HASTANE İŞLETMELERİNDE KISITLAR TEORİSİ YAKLAŞIMI VE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Kısıtlar Teorisi, işletmelerin amaçlarına ulaşabilmek için iş süreçlerinde ortaya çıkan sorunları tespit etmeyi ve tespit edilen sorunları çözmeyi sağlayan bir yönetim anlayışıdır. Bu anlayış, işletmenin üretim, pazarlama, yönetim, araştırma ve geliştirme vb. gibi alanlarında uygulanabilmektedir. Kısıtlar teorisi sistemin bütününe odaklanarak geliştirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede, işletmelerin süreçlerinde en zayıf halka tespit edilerek sitemin tamamı güçlendirilmektedir. Kısıtlar Teorisi, hem üretim hem de hizmet işletmelerinde gözlemlenmektedir. Günümüzde, hizmet  işletmesi olan hastaneler üzerinde de başarıyla uygulanabilen bir yönetim felsefesidir. Özellikle, son dönemde ülkemizde sağlık hizmeti alanında yapılan değişimlerle birlikte hastanelerde sağlık hizmetinin kalitesi artmıştır. Bu yüzden, hastane işletmeleri açısından da iş süreçlerinin sorunsuz yürütülmesi önem kazanmıştır. Çalışmada, kısıtlar teorisi kavramı üzerinde durularak, hastane işletmeleri açısından bu yönetim anlayışının uygulanabilirliği bir kamu hastanesi örneği ile açıklanmıştır.

The Theory of Constraints is an administrative mentality which allows to detect the problems occurring during the business process and to solve the detected problems for the businesses to reach their aims. This mentality can be applied to the fields of business such as production, marketing, administration, research and development etc. The Theory of Constraints enables development by focusing on the entire system. By this means, the entire system is strengthened by detecting the weakest link during the business processes. The Theory of Constraints is observed during both production and service businesses. Nowadays, it is an administrative system which can be applied to hospitals with service business, too. Especially, with the changes recently made in the service business field in our country, the quality of medical service has increased. That's why, running the business process without any problems has gained importance in terms of hospital businesses as well. In this study, by focusing on the Theory of Constraints, practicality of this administrative mentality in terms of hospital businesses is explained through a public hospital case

___

  • Afaloyan, J.A.(2008), Course Title: Hospital Management. National Open University of Nigeria. Faculty of Nursinghttp://www.nou.edu.ng/noun/NOUN_OCL/pdf/pdf2/MPA%2 0773%20Hospital%20Management.pdf (11.11.2014).
  • Akar, Ç.ve Özalp, H. (2002), Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Songür Yayıncılık, Ankara
  • Arslan, N.(2008), Kısıtlar Teorisi ve Bir Deneme Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.
  • Balcı, A.A.(2008), İşletmelerde Maliyet Minimizasyonu Açısından Kısıtlar Teorisi Uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Büyükyılmaz, O. ve Gürkan, S.(2009), Süreçlerde En Zayıf Halkanın Bulunması: Kısıtlar Teorisi, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 5(9), ss.177 195.
  • Dorgan, S., Layton D., Bloom N., Homkes R., Sadun R. , Reenen J.(2010), “Management In Healtcare, Why Good Practise Really Matters”(der.), London School of Economics, ss. 1 26.
  • Gözüküçük, M. ve Çelik, Y.(2012), Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Dışarıdan Sağlık Hizmeti Alımı Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 15(2), ss.1 25.
  • Kaygusuz, S.Y.(2007), Kısıtlar Teorisi: Varsayımlar, Süreç ve Bir Uygulama, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, (60)4, ss.133 156.
  • Kaygusuz, S.Y.(2011), Kısıtlar Teorisi ve Maliyet Hacim Kâr Analizi: Bir Çalışma Sayfası Modellemesi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, ss. 171 188.
  • Koçyiğit, S.(2006), Faaliyete Dayalı Maliyet Yöntemi ve Hastane Uygulaması, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Menderes, M.(1994), “Hastanelerde Maliyet Hesaplaması, I.Ulusal Sağlık Kuruluşları ve Hastane Yönetimi Sempozyumu”(der.), Aydın: Dokuz Eylül Ün. Yayınları: 265-275, 4-7 Mayıs.
  • Mcnair C.J.(1999), Theory of Constraints Management System Fundamentals. The USA: Institute of Management Accountants.
  • Moss,H.(2007), Improving Service Quality with the Theory of Constraints, Journal of Academy of Business and Economics, 7(2), ss.1 15.
  • Öner, M. ve Şahbaz, İ.(2013), İmalat İşletmelerinde süreç Geliştirme ve Kurumsal İyileştirme Çalışmalarında Kısıtlar Teorisi Düşünce Süreçlerinin Kullanımı: Bir Uygulama Örneği, Yaşar Üniversitesi Dergisi, 8(32),ss.5465-5494.
  • Özdemir, M. (2001), Türkiye'de Hastaneler İçin Yeni Organizasyon Modeli İhtiyacı, Yeni Türkiye Dergisi Sağlık Özel Sayısı II, 7(40), ss.1276 1288.
  • Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği. Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi: 13.1.1983, No: 17927 Mük. Yayımlandığı Düsturun Tertibi: 5, Cilt: 22, S. 2889
  • Seçim, H.(2001), Hastane Yönetim ve Organizasyonu, Anadolu Üniversitesi Yayın no:797, Eskişehir.
  • Solak, B.(2012), Kısıtlar Teorisi Yaklaşımı ile Üretim Senaryolarının Finansal Analizi: Otomativ Endüstrisinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Şahin, Ş.(2012),Kısıtlar Teorisine Göre Sanayi İşletmelerinde Çalışanların Motivasyonu ve İşletme Başarısını Etkisi: PVC Üretim İşletmesi Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Tiryakigil, S.(2011), Malzeme Yönetiminde Kısıtlar Teorisi İle Maliyet Azaltımı ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Ünal, E.N.(2006), Optimal Ürün Karması Belirlemede Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemi ve Kısıtlar Teorisi Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Yıldız, Y.(2008), Yataklı Sağlık Kuruluşlarında Yönetsel Sorunların İncelenmesi Edirne İlinde Örnek Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi, Edirne.
  • Yılmaz, M.(1996), Hastanelerde Yönetim ve Organizasyon Sorunları.
  • Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.
  • http://www.merih.net/m1/hastmod2.htm
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

