FİNANSAL ORANLARIN FİRMA DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: BORSA İSTANBUL BİLİŞİM SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR PANEL VERİ ANALİZİ

Bu çalışmanın amacı, 2005-2015 döneminde Borsa İstanbul-Bilişim Sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait finansal oranlar ile firma değeri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yıllık verilerin kullanıldığı çalışmada, Net Kar Büyüme Oranı, Net Satış Büyüme Oranı, Özsermaye Büyüme Oranı, Uzun Vadeli Borç Büyüme Oranı, Stok Devir Hızı, Özsermaye/Maddi Duran Varlıklar Oranı, Özsermaye Karlılığı, Fiyat Kazanç Oranı, Hisse Başına Kar, Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı ile 2008 Krizi ve 2013 Siyasi Olaylarını ifade eden kukla değişken, analiz kapsamında oluşturulan modellerde açıklayıcı değişkenler olarak kullanılmıştır. Buna ek olarak, açıklanan değişken ise Borsa İstanbul tarafından Nisan ayının son gününde sunulan hisse kapanış fiyatı verilerinden oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular, Net Satış Büyüme Oranı, Hisse Başına Kar ve Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranının firma değerini pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Uzun Vadeli Borç Büyüme Oranı ile 2008 yılına ait küresel kriz kukla değişkeni ise firma değerini negatif yönde etkilemektedir. 

THE EFFECTS OF FINANCIAL RATIOS ON FIRM VALUE: A PANEL DATA ANALYSIS FOR BORSA İSTANBUL IT SECTOR

The purpose of this paper is to investigate the relationship between financial ratios incidental to Borsa İstanbul-Information Sector Firm and the firm value in 2005-2015 period. In the paper using annual data, Net Profit Growth Rate, Net Sales Growth Rate, Equity Growth Rate, Long-Term Growth Rate, Stock Turnover, Equity/Real Assets Rate, Profit Capital Ratio, Price-Earning Ratio, Profit per Share, Market Value/Book Value Rate and Dummy for 2008 Crisis and Political Events in 2013 are used as a explanatory variable in the model that set up within the analysis. Additively, Explained variable is generated with referance tos hare final quotation data submitted by Borsa İstanbul on the last day of April. The results show that Net Sales Growth Rate, Profit per Share and Market Value/Book Value Rate affect firm value positively. But, Long-Term Debt Growth Rate and Dummy for 2008 Crisis affect firm value negatively.

___

  • Acaravcı, S. K. (2016) “Finansal Oranlar ve Hisse Senedi Getirisi İlişkisi: Borsa İstanbul Üzerine Bir Uygulama”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(35): 263-275.
  • Agostino, M., Drago, D. and Silipo, D. B. (2011) “The Value Relevance of IFRS in The European Banking Industry”, Review of Quantitative Finance and Accounting, 36(3): 437-457.
  • Aktaş, M. (2008) “İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Hisse Senedi Getirileri ile İlişkili Olan Finansal Oranların Araştırılması”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 37(2): 137-150.
  • Alfaraih, M. and Alanezi, F. (2011) “The Usefulness of Earnings and Book Value for Equity Valuation to Kuwait Stock Exchange Participants”, International Business and Economics Research Journal, 10(1): 73-89.
  • Aydemir, O., Ögel, S., ve Demirtaş, G. (2012) “Hisse Senetleri Fiyatlarının Belirlenmesinde Finansal Oranların Rolü”, Celal Bayar Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi 19(2): 277-288.
  • Baltagi, Badi H. (2005) Econometric Analysis of Panel Data, John Wiley and Sons.
  • Baltagi, Badi H., Bresson G. and Pirotte A. (2003) “Fixed Effects, Random Effects or Hausman-Taylor? A Pretest Estimator”, Economic Letters, 79: 361-369.
  • Birgili, E. ve Düzer, M., (2010) “Finansal Analizde Kullanılan Oranlar ve Firma Değeri İlişkisi: İMKB’de Bir Uygulama”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 46: 74- 83.
  • Büyükşalvarcı, A. (2010) “Finansal Oranlar ile Hisse Senedi Getirileri Arasındaki İlişkinin Analizi: İMKB İmalat Sektörü Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 48: 130-141.
  • Büyükşalvarcı, A. (2011) “Finansal Analizde Kullanılan Oranlar ve Hisse Senedi Getirileri Arasındaki İlişki: Ekonomik Kriz Dönemleri İçin İMKB İmalat Sanayi Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(1): 225-240.
  • Chambers, N. (2005) Firma Değerlemesi, Avcıol Basım Yayın, Birinci Basım, İstanbul.
  • Çam, A.V. (2014) “Politik Riskin Firma Değeri İle İlişkisi: İMKB’ye Kayıtlı Firmalar Üzerinde Bir Uygulama”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 15(1): 109-122.
  • Ercan, M.K. ve Ban, Ü. (2008) Değere Dayalı İşletme Finansı Finansal Yönetim, Gazi Kitabevi. 4. Basım, Ankara,
  • Frondel, Manuel and Vance, C. (2010) “Fixed, Random or Something in Between? A Variant of Hausman’s Spesification Test for Panel Data Estimation”, Economic Letters, 107: 327-329.
  • Karaca, S. S. ve Başçı, E. S. (2011) “Hisse Senedi Performansını Etkileyen Rasyolar ve İMKB 30 Endeksinde 2001-2009 Dönemi Panel Veri Analizi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 16(3): 337-347.
  • Karataş, Y. (2015) “Ticari Bankalarda Karlılığı Belirleyen Faktörler: Türk Ticari Bankacılık Sektörü Üzerine Bir Uygulama”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Kayalı, C. A., Yereli, A. N., ve Ada, Ş. (2007) “Entelektüel Katma Değer Katsayısı Yöntemi Kullanılarak Entelektüel Sermayenin Firma Değeri Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Celal Bayar Üniversitesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 14(1): 67-90.
  • Kayalıdere, K. (2013) “Hisse Senedi Piyasasında Muhasebe Bilgilerinin Rolü: İMKB-Mali Sektör Üzerine Bir Uygulama”, İşletme Araştırmaları Dergisi. 5(1): 130-151.
  • Kerin, R. A. and Sethuraman, R. (1998) “Exploring The Brand Value-Shareholder Value Nexus for Consumer Goods Companies”, Academy of Marketing Science, 26(4): 260-273.
  • Meder Çakır, H., ve Küçükkaplan, İ. (2012) “İşletme Sermayesi Unsurlarının Firma Değeri ve Karlılığı Üzerindeki Etkisinin İMKB’de İşlem Gören Üretim Firmalarında 2000-2009 Dönemi için Analizi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 14(53): 69-86.
  • Oruç, E. (2010) “İMKB'de İşlem Gören İşletmelerin Hisse Senedi Getirileri ile Çeşitli Finansal Göstergeleri Arasındaki İlişki”, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1-2): 33-43.
  • Sevim, U. (2016) “İşletme Finansal Oranlarının Hisse Senedi Getirileri Üzerine Etkisi: BİST 100 İmalat İşletmeleri Örneği”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 11(2): 221-235.
  • Uluyol, O., ve Türk, V. E. (2013) “Finansal Rasyoların Firma Değerine Etkisi: Borsa İstanbul (BİST)'Da Bir Uygulama”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2): 365-384.
  • Yerdelen Tatoğlu, F. (2012a) Panel Veri Ekonometrisi, Beta Yayınları: İstanbul.
  • Yerdelen Tatoğlu, F. (2012b) İleri Panel Veri Analizi, Beta Yayınları: İstanbul.
  • www.finnet.com.tr
  • www.paragaranti.com
Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-029X
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.
Sayıdaki Diğer Makaleler

FİNANSAL ORANLARIN FİRMA DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: BORSA İSTANBUL BİLİŞİM SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR PANEL VERİ ANALİZİ

Ömer Faruk BİÇEN, Hasan SEZGİN

A MORE ACTIVE FOREIGN POLICY: DOMESTIC FACTORS OF TURKEY’S MIDDLE EAST POLICY DURING SECOND TENURE OF THE JUSTICE AND DEVELOPMENT PARTY

Samet YILMAZ, Oğuzhan ÖZDEMiR

KIDEM TAZMİNATININ FONA DÖNÜŞÜM SÜRECİNDEKİ YENİ YAKLAŞIMLAR

Hamit AKÇAY, Kemal YILDIZ

AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANLARININ TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİYLE İLGİLİ SÖYLEMLERİ: BARROSO VE JUNCKER DÖNEMLERİ

İlhan ARAS, Muzaffer AKDOĞAN

STRATEJİK KARAR VERME SÜRECİNE BİLİŞSEL YAKLAŞIM: ÜST KADEME YÖNETİCİLER ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Ceyda KAVURMACI, Füsun ÇINAR ALTINTAŞ

TÜRKİYE’DE BÖLGESEL ENFLASYONUN BÖLGESEL İŞSİZLİK VE BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: PANEL YUMUŞAK GEÇİŞLİ REGRESYON YAKLAŞIMINDAN YENİ KANITLAR

Celil AYDIN

DAHA AKTİF BİR DIŞ POLİTİKA: ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’NİN İKİNCİ İKTİDAR DÖNEMİNDE TÜRKİYE’NİN ORTA DOĞU POLİTİKASININ DÂHİLİ ETMENLERİ

Samet YILMAZ, Oğuzhan ÖZDEMİR

ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE ÇALIŞANLARIN PERFORMANSLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: İZMİR İLİ ÇİĞLİ İLÇESİ DEVLET İLKOKULLARINA İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA

Havva ŞAHİN, Bahar YALÇIN

TÜRKİYE’DE KADIN İSTİHDAMI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ

Hicran SEREL, Burçin Sinem ÖZDEMİR

ÜLKE İMAJININ YABANCI MENŞELİ ÜRÜN İNANCI VE SATIN ALMA İSTEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE FARKLI ÜLKE İMAJ ALGILARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Hatice AYDIN, Derya Fatma BİÇER