Yerel Paydaşların Cittaslow Şehir Ağına Yönelik Algı ve Tutumlarına İlişkin Bir Araştırma: Ahlat Cittaslow Şehir Örneği

Cittaslow hareketi, Greve in Chianti’nin (İtalya) eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin öncülüğünde 1999 yılında ortaya çıkmış ve bu hareket şehirlerin yaşam kalitesini iyileştirmek ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları için geliştirilmiştir. Günümüzde 30 ülkede 262 üyesi olan Cittaslow hareketinin amacı Slowfood felsefesini şehirsel boyuta taşımaktır. Türkiye’de Cittaslow hareketine son olarak 23 Mart 2019 tarihinde Köyceğiz ve Ahlat’ın dahil edilmesiyle birlikte bu harekete üye olan şehir sayısı 17 olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye’de Sakin Şehir Hareketi’ne en son dâhil olan Ahlat’ta yerel paydaşları oluşturan kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, turizm endüstrisi içerisinde yer alan kişi ve kuruluşların Sakin Şehir Hareketi’ni nasıl algıladığı incelenmiştir. Ayrıca bu hareketin şehrin kalkınması ve gelişmesine katkı sunup sunmadığına ilişkin yapılan araştırmanın bulgularına yer verilmektedir. Ahlat şehrindeki yerel paydaşların Sakin Şehir hareketine dair algı, tutum ve beklentilerini ölçmeyi amaçlayan bu çalışma, nitel bir araştırmaya dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen yerel paydaşlarla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşme sonuçları betimsel bir analizle değerlendirilerek, yerel paydaşların Sakin Şehir hareketine dair algı ve yaklaşımları ortaya konmuştur. Çalışmada elde edilen bulgulara göre Ahlat şehrinde yerel paydaşların Sakin Şehir hareketi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca, bu akımın şehirde henüz kalkınma ve gelişmeye etki edecek bir düzeyde olmadığı anlaşılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Cittaslow, sakin şehir, algı, Ahlat

A Study on the Perceptions and Attitudes of Local Stakeholders on the Cittaslow City Network: The Case of Ahlat Cittaslow City

The Cittaslow movement emerged in 1999 in line with the vision of Paolo Saturnini, former mayor of Greve in Chianti (Italy). The Cittaslow movement was developed to improve the quality of life of cities and to present a different development model. Today, the Cittaslow movement, which spans 262 members in 30 countries, aims to carry the Slow Food philosophy to the urban dimension. The number of members of the Cittaslow movement with the membership of 'Köyceğiz' and 'Ahlat' which were recorded lastly, on March 23, 2019, reached 17 in Turkey.In this study, it has been examined that how the local stakeholders in Ahlat City, which includes the public institutions and organizations, civil society organizations, professional organizations, organizations in the tourism industry, perceived the Slow Cities Movement. In addition, the findings of the research on whether the Cittaslow movement contributes to the development of the city has been included in. This study, which aims to measure the perception, attitude and expectations of local stakeholders in the city of Ahlat about the Slow City Movement, is based on a qualitative research.In this context, in-depth interviews were conducted with local stakeholders determined by purposive sampling method. The results of the interviews were evaluated with descriptive analysis and the local stakeholders' perceptions and approaches to the Slow City Movement were revealed. According to the findings of the study, it is understood that local stakeholders in Ahlat city do not have sufficient information about the Slow City Movement. Furthermore, it is understood that this trend is not yet at a level that will affect development and development in the city.

