Duygusal Zeka ve Çatışma Yönetimin Yöntemleri Arasındaki İlişki ve Bu İlişkide Lider Üye Etkileşiminin Rolü

Bu çalışmada bir kamu üniversitesi olan Düzce Üniversitesinde görev yapmakta olan akademik personelin örgütsel bağlılık düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca literatürde sıkça vurgu yapılan örgütsel bağlılık türleri(normatif bağlılık, devam bağlılığı, duygusal bağlılık) açısından da araştırmaya katılanların tutumları ortaya konulmuştur. Kişilerin kuruma bağlı kalmasının demografik özellikler olarak ele alınan yaş, unvan, kurumda çalışma süresi, eğitim gibi özellikler açısından farklılık gösterip göstermediği de bu araştırma kapsamında incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, araştırmaya katılan akademik personel kurumlarına bağlılık sergilemektedirler. Bu bağlılığın ise ağırlıklı olarak duygusal yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. En düşük eğilimin ise maliyet odaklı bağlılığı içeren devam bağlılığı boyutunda olduğu görülmüştür. Demografik özelliklere göre kurumda çalışma süresi açısından örgütsel bağlılıkta bir farklılık ortaya çıkmıştır, ancak diğer özellikler açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.

Mediating Role of Leader Member Exchange on the Relationship Between Emotional Intelligence and Conflict Management Strategies

In this study, it is aimed to determine the organizational commitment levels of the academic staff working at a state university(Duzce University). Also the research participants attitudes about the organizational commitment types investigated. Within the research it was examined * Yrd. Doç. Dr., Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, oznurbozkurt @duzce.edu.tr** Yönetim Memuru, GSB Kredi ve Yurtlar Kurumu Yavuz Selim Yurdu, yurtirfan84@hotmail.com1. GİRİŞÖrgüt kavramı, belirli amaçlar doğrultusunda kişilerin çabalarının koordine edildiği bir yönetim işlevini; insan, amaç, teknoloji boyutlarının iç içe olduğu bir sistemi; kendine has bir kültürü olan ve işler ile kişiler arasındaki ilişkileri gösteren bir yapıdır şeklinde tanımlanabilir. İşgörenler tarafından hissedilen en güçlü duygulardan biri olan bağlılık kavramı ise, bir düşünceye, bir kişiye, bir kuruma ya da kendimizden daha büyük gördüğümüz bir şeye karşı gösterdiğimiz sadakati ve yerine getirmek zorunda olduğumuz bir yükümlülüğü ifade etmektedir. Bağlılık ve örgüt kavramlarının birleşiminden oluşan örgütsel bağlılık, işgörenin; örgütün hedeflerine ve değerlerine olan inancını, örgütün amaçlarını gerçekleştirebilmesi için çaba sarf etme isteğini, örgüt üyesi olarak kalmaya karşı duyduğu arzuyu ifade etmektedir. Örgütsel bağlılık konusunun önem kazanması ve işletmeler için olmazsa olmaz bir yönetim uygulaması olarak kabul görmesi sonucunda bu konu ile ilgili birçok araştırma yapılmaya başlanmıştır. Çalışanları organizasyona nasıl bağlarız? Sorusuna cevap arayan yönetici ve araştırmacıların bu konuya eğilmelerinin sebebi; bağlılığı yüksek olan çalışanların daha yüksek performans göstermeleri, işten ayrılma niyetlerinin düşük olması, organizasyon için daha fazla vatandaşlık davranışı sergilemeleri gibi organizasyona katkı sağlayacak getirilerinin olmasıdır. Bu çalışmada bir devlet üniversitesinde çalışmakta olan akademik personelin örgütsel bağlılık düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Nezahat Güçlü, Örgüt kültürü., http://edergi.manas.edu.kg/index.php/sbd/article/view/342/295 [Erişim tarihi: 06.02.2012]. Kadir Ardıç ve Güner Çöl, “Sosyal Yapısal Özelliklerin Örgüte Bağlılık Üzerine Etkileri”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 22 (2), 2008, s.157- 174. Richard.T. Mowday, Richard M. Steers, Lyman W. Porter, “The Measurement of Organizational Commitment”. Journal of Vocational Behavior Vol.14, 1979, s. 224-247.

