İç Göçe Maruz Kalmış Ortaokul Öğrencilerinin Eğitimde Yaşadıkları Problemler (Diyarbakır İli Örneği)

Bu araştırmanın amacı, okul yöneticileri ve öğretmenlerin bakış açısıyla iç göçten etkilenen okullardaki öğrencilerin eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu sorunların çözümlerine yönelik öneriler sunmaktır. Bu amaca yönelik olarak Diyarbakır il merkezinde yer alan ve iç göç alarak öğrenci sayısı artan kamu ortaokullarında görev yapan okul yöneticisi ve öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuştur. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın temel amacına ulaşabilmek için iç göç ile öğrenci sayısı hızlı bir şekilde artan kamu ortaokullarının yönetici ve öğretmenlerinden detaylı veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşme formu soruları öğretmen ve okul yöneticileri ile yapılan ön görüşme ile saptanıp alandaki akademisyenlerce geliştirilmiş ve son hali verildikten sonra 2 okul müdürü, 2 müdür yardımcısı ve 13 öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilerek öğretmen ve okul yöneticileri açısından iç göçle gelen öğrencilerin eğitim sorunları ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; iç göçle yer değiştiren öğrenciler uyum sorunları yaşamaktadırlar, akademik başarıları düşük düzeydedir, velileri okula ilgisizdir, okulda şiddet eğilimi göstermektedirler ve maddi açıdan problemler yaşamaktadırlar. Araştırma sonucunda bu sorunların çözümü için öneriler sunulmuştur.

Educational Problems of Secondary School Students Who Exposed to Internal Migration (Case of Diyarbakır Province)

The aim of this research is to identify the problems of the students who are exposed to internal migration in the educational process according to the views of teachers and school administrators and to present suggestions related to them. For this purpose, it was asked the views of administrators and teachers working in public secondary schools, where the number of students with internal migration has increased, in the central districts of Diyarbakır province. The research is conducted by using qualitatively research design. Therefore, in order to achieve the main objective of the research, the interviews were made to collect detailed data from the teachers and administrators who are in the public schools whose number of students increased quickly. In interviews, semi structured interview forms were used. The questions in the interview forms were determined first by a preliminary discussion with the teachers and administrators then were developed by academicians and then were applied to 2 school principals, 2 vice-principals and 13 teachers. The data was analyzed by descriptive analysis technique and the educational problems were detected according to the opinions of teachers. According to the research results; the students who replaced because of internal migration were found to have adaptation problems, having low academic success, having unconcerned parents, having violence tendencies and having financial problems. Some suggestions were set forth for the solution of these problems.

___

Akokpari, J. K. (1998) The state, refugees and migration in sub-saharan Africa. International Migration. 36(2), s. 211-234.

Aksoy, M. (2006). Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde terörün neden ve sonuçları. International Journal of Human Sciences, 1(1).

Altunışık, R., Coşkun, R., Yıldırım, E. ve Bayraktaroğlu, S. (2001). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Sakarya: Sakarya Kitabevi.

Avcı, Y. E., Koçoğlu, E. ve Ekici, Ö. (2013). Göçün eğitim ve eğitim yönetimine etkisine ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri (Diyarbakır ili örneği). International Journal of Social Science. 6-2 s. 91-105.

Bahar, O. ve Korkmaz-Bingöl, F. (2010). Türkiye'de iç göç hareketlerinin istihdam ve işgücü piyasalarına etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2).

Bülbül, S. ve Köse, A. (2010). Türkiye’de bölgelerarası iç göç hareketlerinin çok boyutlu ölçekleme yöntemi ile incelenmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 39(1), 75-94.

Cömertler, N. ve Kar, M. (2007). Türkiye'de suç oranının sosyo-ekonomik belirleyicileri: Yatay kesit analizi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 62(02), 037-057.

Erkan R. ve Bağlı M. (2005). Göç ve yoksulluk alanlarında kentle bütünleşme eğilimi: Diyarbakır örneği. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 1, Haziran, s. 105-124.

