Türkiye’de Bulunan Ticari Bankalar İle Katilim Bankalari’nin Electre Yöntemi İle Performans Analizi

Öz Fon arz edenler ile fon talep edenlerin buluştuğu yer olarak görülen bankalar dünyanın birçok yerinde uzun süredir faaliyetlerini sürdürmektedir. Bazıları yatırım yapmak için fona ihtiyaç duyarken bazıları ise tasarruflarını artırmak için yöntem ve araçlar aramaktadır. Fon arz ve talep edenleri bir araya getiren bankalar, fonların aktarımı için çeşitli yöntemler oluşturmuştur. Bu çalışmanın amacı, birbirlerinin tamamlayıcısı niteliğindeki katılım bankaları ile ticari bankaların performanslarını karşılaştırmaktır. Çalışmanın amacına uygun olarak performans ölçümünde literatürde yer alan performans göstergeleri kullanılmıştır. Çalışmada performansların karşılaştırılmasında ELECTRE yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda katılım bankaları arasında yer alan Kuveyt Türk’ün Türkiye Finans ve Şekerbank’a karşı, Albaraka Türk’ün Şekerbank’a karşı, Türkiye Ekonomi Bankası’nın Türkiye Finans’a karşı ve ING Bank’ın Türkiye Finans’a karşı mutlak üstünlük sağladığı sonucu elde edilmiştir. 

Performances Analysis of Commercial Banks and Participation Banks in Turkey with Electre Method

___

  • Atıcı, K. B. ve Ulucan, A. (2009) ‘‘Enerji Projelerinin Değerlendirilmesi Sürecinde Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımları Ve Türkiye Uygulamaları’’, Hacettepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27 (1), ss.161 186.
  • Benligiray, Y. ve Banar, K. (2006) Banka ve Sigorta Hukuku, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1707.
  • Bağcı H. (2013) ‘‘Ticari Bankalar İle Katılım Bankalarının Karlılık Performanslarının Topsis Yöntemi İle Karşılaştırılması’’, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, ss.1 138.
  • Bağcı, H. ve Kahraman, Y.E. (2017) ‘‘ELECTRE Yöntemi Kullanılarak Leasing Şirketlerinin Performanslarının Değerlendirilmesi’’, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(1), ss.59 67.
  • Baysal, G. ve Tecim, V. (2006) ‘‘Katı Atık Depolama Sahası Uygunluk Analizinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Çok Kriterli Karar Yöntemleri İle Uygulaması’’, 4. Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri, Fatih Üniversitesi, İstanbul.
  • Bouri, A. Martel, J.M. ve Chabchoub, H. (2002) ‘‘A Multi-criterion Approach for Selecting Attractive Portfolio.Journal of Multi-Criteria Decision Analysis, C. 11, ss.269 277.
  • Bülbül, S.E. ve Köse, A.. (2009) “Türk Gıda Şirketlerinin Finansal Performansının Çok Amaçlı Karar Verme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi. X. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu. Erzurum, ss.1-23.
  • Çağıl, G. (2011) ‘‘2008 Küresel Kriz Sürecinde Türk Bankacılık Sektörünün Finansal Performansının ELECTRE Yöntemi İle Analizi’’, Finans Yazıları, ss.70 101.
  • Çalışkan E. ve Eren T. (2016) ‘‘Bankalarının Performanslarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi’’, Ordu Üniversitesi Bilgi Teknolojisi Dergisi, 6(2), ss.85 107.
  • David, L. ve Duckstein, L. (1976) ‘‘Multicriterion Ranking of Alternative LongRange Water Resources Systems’’, Water Resources Bulletin, 12(4), ss.731 754.
  • Ertuğrul, İ. ve Karakaşoğlu, F. (2010) ‘‘Electre ve Bulanık AHP Yöntemleri İle Bir İşletme İçin Bilgisayar Seçimi’’, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(2), ss.23 41.
  • Figueira, J. S, Greco. ve M, Ehrgott. (2005) ‘‘Multiple Criteria Decision Analysis: State Of The Art Surveys” Springers International Series in Operations Research, s.139
  • Geylan, R. (1985) “Ticari Banka Yönetimi ve Türk Ticari Bankalarının Temel Yönetim Sorunları, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • https://www.tbb.org.tr/tr
  • http://www.tkbb.org.tr/
  • Iqubal, M. (2001), “Islamic and Conventional Banking in The Nineties: A Comperative Study”, Iclamic Economic Studies, 8(2), ss.1 28.
  • Kalaycı, İ. (2013) “Katılım Bankacılığı: Mali Kesimde Nasıl Bir Seçenek”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), ss.51 74.
  • Kılıç, S. B. (2006) “Türk Bankacılık Sistemi İçin Çok Kriterli Karar Alma Analizine Dayalı Bir Erken Uyarı Modelinin Tahmini”, ODTU Gelişme Dergisi, 33(1), ss.117 154.
  • Mohamad S. Hassan T. ve Bader M.K. I. (2008) “Efficiency of Conventional Versus Islamıc Banks: International Evidence Using The Stochastic Frontier Approach”, Journal of Islamic Economics, Banking and Finance, 4(2), ss.107 130.
  • Moin M. S. (2008) “Performance of Islamic Banking and Conventional Banking in Pakistan: A Comparative Study”, Master Degree Project İn Finance, University Of Skövde, School Of Technology And Society, ss.1-22.
  • Omar M. A. Majid M.S.A. ve Rulindo R. (2007) “Effıciency and Productivity Performance of The National Private Banks in Indonesia”, Gadjah Mada International Journal of Business, 9(1), ss.1 11.
  • Roy, B. ve Bouyssou, D. (1986) “Comparison of Two Decision-Aid Models Appliedto a Nuclear Power Plant Siting Example”, European Journal of Operational Research, 25(2), ss.200 216.
  • Safiullah Md. (2010) “Superiority of Conventional Banks & Islamic Banks of Bangladesh: A Comparative Study”, International Journal of Economics and Finance, 2(3), ss.199 207.
  • Shahid H. Rehman R. Niazi G.S.K. ve Raoof A. (2010) “Efficiencies Comporasion of Islamic and Conventional Banks of Pakistan”, International Research Journal of Finance and Economics, 49, ss.24 42.
  • Şişman, B. ve Mesut D. (2016) “Türk Bankalarının Finansal Performanslarının Bulanık AHP ve Bulanık Moora Yöntemleri İle Değerlendirilmesi”, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 23 (2), ss.353 371.
  • Triantaphyllou, E. Shu, B. Sanchez, S. N. ve Ray, T. (1998) “Multi-criteria Decision Making: An Operations Research Approach. Encyclopedia of Electrical and Electronics Engineering, 15(1), ss.175 186.
  • Tunca, M.Z. Aksoy, E. Bülbül, H. ve Ömürbek, N. (2015) “AHP Temelli TOPSİS ve ELECTRE Yöntemiyle Muhasebe Paket Programı Seçimi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(1), ss.53 71.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kovid-19 Pandemisinin Altın Fiyatlarına Etkisi: ARDL Analizi

