Paralel Kariyer Arayışının Nedenleri: Isparta’da Faaliyet Gösteren STK’larda Bir Araştırma

Geçmişte insanlar işletmelerde ve kamu örgütlerinde ücret temelli, sivil toplum kuruluşlarında ise daha çok gönüllülük esasına dayalı olarak yer almışlardır. Ancak günümüzde sivil toplum kuruluşları da ekonomik anlamda başlı başına büyük bir sektör konumuna gelmiştir. Birçok insan geçimlerini garanti altına aldıkları işlerini yaparken ekonomik nedenlerin de içinde bulunduğu birçok farklı gerekçeyle bulunmaktadırlar. Yapmış olduğumuz araştırmaya göre; kamu kuruluşlarında ya da özel sektörde mevcut bir kariyere sahip olan sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin paralel kariyer yapmasında sırasıyla “çevre edinme ve nüfuz alanını genişletme”, “farklı tecrübeler elde etme ve öğrenme”, “toplumsal sorunlara karşı duyarlılık”, “iş yaşamındaki monotonluğu azaltmak” ve “toplumsal saygınlık ve statü kazanma” gibi sosyolojik, psikolojik ve mevcut işle ilgili nedenlerin ön planda olduğu görülmüştür

CAUSES OF PARALLEL CAREER SEARCHING: AN AMPIRICAL STUDY AT NGO’S IN ISPARTA

-
Keywords:

-,

___

  • Bayraktaroğlu, Serkan, İnsan Kaynakları Yönetimi, İkinci Baskı, (Sakarya: Sakarya Yayıncılık, 2006).
  • Drucker, F.Peter, The Essential Drucker: The Best of Sixty Years of Peter Drucker's Essential Writings on Management, (New York: Harpercollins, 2001).
  • Drucker, F.Peter, Geleceğin Toplumunda Yönetim, Çev: Mehmet Zaman, (İstanbul: Hayat Yayınları, 2003).
  • Kirton, Gill, ‘Alternative and Parallel Career Paths for Women: the Case of Trade Union Participation’, Work Employment Society, 20, 47, 2006, ss. 47-65.
  • Layder, Derek, New Strategies in Social Research: An Introduction and Guide, (London: Blackwell Publishers, 1993).
  • Özdaşlı, Kürşat, Sivil Toplum Kuruluşlarında Toplam Kalite Yönetiminin Uygulanabilirliği: Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Isparta, 2007).
  • Şahin, Zuhal, Sivil Toplum Oluşumunda Sivil Platformların Rolü: Biga Sivil Toplum Platformu Örneği, 1. Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, 2004.
  • Türkoğlu, Faruk, Hayat Yolunda Tek Başınasınız, Yatırımı Kendinize Yapın. Referans, (2006, Ekim 16).
  • Türkmen, Tansel, Paralel Kariyer Geliştirin. Yeni Asır İnsan, (2005 Kasım 6).