___

  • Ada Nesrin, Alver İpek, Atlı, Fatma “Örgütsel İletişimin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Manisa Organize Sanayi Bölgesinde Yer Alan ve İmalat Sektörü Çalışanları Üzerinde Yapılan Bir Araştırma”. Ege Akademik Bakış 8 (2), 2008, s. 487-518
  • Allen, Natalie J. ve Meyer, John P. “The Measurement And Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to The Organization” Journal of Occupational Psychology, 63, 1990,s. 1-18.
  • Ardıç Kadir ve Çöl Güner, “Sosyal Yapısal Özelliklerin Örgüte Bağlılık Üzerine Etkileri”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 22 (2), 2008, s.157- 174.
  • Atak Metin, “Öğrenen Örgüt ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi”, (Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı 2009).
  • Bayram Levent,”Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık”, Sayıştay Dergisi, 59, 2005, s.125.
  • Boylu ve diğ, Akademisyenlerin örgütsel bağlılıkları üzerine bir araştırma. http:// www.ekonomikyorumlar.com.tr/dergiler/makaleler/511/Sayi_511_Makale_04.pdf (2007).
  • Doğan Selen ve Kılıç Selçuk “ Örgütsel Bağliliğin Sağlanmasinda Personel Güçlendirmenin Yeri Ve Önemi. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 29, 2007, s. 37-61.
  • Ersoy Sevdiye ve Bayraktaroğlu Serkan, “Örgütsel bağlılık”. (Editör: Derya Ergun Özler). Örgütsel Davranışta Güncel Konular. İstanbul: Ekin Yayın Evi, 2010, s. 1Güçlü Nezahat ,“Örgüt Kültürü”, http://edergi.manas.edu.kg/index.php/sbd/article/view/342/295,2012
  • Gül Hasan, “Örgütsel Bağlılık Yaklaşımlarının Mukayesesi ve Değerlendirmesi”, Ege Akademik Bakış Dergisi 2 (1), 2002, s. 37-55
  • İnce Mehmet ve Gül Hasan, “Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık”, Konya: Çizgi Kitabevi, 2005
  • İşcan Ömer Faruk ve Naktiyok Atılhan, “Çalışanların Örgütsel Bağdaşlarının Belirleyicileri Olarak Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Adalet Algıları”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 59 (1), 2004, s. 181-201.
  • Meyer, John P. ve Allen, Natalie. J., “Commitment in The Workplace, Theory, Research And Application” Thousand Oaks, London, New Delhi, 1997.
  • Mowday, Richard T., Steers, Richard M., Porter, Lyman W. “The Measurement of Organizational Commitment”. Journal of Vocational Behavior Vol.14, 1979, s. 2242
  • Refik Balay.”Yönetici ve Ögretmenlerde Örgütsel Baglılık” (1.Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2000
  • Schermerhorn, John R., Hunt, James G., Osborn, Richard N. ”Managing Organization Behavior. Fifth Edition”, John Willey&Sons, Inc: New York. 1994
  • Sökmen, Alptekin (2000). “Ankara’daki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Örgütsel Bağlılık İle İşgören Performansı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Ampirik Bir Araştırma”, (Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000), s.29.
  • Timurcanday Özmen Ömür, Arbak Yasemin, Saatçioğlu Ömür “Verimlilik Kongresi Bildirileri. Örgütsel Bağlılığın Neden ve Sonuçlarına İlişkin Bir Model Analizi” 14-16 Mayıs, Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları, 1997, s. 490-503.
  • Wiener, Yoash “Commitment in Organizations: a Normative View”. Academy of Management Review 7, 3, 1982, s. 418-428.
  • Yalçın Azmi ve İplik Fatma Nur, “Beş Yıldızlı Otellerde Çalışanların Demografik Özellikleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Adana ili örneği” Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ,14 (1), 2005, s. 395-412.
  • Yalçın, Kamil,” Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında Meyer- Allen Örgütsel Bağlılık Modeli ve Otel İşletmeleri Uygulaması,” Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, 2003