Ünal GÜLHAN

Sağlık Sektöründe Hasta Memnuniyetini Ele Alan Lisansüstü Tezlerin Tüketici Davranışları Çerçevesinde İçerik Değerlendirilmesi

Haydar HOŞGÖR, Nurperihan TOSUN

Benlik İfade Eden Marka, Marka Aşkı, Pozitif Ağızdan Ağıza İletişim ve Marka Sadakati Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Paketlenmiş Ürün Kategorisinde Bir Araştırma

Sinan ÇAVUŞOĞLU, Bülent DEMİRAĞ

Ülkelerin İnsani Gelişmişlik Sınıflamalarının UTADIS Yaklaşımı Aracılığıyla Yeniden Hesaplanması ve Değerlendirilmesi

Kübra AKYOL ÖZCAN, Erkan OKTAY

Finansal Gelişmenin Gelir Eşitsizliği Üzerindeki Etkileri: Finansal Kuznets Eğrisi Hipotezi Türkiye İçin Geçerli mi?

Uğur Korkut PATA

Hal İşletmelerinin İç Kontrol Sistemi ve Sektörel Sorunları: Edirne ve Çanakkale’de Bir Alan Araştırması

Seda YAVUZASLAN SÖYLEMEZ, İlknur ESKİN

Tersine Lojistik Alanındaki Yayınların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle Değerlendirilmesi

Gamze ALKAN, Burcu YILMAZ, Suzan OĞUZ

İşletme Öğrencilerinin İş Seçimine Etki Eden Faktörler: Bursa Uludağ Üniversitesi Örneği

Tuba BORA KILINÇARSLAN, Aylin POROY ARSOY, Fikri PALA

Belirsizlik ve Tedarik Zinciri Riski: Risk Azaltımında Tedarik Zinciri Esnekliğinin Aracı Rolü

Dilşad GÜZEL, Gülşah KORKMAZ

Kamu Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Wagner Yasası’nın ve Keynesyen Hipotez’in Türkiye'de Geçerliliği Üzerine Bir İnceleme

Musa ATGÜR