Garipağaoğlu, N. (2001). Türkiye'de göç alan illere yönelen nüfusun eğitim durumu. Marmara Coğrafya Dergisi, 2, 3.

Gedikoğlu, T. (2005). Avrupa Birliği sürecinde Türk Eğitim Sistemi: Sorunlar ve çözüm önerileri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1).

Gür, T. H. ve Ural, E. (2004). Türkiye’de kentlere göçün nedenleri. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(1).

Gürel, S. (2001). “21. Yüzyıl karşısında kent ve insan.” Türkiye’de göç ve bütünleşme sorunsalı (Ed: Gümüşoğlu, F.). Bağlam Yayınları.

Güreşci, E. (2010). Türkiye’de kentten-köye göç olgusu. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1), 77-86.

Karakuş, E. (2006). Göç olgusu ve eğitime olumsuz etkileri (Sultanbeyli örneği). Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis. London: Sage Publication. 2. Edition.

Nar, B. (2008). Göçün eğitime ve eğitim yönetimine etkileri (Dilovası örneği). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.

Özkan, F. ve Tösten, R. (2011). İlköğretim I. kademe öğrencilere dini değerlerin kazandırılmasında ailenin etkisi: Diyarbakır ili örneği. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Değerler Eğitimi Sempozyumu (26-28 Ekim), Eskişehir.

Pazarlıoğlu, M. V. (2007). İzmir örneğinde iç göçün ekonometrik analizi. Yönetim ve Ekonomi, 14, 1.

Richmond, A. H. (1994). Global apartheid: Refugees, racism and the new world order. Oxford University Press, Toronto.

Şama, E. (2003). Öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumları. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 2, 99-110

URL-1. (2016). Habertürk Gazetesi. http://www.haberturk.com/ gundem/ haber/ 1170524- davutoglu -teror- magdurlarina –destek –paketini -acikladi E.T: 30.05.2016.

Üçdoğruk, Ş. (2013). İzmir’deki iç göç hareketinin çok durumlu logit teknikle incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sınav Sorularının Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Becerisini Ölçmedeki Uygunluğu

Serdar YEŞİL, Remzi Yavaş KINCAL

Türkiye’de PISA Finansal Okuryazarlık Sorularının Uygulanması: Ön lisans Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeylerinin Belirlenmesi Örneği

Abdullah ÖZKALE, Emel ÖZDEMİR ERDOĞAN

Mol Kavramının Öğretiminde Problem Kurma Yaklaşımına Dayalı Problem Çözme Uygulamaları

Nimet AKBEN

Öğrencilerin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumların Belirlenmesi Üzerine Bir Alan Araştırması

Yılmaz DAŞLI

2013 ve 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programlarının Genel Eğilimler ve Yaklaşımlar Açısından Karşılaştırılması

Bahar CANDAŞ, Zeynep KIRYAK, Onurhan GÜVEN, Haluk ÖZMEN

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çevre Problemleri ve Geri Dönüşüm Hakkındaki Görüşleri

Eda ERDAŞ KARTAL, Ezgi ADA

Cumhuriyet Dönemi Türk Eğitim Tarihi Alanında Yayınlanmış Türkçe Kitaplar Bibliyografyası

Volkan TUNÇ

Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Aktif Öğrenmeye Yönelik Algıları İle Teknopedagojik Eğitim Yeterliklerinin Araştırılması

Hakan Şevki AYVACI, Alper ŞİMŞEK, Gürhan BEBEK

2018 Ortaöğretim Matematik Programının Revize Bloom Taksonomisine ve Programın Ögelerine Göre İncelenmesi

Osman ÇİL, Okan KUZU, Ahmet Salih ŞİMŞEK

Antibiyotik Kullanım Ölçeği: Ölçek Geliştirme Çalışması

Ali Derya ATİK, Yakup DOĞAN