İskenderun Şaryajı

Etüd sahamız, İskenderun güney ve güneybatısında uzanan tersiyer baseni içerisindedir. Çalışmalar bilhassa 1/25.000 ölçekli haritalar üzerinde yapılmış olduğundan, kısmen detay çalışmalara imkân bulunmuş ve bilhassa tektonik bakımından bölge petrol araştırmaları ile münasebetli faydalı sonuçlara varılmıştır. Çengen-Arsuz arasında uzanan ve petrol bakımından önemli bir saha teşkil eden Miosen formasyonlarının bölge kuzeydoğusundaki uzantılarını ve fasiyes değişikliklerinin tetkiki, çalışmalarımızın merkezi sikletini teşkil etmiştir. Tetkik edilen saha Çengen deresinden itibaren kuzeydoğu doğrultusunda, İskenderun yönüne doğru, 18 km. uzunluk ve güneydoğu serpantin dağlık bölgesine doğru da 5-6 km. derinlik arzeder. Etüd sahanın dışında kalan ve serpantin içersinde ekay halinde bulunan ve muhtemelen mesozoik veya daha yaşlı koyu gri kalkerlerle, Eosen formasyonunun bilhassa Kızıldağ bölgesinde tetkiki, İskenderun baseninin petrol imkânlarını bir dereceye kadar aydınlatmış olacaktır. İskenderun güneybatısındaki havzanın morfolojik durumu, jeolojik yapı ile ilgilidir. Çalışma sahamızın güney sınırını teşkil eden ve oldukça yükseklik arzeden ofiolit yapılı dağlar, kuzeye doğru değişik kademeler arzeder ve bunun eteklerinde uzanan tersiyer ve kuvaterner formasyonları, daha az yüksekliklerle, tatlı meyilli tepecikler halinde denize müntehi olur. Çalışma sahamızın doğu sınırını teşkil eden ve İskenderun şehrinin hemen güneyinde büyük bir birikinti konisi ile hududumuzu ayıran doğu yükseklikleri, masif kretase ve eosen kalkerlerinin hâkim oluşundan, versanları batıya nazaran çok daha diktir. Bu anormal dikliklerin mevcudiyeti, ilerde izah edileceği gibi, pek tabiî olarak yeraltı yapısı yani bölge tektoniği ile de ilgilidir. Dağlardan kuzeye uzanan bölge hidrografyasının genel doğrultuları kuzey-güney'dir.
Anahtar Kelimeler:

İskenderun, Şaryaj

(French) Le Charriage d'İskenderun

La région étudiée ici se trouve située dans le bassin tertiaire s'étendant au S et au SE, d'İskenderun. L'étude a été exécutée sur la carte au 1/25 000 ce qui nous a permis d'établir un travail détaillé du point de vue du pétrole et conduit à des résultats très intéressants.
Keywords:

İskenderun, Charriage,

___

  • Dubertret, L. : Contribution à l'étude géologique de la Syrie serpentrional « Notes et Mém., vol. I, édit. par Rev, Geogr. phys. GéoL dyn. Paris» 1933.
  • Dubertret, L : La carte géologique au millionième de la Syria et du Liban «Rev. Géogr. Phys. Géol. dyn.» 1933.
  • Dubertret L. : Contribution à l'étude géologique de la côte Libano - Syrienne - Notes et Mém., vol. II, édit. par Rev, Géogr. phys. Géol. dyn. Paris» 1937.
  • Dubertret, L. ; Carte géologique au 200,000e , feuille d'Antioche «Damas, Juin 1958».
  • Dubertretş L. : Géologie des roches vertes du Nord-Ouest de la Syrie et du Hatay ( Turquie ), Paris 1953.
  • Erentöz, G. : Kışla köyü strüktürü detay jeolojisi (İskenderun) (Hatay, II. Kısmı) (M.T.A. Rapor No. -2055, Ankara, 1953).
  • Bria.soïi? D. B. : Report on the geology of Hatay ( M.T.A. Rapor No, 1118, Ankara 1940).
  • Ortynski, I. : Geological Report on Aşağı Çengen in the Vilâyet of Hatay (M.T.A. Rapor No, 1635, Ankara, 1944).
  • Picard.L. : Structure and evolution of Palestine (Jerusalem 1943).
  • Ten - Dam, A. : İskenderun Neojen havzasında Sedimantasyon ve Fasies (M.T.A. Enstitüsü Rapor No, 1875, Ankara, 1951).
  • Vautrin H. : Le miocène de la région côtiére d'Alexandrette (Notes et Mém., vol. I, édit, par Rev, Georg, phys, Géol. Dyn. P. 141-453, Paris,) 1933.
  • Wijkerslooth, P. : Eine montangeologische Reise nach Hatay ( M.T.A. Rapor No 1085, Ankara, 1942 ).