GİRİŞİMCİLERİN STRES İLE BAŞEDEBİLMESİNDE TİNSEL DEĞERLERİN ETKİSİ

Öz Tinsel değerlerin sosyal yaşamdaki etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada, öncelikle iş yaşamında çeşitli derecelerde strese maruz kalan girişimcilerin tinsel değerlerinin yoğunluğuna bağlı olarak stres ile başaçıkma derecesi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu araştırmamızda, tinsel değerlerin stresle başaçıkmada ne kadar etkili olduğunun tespit edilmesi amaçlamıştır. Bu kapsamda, birinci bölümde genel anlamda stres, stres kaynakları ve stresin sonuçları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, tinsel değerler ve stresle başaçıkma arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde anket tekniği ile elde edilen verilerden yararlanılarak, stresli olaylar ve durumlar karşısında kişilerin başvurdukları başaçıkma yöntemleri ele alınmış ve sonuçları değerlendirilmiştir.

___

Akyüz, N., (1994) “Türkiye’de Yaşayan İslam’ın Kırsal ve Kentsel Şekillerine Analitik Bir Bakış”, Türk Yurdu Dergisi, Cilt 17, Sayı 124.

Akyüz, N., (1994) “Ankara’nın Boğaziçi Semtinde Dini Hayat ve Kentlileşme Üzerine Bir Araştırma” (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Alkan, N. Ü., (1995) “1995 Dinar Depremi”, Türk Psikoloji Bülteni, Deprem Özel Sayısı, 1995, Cilt 5, Sayı. 14.

Baltaş, A-Baltaş, Z., (1991) Stres ve Başaçıkma Yolları, Remzi Kitabevi, (11. Baskı), İstanbul.

Baltaş, A-Baltaş, Z., (2000) Beden Dili, Remzi Kitapevi, İstanbul.

Baymur, F., (1994) Genel Psikoloji, İnkılap Yay., Ankara.

Berger, P. L. and Wuthnow, R. J., (2002) “Toplumbilim Teoloji ve Bilgi Sosyolojisi”, Din ve Modernlik İçinde, (Der. ve çev. Adil Çiftçi) Ankara Okulu Yayınları, Ankara.

Bergin, A. E., (1983) “Religiosity and Mental Health: A Critical Revaluation and Meta-Analysis”, Professional Psychology: Research and Practice. Vol:14 (2), Apr, pp.170-184.

Bulaç, A., (1995) Nuh’un Gemisine Binmek, İz Yayıncılık, İstanbul.

Bratton, J. - Gold, J., (1999) Human Resource Managament Theory And Practice, Macmillan Press, London.

Buxant, C. & Saroglou, V., (2008) “Feeling Good, but Lacking Autonomy: Closed-Mindedness on Social and Moral Issues in New Religious Movements”, Journal of Religion and Health, Vol: 47, pp.17–31.

Canwallader, E. H., (1991) “Depression & Religion: Realities, Perspectives And Directions,” Counseling & Values, Vol:35 (2)

Cengil, M. (2007) Olağanüstü Olaylarla Başetme ve Din, www.aktuelpsikoloji.com

Coyne, C. J., Aldwin, C and Lazarus, R. S., (1981) “Depression and Coping in Stressful”, Journal of Abnormal Psychology, 90 (5), pp.439-447.

Drucker, P. F., (2000) Yeni Gerçekler (Çev: Birtane Karanakçı), Türkiye İş Bankası Yayınları Ankara.

Duran, Bünyamin, Sekülerleşme Krizi ve Bir Çıkış Yolu Arayışı, Timaş Yay., İstanbul 1996.

Erdoğan, İ., (1999) İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış, İ.Ü. İşletme Fak.Yayınları No: 3, İstanbul.

Ekşi, H., (2001) Başaçıkma, Dini Başaçıkma ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki Bir Araştırma Eğitim, İlahiyat ve Mühendislik Fakülteleri Öğrencilerinin Karşılaştırılması, Uludağ Üniversitesi, Sos.Bil.Enst., Yayınlanmamış Doktora Tezi, Bursa.

Ertekin, Y., (1993) “Örgüt ve Stres Üzerine Düşünceler”, Amme İdaresi Dergisi, No: 26/1 Mart.

Günay, Ü & Ecer, A. V., (1999) Toplumsal Değişme Tasavvuf Tarikatlar ve Türkiye, Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri.

Hathaway, W. L. and Pargament, K. I., (1991) “The Religious Dimension of Coping: Implication and Promotion”, Prevention in Human Services, 9 (2), pp.65-92.

Hood, Ralp W. & Spilka, Bernard & Hunsberger, Bruce & Gorsuch, R., The Psychology of Religion (An Emprical Research), The Guilford Press, New York 1996.

Hökelekli, H. (2006) “Gençlik ve Din”, Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi (içinde), Dem Yay., İstanbul.

Köse, A. ve Küçükcan, T. (2000) Doğal Afetler ve Din, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Anakara.

Kula, Naci, (2000) “Deprem ve Kıyamet Benzetmesi”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,, (9) Bursa.

Larson, D. B. and Larson, S. S. (2003), Spirituality’s Potential Relevance to Psysical and Emotional Health: A Brief Review of The Quantitave Research, Journal of Psychology and Theology, 31 (1), pp. 37-51.

