MUHASEBE MESLEĞİNDE ETİK İKİLEM VE ETİK KARAR ALMA KONULARINDA FARKINDALIK OLUŞTURMA: TRABZON İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerinde etik ikilem ve etik karar alma konularında farkındalık düzeylerini değerlendirmek ve mesleğin toplumdaki saygınlığının arttırılmasına yönelik etik, meslek etiği ve etik duyarlılık konularında farkındalık oluşturmaktır. Meslek mensuplarınca üretilen tam, doğru, tarafsız, gerçeğe uygun, zamanlı ve kaliteli muhasebe bilgisi, tüm çıkar grupları açısından son derece önemli hale gelmiştir. Sözkonusu nitelikler, mesleki etik değerlere duyarlılıkla sağlanabilir. Bu esaslar doğrultusunda, Trabzon ilinde faaliyette bulunan muhasebe meslek mensupları üzerinde yapılan araştırma sonucu, ankete katılan meslek mensuplarının etik farkındalık düzeylerinde, cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki deneyim açısından farklılıkların olduğunu ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler: Etik, Etik İkilem, Etik Karar, Etik Farkındalık, Muhasebe Meslek Etiği

The aim of this study is to assess the level of awareness of ethical dilemmas and ethical decision making on professional activities of the accounting profession members and is to create awareness of ethics, professional ethics and ethical sensitivity for enhancing the prestige of the profession in the society. Complete, accurate, impartial, fair, timely and highquality accounting information produced by the members of the professions have become extremely important in terms of all interest groups. Such qualifications can be achieved with the professional ethics sensitivity. In accordance with these principles, the result of the research made on professionals operating in the province of Trabzon reveals that there are differences in level of ethical awareness of professionals participating in the survey in terms of gender, level of education and professional experience

___

Akdoğan, H. (2003),“Muhasebe Meslek Etiğinin Kamunun Aydınlatılmasındaki Önemine Meslek Mensuplarının Yaklaşımları”, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları, ss.5-7

Bayraktaroğlu, S. ve Diğ. (2005), “Etik Eğitiminde Neredeyiz? İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri Örneği”, 2. Siyasette ve Yönetimde Etik Sempozyumu, Sakarya, ss.377.

Çiçek, H., Canbaz, S. ve Keskin, A. (2013), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etiğine Bakış Açıları: Kırklareli İlinde Bir Araştırma”, Tekirdağ SMMM Odası Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 2.

Daştan, A. (2001), “Meslek Ahlakı Kuralları ve Muhasebe Mesleğindeki Yeri”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon, ss.31.

Daştan, A. (2009), “Etik Eğitiminin Muhasebe Eğitimindeki Yeri ve Önemi: Türkiye Değerlendirmesi”, Marmara Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 26(1),ss.285.

Ergün, H. ve Gül, K. (2005), “Muhasebe Mesleği Etik Kuralları ve Bu Kuralların Meslek Mensuplarınca Algılanışı”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 25, ss.143-154.

Ertaş, F. C. ve Arslan, M. C. (2009), “Bağımlı ve Bağımsız Muhasebecilerin Meslek Etiği Algılama Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış, ss.24.

Fleming, A. I. M. (1996), ”Ethics and Accounting Education in the UK – A Professional Approach?”, Accounting Educational, 5(3), ss.207-217.

Güredin, E. (1997), “ Denetçinin Meslek Ahlakı, Standartlar ve Uygulamalardan Örnekler”, III. Türkiye Muhasebe Denetim Sempozyumu Bildiri Kitabı, İSMMMO Yayınları, Sayı 20.

İşgüden, B. ve Çabuk, A. (2006), ”Meslek Etiği ve Meslek Etiğinin Meslek Yaşamı Üzerine Etkileri”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 16, ss.59-86.

Kısakürek, M. ve Alpan, N. (2010), “Muhasebe Meslek Etiği ve Sivas İlinde Bir Uygulama” MUFAD Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 47, ss. 213-228.

Kutlu, H. A. (2008), “ Muhasebe Meslek Mensupları ve Çalışanlarının Etik İkilemleri: Kars ve Erzurum illerinde Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 63(2), , ss. 143-170.

Kutlu, H. A., Güner, M., Demirci, N. S. (2012), “Etik İkilemden Çıkışta Kişisel Değerin Rolü: Muhasebe Meslek Mensupları Üzerinde Bir Uygulama”, 1. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu, ss.733-746.

Kutluk, F. A. ve Ersoy, A. (2011), “Muhasebe Meslek Üyelerinin Etik Yargı Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Ege Akademik Bakış, 11(3), ss.425- 438.

Özyürek, H. (2012), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Taşıması Gereken Nitelikler”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, Cilt 4, Sayı 1.

Özyürek, H. (2012), ”Muhasebe meslek Mensuplarında Etik: Ankara’da Muhasebeciler Üzerine Araştırma”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 4(1),ss.125-137.

Robinson, D. ve Garratt, C. (2011), ”Etik”, Çeviren Burak Dağıstanlı, NTV Yayınları.

Sakarya, Ş. ve Kara, S. (2010), “Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Düzenlemeler ve Meslek Mensupları Tarafından Algılanması Üzerine Bir Alan Araştırması” KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi,12(18), ss.57-72.

Uşurelu, V. I., Marin, M., Danaila, A. E., Loghin, A. (2010), “Accounting Ethics-Responsibility Versus Creativity”, Annals of The University of Petroşani, Economics, 10 (3), ss.349-356.

Yalçın, S. (2011), “Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Araştırması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, ss.47-66.

Yıldız, G. (2011), “Muhasebe Mesleğinde Meslek Etiği ve Kayseri İl Merkezinde Bir Uygulama”, Erciyes Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı 36, ss.159-160.

Yunanda, R. A. Majid, N. B. A. (2011), “The Contribution of Islamic EthicsTowards Ethical Accounting Practices”, Issues in Social and Environmental Accounting, 5(1-2), ss. 124-137.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF