat olarak gördükleri ve kaldırılmasına sıcak bakmadıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte yaz okulunda güz ve yaz dönemindeki motivasyonu bulmakta zorlandıkları, yazın ders almaktan sıkıldıkları, yaz okulunun verimliliği noktasında da kafaların kısmen karışık olduğu gözlenmiştir. Ayrıca yaz okulunun öğrencilerde kolay ders geçme ve kolay yüksek not alma hususlarında kısmi bir beklenti oluşturduğu ve bu beklentinin erkek öğrencilerde kız öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu da tespit edilmiştir. Yaz okulunun devam etmesinin öğrenci için faydalı bir uygulama olduğu, ancak derslerin verimliliğini ve öğrenci motivasyonunu arttırmak için öğrenciyi aktif kılacak bir sürecin işletilmesinin gerekliliği değerlendirilmiştir.  

___

  • Austin, A. M. & Gustafson, L. (2006). Impact of Course Length on Student Learning, Journal of Economics and Finance Education, 5(1), 26-37.
  • Davies, W. M. (2006). Intensive Teaching Formats: A Review, Issues In Educational Research, 16 (1).
  • Durucasu, H. ve Dğr, (2006). Öğrencilerin Yaz Okulu Hakkındaki Düşünceleri İçin Kümeleme Analizi, Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7, (1).
  • Hoşgörür, V. ve Bilasa, P. (2008). Yaz Okulunda Eğitim Öğretim Verimliliği (Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Örneği), Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 91-105.
  • Kaya, E. ve Konu, M. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Yaz Okulu Hakkındaki Tutum ve Görüşleri, Ekev Akademi Dergisi, 63, 57-68.
  • Scott, P. A. (2003). Attributes of High-Quality Intensive Courses, 21.11.2017 tarihinde http: //www. montana. edu / facultyexcellence /documents /Scott%20 2003 %20Attributes%20 of %20 High-Quality % 20 Intensive %20 Courses. pdf, 29-38, adresinden alındı.
  • Spurling, S, (2001). Compression of Semesters or Intensity of Study: What is it that Increases Student Success?, ERIC Document Reproduction Service, No: ED467474, 2-19.
  • Taşdemir, M. (2012). Yaz okulu ve normal öğretim uygulaması üzerine bir araştırma, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 43, 436-477.
  • -(2010) Yaz Okulu Uygulamasının Nedenine İlişkin Öğrenci Görüşleri, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9, (31), 28-40.
  • www.yok.gov.tr. “Yaz Okulu ile İlgili Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı”, 11.11.2017 tarihinde alınmıştır.
  • www.yok.gov.tr. “Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Usul ve Esasları” 11.11.2017 tarihinde alınmıştır.
  • www.yok.gov.tr, “Yaz Öğretimi ve Bütünleme Sınavlarına İlişkin Açıklama”, Erişim: 06.06.2017 tarihinde alınmıştır.
  • Yükseköğretim Kanunu (2547/1981)
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SANAT EĞİTİMİNİN MÜZİK VE GÖRSEL SANATLAR ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN YARATICI DÜŞÜNME BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ROLÜ: MÜZİK EĞİTİMİ AÇISINDAN BİR KARŞILAŞTIRMA

Kani ÜLGER

DİL PARTNERLİĞİ (TANDEM) YÖNTEMİNİN TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KÜLTÜREL ZEKÂLARINA ETKİSİ: KARMA YÖNTEMLİ BİR YAKLAŞIM

Kübra ŞENGÜL

ÖZEL EĞİTİM LİSANS DERSİNİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLGİ DÜZEYLERİNE VE ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ

Mahmut ÇİTİL, Tamer KARAKOÇ, Mehmet Salih KÜÇÜKÖZYİĞİT

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ RESİMLİ ÇOCUK KİTAPLARININ EĞİTSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Dila Nur YAZICI, Cansu YILDIZ, Mine Canan DURMUŞOĞLU

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN TANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Tahsin FIRAT, Duygu KOÇAK

THE EFFECTS OF CLUSTERING NEW WORDS IN SEMANTIC, THEMATIC OR UNRELATED SETS IN TEACHING VOCABULARY TO EFL LEARNERS

Mustafa SARIOĞLU, Özgür YILDIRIM

2018 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARINDAKİ DEĞİŞİMLER VE FEN TEKNOLOJİ MATEMATİK MÜHENDİSLİK (STEM) ENTEGRASYONU

Mehmet BAHAR, Dündar YENER, Mustafa YILMAZ, Hayrettin EMEN, Fatma GÜRER

DIE ROLLE DER TEXTE IM FREMDSPRACHLICHEN DEUTSCHUNTERRICHT

Hasan YILMAZ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ SOSYAL MEDYAYA İLİŞKİN TUTUMLARI İLE İNTERNET BAĞIMLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Mahmut SAĞIR, Sıddık DOĞRULUK

İLK DEFA ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANAN ÖĞRETMENLERİN ALGILARININ İNCELENMESİ

Taner ALTUN, Ahmet GÜLAY, Pembe Başak SİYAMBAŞ MAZLUM