ERZURUM İLİ TURİZM İŞLETMELERİ WEB KULLANIMI VE WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cetin AKKUŞ, Gülizar CENGİZ, Çetin AKKUŞ

ERZURUM İLİ TURİZM İİLETMELERİ WEB KULLANIMI VE WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Çetin AKKUŞ, Gülizar CENGİZ

TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN SİYASALLAŞMASI SORUNUNUN AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİNE OLAN ETKİSİNE DAİR BİR İNCELEME: BEŞERİ SERMAYE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN GİZLİ KRİTERİ OLABİLİR Mİ?

Erhan ATAY, Gökhan KARSAN

AVRUPA BİRLİĞİ BÖLGESEL POLİTİKASININ BÖLGELERE ETKİSİ: BELÇİKA ÖRNEĞİ

Ramazan TELCİ, Bilal ŞİNİK

RELATIONSHIP BETWEEN NUMBER Of WOMEN EXECUTIVES AND TOBIN'S Q RATIO: AN ANAYLSIS ON BORSA ISTANBUL

Esen KARA, Duygu Acar ERDUR

AVRUPA BİRLİĞİ BÖLGESEL POLİTİKASININ BÖLGELERE ETKİSİ: BELÇİKA ÖRNEĞİ

Bilal ŞİNİK, Ramazan TELCİ

BİLİŞİM ODAKLI BİR BÖLÜMDE OKUMANIN İNTERNET BAĞIMLILIĞINA ETKİSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA

Mustafa KESKİNKILIÇ, İbrahim YILDIZ, Sinan KUL

ÖRGÜTSEL ADALET ALGISININ İŞ TATMİNİ, ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE İŞ PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Sabiha SEVİNÇ ALTAŞ, Hülya GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU

YOKSULLUK, DEZAVANTAJLI GRUP VE SUÇ İLİŞKİSİNE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI: İZMİR KADIN SIĞINMA EVLERİ ÖRNEĞİ

Yunus Emre ÖZER, Murat ÇOLAK

KADIN YÖNETİCİ SAYISI İLE TOBIN’S Q ORANI ARASINDAKİ İLİŞKİ: BORSA İSTANBUL ÜZERİNE BİR ANALİZ

Duygu ACAR ERDUR, Duygu ACAR ERDUR, Esen KARA