MUHASEBE STAJYERLERİNİN MESLEK MENSUPLARINDAN VE MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN BEKLENTİLERİ: MANİSA İLİ ARAŞTIRMASI

Muhasebe mesleğini kariyer olarak seçen kişiler için staj, yükseköğrenimden mezun olmaları ile meslek unvanının elde edilmesi arasındaki çok önemli bir aşamadır. Muhasebe stajyerleri hem kuramsal bilgilerini uygulamayla birleştirecekleri bir ortamda yer almakta hem de meslek tecrübesi edinecekleri kişilerle ve kurumlarla çalışma fırsatı bulmaktadırlar. Muhasebe mesleğinin gelecekteki temsilcileri olarak görülmesi gereken stajyerlerin, nitelikli bireyler olarak mesleğe kazandırılması, sadece mesleği icra eden değil sosyal bir birey olabilmeleri için meslek mensuplarının ve meslek örgütlerinin önemli görevleri vardır. Bu araştırmanın amacı, muhasebe stajyerlerinin meslek mensuplarından ve meslek örgütlerinden beklentilerini ortaya koymak ve bu beklentileri karşılayabilecek çözüm önerileri getirmektir. Araştırma 5’li Likert ölçeği kullanılarak hazırlanmış anket çalışmasına göre değerlendirilmiştir ve Manisa ilinde stajlarını yapmakta olan toplam 107 muhasebe meslek stajyerinden 72 stajyere uygulanmıştır. Anket çalışmasının ilk kısmı stajyerlerin meslek mensuplarından beklentilerini ve ikinci kısmı da meslek örgütlerinden beklentilerini ölçmeye yöneliktir.
Anahtar Kelimeler:

Muhasebe, Stajyer, Beklentiler.

Training for people who chose accounting profession as career is a very important phase between graduating from higher education and achieving the title of the profession. Accounting trainees are both take place in an environment where combine theoretical knowledge with practice and have an opportunity to work with people and institutions that gain professional experience. Trainees that should be seen as representatives of profession in the future, accounting professions and accounting professions’ organizations have important tasks to bring in qualified individuals to profession. The purpose of this study is to examine accounting trainees’ expectations from accounting professions and accounting professions’ organizations and to propose solutions to meet the identified expectations. Research is assessed according to the survey which is prepared with 5-point Likert scale. Survey is applied to 72 accounting trainees from total 107 accounting trainees in Manisa province. Survey consists of two parts that first part measures expectations from accounting professions and second part measures expectations from accounting professions’ organizations.

___

Baş, T. (2013), Anket - Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır? Nasıl Değerlendirilir?, Seçkin Yayıncılık, 7. Baskı, Ankara.

Çankal, Y. (2010), “SMMM Stajyerlerinin Sorunları ve Beklentileri”, Dayanışma-İzmir SMMMO Dergisi, Sayı: 108, ss.93-94.

Gürdal, K. ve Doğan, M. (2014), “Muhasebe Stajyerlerinin Profili Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 41, ss.1-16. IFAC-IAESB (2014), International Education Standards, http://www.ifac.org/education/publications-resources, (Erişim Tarihi: 002014).

Manisa SMMMO (2013), “Faaliyet Raporu ve Mali Tablolar”, http://www.manisasmmmo.org.tr/ 2013mali.html, (Erişim Tarihi: 002014).

Nalbantoğlu, R. (1997), “Meslek Mensuplarının Yetiştirdikleri Stajyerlerin Durumu”, II. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu, İSMMMO Yayınları No:19, İstanbul.

Pekdemir, I. (2000), “Profesyonel Muhasebecilikte Meslek Öncesi Staj Uygulaması: Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, ss.43-64.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci Staj Yönetmeliği, 01997 tarihli ve 23089 Sayılı Resmi Gazete.

Tekin, V.N. (2014), SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri, Seçkin Yayıncılık, 3.Baskı, Ankara.

TESMER _ (2014), _ “Staja _ Giriş _ Sınavı _ Konuları _ ve _ Yüzdelik _ Dağılımı”, _ htt p://www.tesmer.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&i d=79, (Erişim Tarihi: 25.05.2014).

Uzay, Ş. (2005), “Muhasebe Meslek Stajyerlerinin Sorunları ve Beklentileri: Bir Araştırma”, MUFAD – Muhasebe ve Finansman Dergisi, 25, ss.70

Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004), SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara. 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF