YAT LİMAN İŞLETMELERİNİN DIŞ KAYNAK AL YA DA ÜRET KARARINDA FARKSIZLIK NOKTASI VE DOĞRUSAL PROGRAMLAMA TEKNİKLERİNİN KULLANIMI

Yat liman işletmeleri, bulundukları bölgelerin kalkınmasında ve ülke turizm gelirlerine katkı sağlamada önemli bir ekonomik role sahiptir. Ülkemizdeki yat liman işletmeleri, Akdeniz havzasında bulunan potansiyel müşteriler için cazip olanaklar sunarken hem havzadaki diğer ülke yat limanları hem de bulundukları kıyılardaki yat limanları ile rekabet halindedir. Limanların bu rekabette kendilerini öne çıkarabilecek ve uzun dönemde avantaj sağlayacak stratejik hamlelere ihtiyaçları vardır. Hizmet çeşitliliği ve kalitesi kuşkusuz limanların rekabet araçlarındandır. Liman yönetimleri bu araçları kullanırken bir taraftan maliyet avantajı sağlamayı, diğer taraftan da yetkin olduğu faaliyetleri kaybetmemeyi göz önüne almalıdır. Bu amaçla hangi hizmetleri bünyesinde üreteceğine ve hangilerini dışarıdaki firmalara devredeceğine yönelik kararlar almalıdır. Literatürde dış kaynak kullanımı al ya da üret (make or buy) kararı olarak adlandırılan bu kararlar işletmenin geleceği için stratejik önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı, yat liman işletmeleri için dış kaynak al ya da üret karar sürecini stratejik önemi ile birlikte ortaya koymak ve bu kararlar verilirken farksızlık noktası ve doğrusal programlama tekniklerinden nasıl faydalanılacağını göstermektir.

INDIFFERENCE POINT AND LINEAR PROGRAMMING TECHNIQUES IN MAKE OR BUY DECISIONS OF MARINAS

Marinas have an important economic role both in contrubuting to tourism revenues and in development of the region where they exist. While Marinas in Turkey provide attractive facilities for potential customers in Mediterranean basin, they are also in competition with other local ones at the same shore and the marinas belonging to other countries. In this competition marinas need some strategic movements to stand out among their rivals and gain strategic advantages in the long term. Variety of services and the quality are competitive tools of marinas. Marina managements should consider to provide cost advantage and not to loose core activities while using these tools. On this purpose marina managements should make a decision about which services to produce inside and which ones to transfer out. Those decisions are of strategic importance for the future of businesses called as make or buy decisions in the literature. This study is aimed to reveal the make or buy decision process with its strategic inportance and to demonstrate how to use indifference point and lineer programming techniques on these decisions.