İLKÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN REHBERLİK GÖREVLERİ İLE İLGİLİ TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin rehberlik görevleri ile ilgili tutumlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda ilköğretim okullarında görev yapan sınıf rehber öğretmenlerinin, sosyo-demografik özelliklerine göre rehberlik görevlerini yerine getirme durumlarındaki davranış ve tutumlarında bir farklılaşmanın olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Uşak ilinin Merkez ilçesinde ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler, örneklemini ise bu okullarda görev yapan 112 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerinin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız t testleri ile tek yönlü varyans analizi teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sınıf öğretmenlerinin tutumlarının cinsiyet, görev süreleri ve eğitim düzeyleri değişkenlerinin tutumlarında farklılık oluşturmadığı görülmektedir. Sınıf öğretmenlerinin çalıştıkları ilköğretim okullarında psikolojik danışmanın mevcut olma durumuna göre tutumların ise anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Yine araştırmaya göre, sınıf öğretmenlerinin rehberlik ile hizmet içi eğitim alma sayılarına göre rehberlik hizmetlerine göre tutumlarının farklılaştığı anlaşılmaktadır. 

___

  • Bülbül, Ö., (2009), İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin rehberlik görevleriyle ilgili tutum ve davranışlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş. http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden alınmıştır.
  • Bostancı, A.B.(2017). Sınıfta ilişki düzenini oluşturmada öğretmenin liderliği. Celal Gülşen (Ed.) Kuram ve Uygulamada Sınıf Yönetimi(s.245-272) Ankara: Anı yayıncılık.
  • Cochran-Smith, M., & Fries, K. (2005). Researching teacher education in changing times: Politics and paradigms. Studying teacher education: The report of the AERA panel on research and teacher education, 69-109.
  • Demirel, M, (2010), İlköğretim ve ortaöğretim kurumları sınıf rehberlik programının değerlendirilmesi, Eğitim ve Bilim, 35(156),
  • Doğan, S., (2000), Türkiye'de Psikolojik Danışma ve Rehberliğin Durumu ve Geleceğe İlişkin Yönelimler, Eğitim ve Bilim, 25(118),
  • Durmuş, E., (2015), Eğitimde rehberlik hizmetleri (7. Baskı), M. Engin Deniz ve Atılgan Erözkan (Ed.) Psikolojik Danışma ve Rehberlik (s. 89-118). Ankara: Maya Akademi.
  • Erözkan, A., (1997) İlköğretim okullarında görevli yöneticiler ile öğretmenlerin psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
  • Gündüz, B., (2013), Öğrenci kişilik hizmetleri ve rehberlik. M. Engin Deniz ve Atılgan Erözkan (Ed.) Psikolojik Danışma ve Rehberlik (s. 1-26) Ankara: Maya Akademi.
  • Güvenç, M., (2001). Okullarda rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesinde karşılaşılan güçlükler, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Hearne, L., Geary, T., & Martin, N., (2017). Guidance counselling as a whole school responsibility in the ırish post primary sector, British Journal of Guidance & Counselling, 45(2), 138–152.
  • Karasar, N., (2002). Bilimsel araştırma yöntemi, (11. Baskı). Ankara: Nobel Yayınevi
  • Kepçeoğlu, M. (1999). Psikolojik danışma ve rehberlik (11. Baskı). İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • Kuzgun, Y. (2003). Mesleki rehberliği ve danışmalığına giriş (1. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Özdemir, İ.E., 1991. Bazı değişkenlerin liselerdeki öğrenci, öğretmen, danışman ve yöneticilerin psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinden beklentilerine etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Spilt, J. L., Koomen, H. M., & Thijs, J. T. (2011). Teacher wellbeing: The importance of teacher–student relationships. Educational Psychology Review, 23(4), 457-477.
  • Tatlıoğlu, K., (1999), Rehberlik ve psikolojik danışmalık servisinden beklentiler üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Tsouloupas, C. N., Carson, R. L., Matthews, R., Grawitch, M. J., & Barber, L. K. (2010). Exploring the association between teachers’ perceived student misbehavior and emotional exhaustion: The importance of teacher efficacy beliefs and emotional regulation. Educational Psychology, 30, 173–189.
  • Yavuzer, Y., (2015), Psikolojik danışma ve rehberlik, Editörler; Deniz, M.,E., ve Erözkan, A., (7. Baskı). Ankara: Maya Akademi Yayını.
  • Yeşilyaprak, B. (2005). Eğitimde rehberlik hizmetleri. (11. Baskı), Ankara: Nobel Yayın Dağıtım
  • Yılmaz, R. (2008). Orta öğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf rehberlik çalışmaları ile ilgili uygulamalarının araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Tezi. Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yumrutaş, A. (2006). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin rehberlik görevleriyle ilgili görüş ve uygulamalarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Tezi. Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

LİSANS, YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA EĞİTİMİ VERİLEN EĞİTİM FAKÜLTELERİNDEKİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ SINIF İÇİ İLETİŞİM BECERİLERİNİN İNCELENMESİ

Arslan BAYRAM, Süleyman Davut GÖKER, Hakan Serhan SARIKAYA, Hatice KUMANDAŞ ÖZTÜRK

SINIF YÖNETİMİ ALANINDAKİ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Ayhan AYDIN, Abdullah SLEVİTOPU, Metin KAYA

TÜRKİYE VE ALMANYA’DA SOKAK ÇOCUKLARINA UYGULANAN EĞİTİM PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Meriç TUNCEL, Nuray SENEMOĞLU

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU OLAN ÖĞRENCİLERE SOĞUK İÇECEK HAZIRLAMA VE SUNMA BECERİSİNİN VİDEO MODEL İLE ÖĞRETİMİN ETKİLİLİĞİ

Tuğba GÜLSÖZ, Yahya ÇIKILI

AKADEMİSYENLERE GÖRE AKADEMİ VE AKADEMİK KÜLTÜR

Aysel TÜFEKÇİ AKCAN, Serdar MALKOÇ, Ömer KIZILTAN

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN DÜŞÜNME STİLLERİNİN İNCELENMESİ

Ozana URAL, Elif ESMER

PROBLEM ÇÖZÜMÜNE KAVRAMSAL / İŞLEMSEL YAKLAŞIM ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Feride ÖZYILDIRIM GÜMÜŞ, Aysun UMAY

YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASINÇ KONUSUNDAKİ KAVRAMSAL ANLAMALARI VE KAVRAM YANILGILARININ MATEMATİKSEL HATALAR AÇISINDAN İNCELENMESİ

Deniz KAYA, Hüseyin Cihan BOZDAĞ, Gökçe OK

BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DAİMİ BİLİM ÖĞRENME MOTİVASYONU ÜZERİNE ETKİSİ

Munise SEÇKİN KAPUCU

AKRANLARLA VE AKRANLARDAN MESLEKİ ÖĞRENME: İNGİLİZCE ÖĞRETMEN ADAYLARININ ORTAK ÇALIŞMAYA DAYALI DERS PLANLAMA YANSIMALARI

Anıl RAKICIOĞLU-SÖYLEMEZ, Zeynep ÖLÇÜ-DINÇER, Gözde BALIKÇI, Gülden TANER, Sedat AKAYOĞLU