TUTUNDURMA FAALİYETLERİNİN TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ: TÜRK GSM SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Öz Rekabetin çok yoğun yaşandığı Türk GSM sektöründe uygulanan tutundurma faaliyetlerinin, tüketici satın alma davranışlarına etkisinin belirlenmesi amacıyla bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma kapsamında Ankara’da yaşayan 400 gönüllü aboneye, 38 sorudan oluşan bir anket uygulanmış, elde edilen veriler PASW v18.0 paket programı kullanılarak tasnif ve analiz edilmiştir. Yapılan Ki-Kare analizi sonucunda; katımcıların demografik özelliklerine göre etkilendikleri değişkenler belirtilmiş ve GSM işletmelerine önerilerde bulunulmuştur. Daha sonra “GSM Sektöründe Uygulanan Tutundurma Faaliyetlerinin Tüketicilere Etki Düzeyi Boyutu” için toplam bir boyut puanı elde edilmiş ve bu puan değişkeni ile ankete katılan kişilerin demografik özellikleri arasındaki var olduğu düşünülen ilişkiler, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (anova) testi ile gerekli hipotez testleri kurularak test edilmiştir. Ki-Kare analizleri ile t testi ve Anova testi sonuçlarının büyük oranda örtüştüğü görülmüştür.

___

Biçkes, M. D. (2000) “Tüketici Satın Alma Davranışlarında Tutundurma Faaliyetlerinin Etkinliği: Kahramanmaraş’ta Yapılan Bir Uygulama”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (2011), http://www.btk.gov.tr/ Yayin/pv/ucaylik11_1.pdf, (18.06.2011)

Değermen, H.A. (2004) “Hizmet Kalitesi ile Müşteri Sadakatinin Sağlanması ve GSM Sektöründe Bir Uygulama”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Engel, J. F.; Warshaw M. R.; Kinnear T. C. and Reece B. B.(2000), Promotional Strategy: An Integrated Marketing Communication Approach, Pinnaflex Educational Resources Inc., Ninth Edition, Cincinnati.

Etzel, M.J.; Walker, B.J. and Stanton, W.J. (2004) Marketing, McGraw Hill, 13th Edition.

Gamgam, H. ve Ünver, Ö. (1999), Uygulamalı İstatistik Yöntemler, Siyasal Kitabevi, 3. Baskı, Ankara.

Herrera F.; Lopez E. and Rodriguez M.A. (2002) “A Linguistic Decision Model For Promotion Mix Management Solved With Genetic Algorithms”, Fuzzy Sets and Systems, 131(1): 47-61.

İslamoğlu, A.H. (2008), Pazarlama Yönetimi, Beta Basım Yayım, 4.Baskı, İstanbul.

Karafakıoğlu, M. (2009), Pazarlama İlkeleri, Literatür Yayıncılık, 3.Basım, İstanbul.

Korkmaz, S.; Eser, Z.; Öztürk, S.A. ve Işın, F.B. (2009), Pazarlama: Kavramlar- İlkeler-Kararlar, Siyasal Kitabevi, Ankara.

Mucuk, İ. (2009), Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitabevi, 17.Basım, İstanbul.

Odabaşı, Y. ve Barış, G. (2003), Tüketici Davranışı, MediaCat Yayınları, 2.Basım, İstanbul.

Oluç, M. (2006), Temel Pazarlama Kavramları, Beta Basım Yayım, İstanbul.

Özdamar, K. (2004), Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi: Çok Değişkenli Analizler, Kaan Kitabevi, 5. Baskı, Eskişehir.

Solomon, M. (1996), Consumer Behavior, Prentice Hall International Inc., 3rd Edition, New Jersey.

Uslu, Ş. (2005) “Tüketicilerin Alışveriş Merkezlerini Tercih Etmelerindeki Nedenler”, Pazarlama Dünyası, 2005-2(19): 54-63.

Ek-1 Ki-Kare İlişki Analizi Sonuçları