Siyasal Hayattan Örneklerle Türkiye'de Yeni Medyanın Gücü

İnsanlar var olduğundan beri iletişim halindedirler. Aslında bu bir tercih değil insan doğasının bir gereğidir. İnsanlar birbiriyle çeşitli iletişim araçlarıyla etkileşim kurarlar bu araçlara genel anlamda medya denilmektedir. Türk siyasal hayatı içinde medya eskiden beri varlığını sürdürmekte ve oldukça etkili olmaktadır. Yeni medyanın ortaya çıkmasından önce sıklıkla yazılı medya araçlarından gazete, dergi ve kitap kullanılmakta iken teknolojik gelişmelerle birlikte radyo ve televizyon ön plana çıkmıştır. İnternetin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte ise yeni medya araçları ortaya çıkmıştır ve yakın dönemde genç - yaşlı herkes tarafından kullanılmaktadır. Görülmektedir ki medya, haber alıp verme, kitleleri bilgilendirme, tanıtma ve benzeri özellikleri dolayısıyla siyasilerin ilgi odağındadır. Siyasiler, vermek istedikleri mesajları medya sayesinde hem daha geniş kitlelere ve hem de her kesimden insana oldukça hızlı bir şekilde ulaştırabilmektedir. Yeni medya araçlarının gelişmesiyle birlikte Türkiye’de siyasiler tarafından siyasi amaçlarla kullanıldığına dair birçok örnek mevcuttur. Bu sebepledir ki medya ve siyaset sıkı bir ilişki içindedir ve siyasiler için güçlü bir araçtır.

___

  • Referans1 Aziz, A. (2021). Siyasal İletişim, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Referans2 Barbier, F. Lavenir, C. B. (2001). Diderot’tan İnternete Medya Tarihi. Kerem Eksen (Çev.), İstanbul: Okuyanus Yayınları.
  • Referans3 Fenton, N. (2010). Natalie Fenton (Ed.). Drowning or Waving? New Media, Journalism and Democracy. New Media, Old News içinde (ss.1-17). Los Angles, London, New Delhi, Singapore. Washington Dc: SAGE Publications.
  • Referans4 Kocabaşoğlu, U. (2010). Şirket Telsizinden Devlet Radyosuna. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Referans 5 Lister, M, Dovey, J, Giddings, S, Grant L, Kelly, K. (2009). New Media: a critical introduction, London and New York: Routledge Publications.