___

  • Arınç, K. (1996). Ahlat’ta Baston Ustalığı ve Üretimi. Atatürk Üniv. Güzel Sanatlar Enst. Dergisi, 2, 83-99.
  • Arslan, F. (2017). Türkiye’de Sürdürülebilir Yerel Kalkınmada Yeni Bir Yönetim ve Şehir Anlayışı: Cittaslow (Sakin Şehir) Hareketi. Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar (3. Cilt) İçinde, Editör: Güler, M. Turan, M. İstanbul: Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları.
  • Baldemir, E. Kaya, F. ve Şahin, T.K. (2013). A Management Strategy within Sustainable City Context: Cittaslow. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 99, 75 – 84.
  • cittaslowturkiye.org, https://cittaslowturkiye.org/, (Erişim Tarihi: 06.10.2019).
  • Davulcu, M. (2015). Ahlat Yöresi Taş Ustalığı Geleneğinin Somut Olmayan Kültürel Miras Açısından Önemi ve Yapı Ustası Tahsin Kalender. AVRASYA Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 4(7), 49-80.
  • Dündar, Y. ve Sert, A.N. (2018). Yerel Halkın Yavaş (Sakin) Şehir Hakkındaki Algıları: Seferihisar’da Nitel Bir Araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(4), 74-91.
  • Ergüven, H. M. (2011). Cittaslow – Yaşamaya Değer Şehirlerin Uluslararası Birliği: Vize Örneği. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 201-210.
  • Georgica, G. (2014). The Tourist’s Perception about Slow Travel - A Romanian Perspective. Procedia Economics and Finance, 23, 1596–1601.
  • Güven, E. (2011). Yavaş Güzeldir: “Yavaş Yemek’ten” “Yavaş Medya’ya” Hızlı Tüketime Dair Bir Çözüm Önerisi. Selçuk İletişim Dergisi, 7(1), 113-121.
  • Kadıoğlu, D.Y. (2009). Yavaşlığın Keyfi Bu Şehirlerde. Yolculuk Dergisi, 62, 73-76.
  • Kement Ü. ve Göral, M. (2015). Demografik Özellikleri Açısından Turistlerin, Cittaslow Uygulaması İle İlgili Tutumlarının Değerlendirilmesi ve Tekrar Ziyaret Etme Niyetlerine Etkisi: Perşembe Örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 2(2), 12-19.
  • Nilsson, J.H. Svärd, A.C. Widarsson, A. ve Wirell, T. (2011). Cittáslow’ Eco-Gastronomic Heritage As A Tool For Destination Development. Current Issues in Tourism, 14(4), 373-386.
  • Öztürk, Y. ve Görkem, O. (2011). Cittaslow Hareketinin Yerel Mutfağa Etkileri: Seferihisar Örneği. 5. Ulusal Gastronomi Sempozyumu, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği, 28-29 Nisan 2011, Antalya.
  • Özür, N. K. (2016). Sakin Şehir/Cittaslow Hareketi ve Yerleşme Coğrafyası. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 151-179.
  • Pajo, A. ve Uğurlu, K. (2015). Cittaslow Kentleri İçin Slow Food Çalışmalarının Önemi. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 5(6), 65-73.
  • Park, E. ve Kim, S. (2016). The Potential of Cittaslow For Sustainable Tourism Development: Enhancing Local Community’s Empowerment. Journal Tourism Planning & Development Volume, 13(3), 1-28.
  • Presenza, A. Abbate, T. ve Micera, R. (2015). The Cittaslow Movement: Opportunities and Challenges for the Governance of Tourism Destinations. Tourism Planning & Development, 12(4), 479-488.
  • Şahinkaya, S. (2010). Bir Yerel Kalkınma Modeli: Cittáslow ve Seferihisar Üzerine Değerlendirmeler. https://docplayer.biz.tr/1454265-I-cittaslow-nedir-dr-serdar- sahinkaya.html, (Erişim Tarihi: 06.10.2019).
  • Tayfun A. ve Acuner E. (2014). Cittaslow: Çamlıhemşin İçin Bir Model Önerisi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1), 46-54.
  • Topal, Ü.T. Korkut, A. ve Kiper, T. (2016). Yerel Kimliğin Kent ile Buluşması: Cittaslow-Yavaş Şehirler. İdil Dergisi, 5(25), 1413-1430.
  • Türkseven D. İ. ve Dalgakıran, A. (2011). An Alternative Approach İn Sustainable Planning: Slow Urbanism. Archnet-IJAR, International Journal of Architectural Research, 5(1), 127-142.
  • Üzümcü, P.T. Çelik, A. ve Özkul, E. (2016). Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Yavaş Şehir Anlayışı: Kandıra Örneği. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 6(2), 41-51.
  • Zengin, B. ve Genç, K. (2018). Yavaş Şehirlerin (Cittaslow) Pazarlanması: Göynük Örneği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(2), 585-599.
  • Zogal, V. ve Arslan, F. (2018). Sakin Şehir (Cittaslow) Unvanı Alabilme Potansiyeli Açısından Sındırgı. Ulusal Sındırgı Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı (5-7 Ekim 2017), İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları, Edebiyat Fakültesi Yayını No: 200.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6879
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü