Çene cerrahisi hastaları i̇lk muayenede ne kadar süre konuşuyorlar?

Amaç: Hastaların ilk muayene sırasında sözleri kesilmeden şikayetlerini aktarma süreleri tıbbın belli alanlarında incelenmiştir ancak bu konuda Ağız Diş ve Çene Cerrahisi bölümünde yapılmış bir araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniklerine ilk defa başvuran hastaların total konuşma zamanlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 400 hasta dahil edilmiştir. Hastalar şikayetlerine göre; dentoalveolar cerrahi, temporomandibular eklem, dental implant, oral patoloji, dentofasiyal deformite ve travma olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda hastaların ortalama konuşma zamanının 27.6 saniye olduğu tespit edilmiştir. En uzun konuşma zamanı 42.3 sn (TME grup), en kısa konuşma zamanı ise 13.5 sn (travma grup) olarak ölçülmüştür. Yaş, cinsiyet ve ortalama konuşma zamanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Daha ayrıntılı bilgi alabilmek ve hasta memnuniyetini arttırmak için; hastalar şikayetlerini anlatırken sözleri kesilmeden sonuna kadar dinlenmelidir.

How long do oral and maxillofacial surgery patients talk in first examination?

Introduction: Talking time of the patient without interruption during initial examination was evaluated in a few specialties but unknown in Oral and Maxillofacial Surgery (OMS) clinics. The aim of this study is to evaluate total talking time of the OMS patient in their first visit. Material and Methods: Four hundred patients were included in this study. The patients were analyzed in five groups; dentoalveolar, TMJ, pathology, dental implants and trauma. Results: The mean talking time of the patients was 27.6 seconds. The longest talking time was 42,3 seconds (TMJ patients) and the shortest time was 13,5 seconds (Trauma). There was no significant relation between age, sex and mean talking time. Conclusion: Clinicians should let the patient talk without interruption in order to get detailed information and possibly improve patient satisfaction.

___

  • Ong LM, de Haes JC, Hoos AM, Lammes FB. Doctor-patient communication: a review of the literature. Social science & medicine. 1995; 40(7): 903-918.
  • Marvel MK, Epstein RM, Flowers K, Beckman HB. Soliciting the patient's agenda: have we improved? Jama. 1999; 281(3): 283-287.
  • Langewitz W, Denz M, Keller A, Kiss A, Ruttimann S, Wossmer B. Spontaneous talking time at start of consultation in outpatient clinic: cohort study. BMJ (Clinical research ed). 2002; 325(7366): 682-683.
  • Blau JN. Time to let the patient speak. BMJ (Clinical research ed). 1989; 298(6665): 39.
7tepe Klinik-Cover
  • ISSN: 2458-9586
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye’deki ortodontistlerin klinik yaklaşımları ve tercihlerini etkileyen faktörler: Anket çalışması

Kübra Gülnur TOPSAKAL, Nisa Gül AMUK, YASEMİN NUR KORKMAZ

Erişkin hastalarda ağrı ile başa çıkma yöntemi tercihinin demografik faktörler, ağrı düzeyi ve dental anksiyete ile ilişkilerin değerlendirilmesi

Mehmet Barış ŞİMŞEK, Sercan KÜÇÜKKURT, Kaan HAMURCU

Ağız, diş ve çene cerrahisinde konik ışınlı bilgisayarlı tomografi i̇stek nedenleri

DİLEK MENZİLETOĞLU, BOZKURT KUBİLAY IŞIK, Arif Yiğit GÜLER

Metal ortodontik braketlerde üniversal adezivlerin makaslama bağlanma dayanım kuvvetlerine etkisi

Aslıhan Zeynep OZ, Abdullah Alper OZ, Emel KARAMAN, R.A. Kadir KOLCUOĞLU

Mandibular dişsiz molar bölgenin kesitsel morfolojisinin konik-ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi

Zühre Zafersoy AKARSLAN, Fatma Nur YILDIZ, ZEYNEP FATMA ZOR, Songul YAPICI, İLKAY PEKER

İki farklı döner eğe sistemi ile şekillendirilmiş dişlerin farklı irrigasyon solüsyonları kullanıldığında kırılma dirençlerinin değerlendirilmesi

Esra YAMAN, Berna ASLAN, FUNDA YILMAZ

Essix retansiyon apareylerinin hasta anketleri ile hijyen değerlendirmesi

Delal Dara KILINÇ, Gülşilay SAYAR

Dental İhmal

AYÇA KURT, ÖZGÜL BAYGIN, TAMER TÜZÜNER

İltihabi periodontal hastalıkların tedavisinde minimal invaziv teknikler

H. Gencay KEÇELİ, Hava ZAKİN, Esma ÇEVRÜK

Bilateral koronoidotomi prosedürü sonrası artrosentez'in maksimum ağız açılmasına etkisi: Bir koronoid hiperplazi olgusu

Nazife Begüm KARAN, Neziha KEÇECİOĞLU, Hüseyin Ozan AKINCI