Lazarus, R. S. and Folkman, S., (1984) Stress, Appraisal and Coping, Springer Publishing, New York.

Mardin, Ş., (2004) Din ve İdeoloji, İletişim Yayınları, İstanbul.

Okutan Mustafa, Tengilimoğlu Dilaver, (2002) “İş Ortamında Stres ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,Kış 2002, Cilt.4, ss.15-42

Özkalp, E. ve Diğerleri, (2008) “Çalışma Yaşamında Tinsel Değerler”, 16. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, (Kültür Üniversitesi), Antalya.

Pargament, K.I & Brant, C. R., (1998) “Religion and Coping”, In Handbook of Religion and Mental Health, (edt. H.G.Koenig), Academic Prss, San Diego.

Pargament, K. I., Et. Al., (1990) “God Help Me (II): Religious Coping Efforts As Predictors of The Outcomes to Significant Negative Life Events”, American Journal Of Community Psychology, 1990 (6), pp.793-824.

Peker, Hüseyin, (1993) “Dini İnanç ve Stres İlişkisi”, Din Öğretimi Dergisi, ss.53-57.

Rew, L. and Wong, Y. J. (2006), “A Systematic Review of Associations Among Religiosity/ Spirituality and Adolescent Health Attitudes and Behaviors”, Journal of Adolescent Health, 38 (4), pp.443-442.

Rowshan, A., (1998) Stres Yönetimi, Çev.: Şahin Cüceloğlu, Sistem Yayıncılık, İstanbul.

Saroglou, V., Buxant, C., & Tilquin, J. (2008), “Positive emotions as leading to religion and spirituality”, Journal of Positive Psychology (3), pp.165- 173.

Sayar, K.-Dinç, M., (2008) Psikolojiye Giriş, DEM Yay., İstanbul.

Sayılır, Ali,- Dirlik, S., (2007) “Dini İnançları Daha Yoğun Olan Çalışanların Yönetsel veya Örgütsel Faaliyetlerde Daha Fazla İtaatkârlar mı?” 15. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, (Sakarya Üniversitesi), Sakarya.

Seybold, K. S. and Hill, P.C., (2001), “The Role of Religion and Spirituality in mental and physical health”, Current Directions in Psychological Science 10 (1), pp.21-24.

Şentürk, R, (2004) Yeni Din Sosyolojileri, Gelenek Yayıncılık, İstanbul.

Şimşek, Ş. - Akgemci, T. - Çelik, A., (2001) Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış, Nobel Yayınları, Ankara.

Taşlıyan, M. ve Güven, M., (2006) “Stres ve Yönetimi”, Çağdaş Yönetim Araçlarından Seçmeler, (Edit: M. Şerif Şimşek-Said Kıngır), Nobel Yayın, Ankara.

Ventis, W. L, (1995) “The Relationships Between Religion and Mental Health”, Journal of Social Issues. Vol 51(2), Sum 1995,ss. 33-48.

Yapıcı, Asım, (2007) Ruh Sağlığı ve Din, Karahan Kitapevi, Adana

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

KRİZ ÖNCESİ VE KRİZ DÖNEMLERİNDE İŞLETMELERDE ÇALIŞMA SERMAYESİ GEREKSİNİMİNİN BELİRLEYİCİLERİ: İMKB İMALAT SANAYİ ŞİRKETLERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR UYGULAMA

Ahmet BÜYÜKŞALVARCI, Hasan ABDİOĞLU

YATIRIMCI İLİŞKİLERİ YÖNETİMİNDE İLETİŞİM VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ: İMKB 50 ENDEKSİ UYGULAMASI

Fatih TEMİZEL, Muammer SARIKAYA, Fatih BAYRAM

GİRİŞİMCİLERİN STRES İLE BAŞEDEBİLMESİNDE TİNSEL DEĞERLERİN ETKİSİ

Abdurrahim EMHAN, Celal ÇAYIR

PROSEDÜREL ADALET, DAĞITIMSAL ADALET VE DEĞERSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ UYGULAMASI

Mehmet Ferhat ÖZBEK, Alımkul UMAROV

NÜFUS VE EĞİTİMİN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR İNCELEME

Osman Murat TELATAR, Harun TERZİ

KRİZ DÖNEMLERİNDE HİSSE SENEDİ FİYATI İLE İŞLEM HACMİ İLİŞKİSİ: İMKB’DE İŞLEM GÖREN BANKACILIK SEKTÖR HİSSELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Bekir ELMAS, Murat YILDIRIM

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ: İHRACAT VE İTHALAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Abdullah TAKIM, Ş. Mustafa ERSUNGUR

PSİKOLOJİK SÖZLEŞME İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Fatih KARCIOĞLU, Erkan TÜRKER

TÜKETİCİLERİN PERAKENDE MARKET ZİNCİRLERİNE YÖNELİK YAPMIŞ OLDUKLARI SATIN ALMA SIKLIKLARINA GÖRE BÖLÜMLENDİRİLMESİ

Ahmet ŞEKERKAYA, Emrah CENGİZ

TÜRKİYE’DE KREDİ KULLANIMI - EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ

Servet CEYLAN, Mehmet DURKAYA