FİNANSAL YENİLİKLERİN İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ: İSTANBUL’DAKİ TURİZM İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz Bu çalışmanın amacı finansal yeniliklerin İstanbul'daki turizm işletmelerinin performansına olan etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda bir nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da faaliyet gösteren restoranlar, beş yıldızlı oteller, A grubu seyahat acentaları oluşturmaktadır. Bu araştırma Türkiye'nin metropol illerinden biri olan İstanbul'da gerçekleşmiştir. Bu bağlamda 2 otel işletmesi, 2 restoran, 2 seyahat acentası, olmak üzere 6 işletme analiz birimini oluşturmaktadır. Veriler, bir görüşme formu oluşturularak, önceden belirlenen işletmelerin üst düzey yöneticilerinden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda turizm işletmelerinde finansal yenilikleri kullanmanın ya da oluşturmanın, performansa etki ettiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, işletmelerin finansal, müşteri ve içsel süreç boyutunu, kısmen de öğrenme ve gelişme dikkate aldıkları ortaya çıkmıştır. Verilerin sadece 6 turizm işletmesinden elde edilmiş olması ve araştırmanın tek bir ilde yapılmış olması bu araştırmanın sınırlılığını oluşturmaktadır.

___

Akbal, B., (2010), Bankalarda Uygulanan Performans Değerlendirme Kriterlerinin, Çalışanların İş Tatminleri Üzerindeki Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Alan Araştırması: Ankara İli Özel Ve Kamu Bankaları Karşılaştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Akel, V., (2006), Finansal Yenilikler ve Risk Yönetimi Tekniklerinin Finansal Gelişmişlik Üzerine Etkileri, Ders Notu, iibf.bozok.edu.tr/kisiselsiteler/ veli_akel/ finansal_yenilik_gelisme.pdf adresinden 20.10.2011 tarihinde edinilmiştir.

Aldur, V. E., (2008), Performans Değerlendirmede Kurumsal Karne Modeli Ve Bir Hizmet İşletmesinde Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Aslan, B. O., (2008), Finansal Gelişme ve Yeniliklerin Para Politikası Üzerine Etkisi: Türkiye Örneği, YayınlanmamışYüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Aypek, N., (1998), Sermaye Piyasası Aracı Olarak Risk Sermayesi ve Türk Sermaye Piyasasında Uygulanabilirliği, Tubitak Matbaası, Ankara.

Çolakoğlu, B., (2002), Enflasyon Hedeflemesi Stratejisine Geçiş Bağlamında TC Merkez Bankası Bağımsızlığının Fonksiyonelliği, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sayı:4, www.econturk.org/Turkiyeekonomisi/enflasyonhed.doc adresinden 25.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Fettahoğlu, A., (1991), Finansal Piyasalarda Yenilikler ve 1980 Sonrası Türkiye, Adalet Matbaacılık, Ankara.

Frame, W. S., White, L. J., (2002), Empirical Studies of Financial Innovation: Lots of Talk, Little Action?, http://www.frbatlanta.org/filele gacydocs/wp0212.pdf adresinden 20 Ekim 2011 tarihinde alınmıştır.

Frame, W. S., White, L. J., (2009), Technological Change, Financial Innovation and Diffusion in Banking, http://www.frbatlanta. org/filelegacydocs /wp0910.pdf adresinden 20 Ekim 2011 tarihinde edinilmiştir.

Gökmen, H., (2010), Finansal Yenilik Finansal Yenilik Kavramı- Türleri ve Finansal Yeniliğin Belirleyicileri- Etkileri, (Editörler: Ö. N. T. Özmen, P. S. Özer, E. D. Eriş, Seçme Yazılarla Örgütler ve Yenilik, Detay Yayıncılık, Ankara

İplik, F. N., (2004), Performans Değerlendirmesi: Türkiye'deki Beş Yıldızlı Otellerde Çalışanların Performans Değerlendirme Sürecinin Tespitine Yönelik Bir Araştıma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Kaba, M., (2009), İşletmelerde Performans Ölçme Ve Değerlendirme Aracı Olarak Dengeli Sonuç Kartı ( Balanced Scorecard), YayınlanmamışYüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Kabatepe, E.,(2006), “Kobiler ve İnovasyon”, Turkap, İstanbul: TİFAŞ Tüyap- İnterpro Fuarcılık A.Ş., ss.1-10, http://www.turk-ab.org/ dokumanlar/yayinlar/ kobilerveinovaasyon.pdf adresinden 15.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Kaplan, C., (1999), Finansal Yenilikler ve Piyasalar Üzerine Etkileri: Türlkiye Örneği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma Genel Müdürlüğü, Tartışma Tebliği No: 9910, www.tcmb.gov.tr/ research/discus/dpaper42.pdf adresinden 20.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Kaya, F., (2009), Türkiye'de Kredi Kartı Uygulaması, Türliye Bankalar Birliği, Yayın No: 263, İstanbul: Graphis Matbaa, http://www.tbb.org.tr/ Dosyalar/Yayinlar /Dokumanlar/263.pdf adresinden 25.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Kutukız, D., (2003), Finansal Yeniliklerin Gelişimi, Piyasalar Üzerindeki Etkileri ve Türkiye Üzerinde Deneysel Bir Çalışma, Mali Çözümler Dergisi, sayı: 65, archive.ismmmo.org.tr/docs/.../12-65%20 DOĞAN%20KUTUKIZ.do... adresinden 20.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Neves, J. C., Financial Innavation, Takeovers and Market Efficiency- The Engil Case, http://pascal.iseg.utl.pt/~jcneves/paper_ engil_inovacao.PDF adresinden 20.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Nitel Analiz, http://www.clubakademi.com/index.php?option=com_content&vi ew=article&id=152&Itemid=255 adresinden 27.01.2012 tarihinde edinilmiştir.

Paksoy, A., (2006), Performansa Dayalı Ücretleme: Bir Alan Araştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Parasız, İ., (2009), Finansal Krizin Güven Krizine Dönüşmesi Küresel Kriz ( Birinci Baskı), Ezgi Kitapevi, Bursa.

Soysal, M. Ü., (2010), Balanced Scorecard Temelli Stratejik Yönetim Ve Gemi İşletmeciliği Sektöründe Uygulaması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Tufano, P., (2002), Financial Innovation, Revised: June 16, 2002 http://www.eco.sdu.edu.cn/jrtzx/uploadfile/pdf/books/handbook/10.pdf adresinden 20.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Uygur, A., (2009), Çok Boyutlu Performans Değerleme Modeli Olarak Dengeli Başarı Göstergesi Uygulaması, Doğuş Üniversitesi Dergisi 10(1), ss.148-159.

Uzun, E., Türk, Z., Uzun, E., (2003), İş letme Başarısında Finansal Planlama ve Yeniliklerin Rolü, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 10(2), ss.63-73.

Vargas, A. R., ( 2008), Assessing The Contribution Of Financial Innovations To The Production Of Implicit Services Of Financial Intermediation In Costa Rica, IFC Bulletin No 31, http://www.bis.org/ifc/publ/ ifcb31ai.pdf adresinden 20.11.2011 tarihinde edinilmiştir.

Vatan, A., (2010), Turizm İşletmelerinde İnovasyon: İstanbul'daki 5 Yıldızlı Konaklama İşletmlerinde Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkkesir.

Yardım, Ö., (2005), Finansal Yenilikler ve Ekonomik Etkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Yıldırım, G., (2010), İnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerlendirme Uygulamları, Bitirme Projesi, Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu Girişimcilik Ve Proje Yönetimi Asistanlığı Bölümü, İstanbul.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF