Karacaali (Kırıkkale) Magmatik Kompleksi Demir, BakırMolibden ve Kurşun Cevherleşmelerinin Oluşumu ve Kökeni

Kırıkkale il merkezinin 10 km  kuzeydoğusunda yer alan  Karacaali magmatik kompleksi, 1/25.000 ölçek- li Kırşehir İ31-al  paftasında yeralmakta ve başlıca  demir, bakır-molibden ve kurşun  cevherleşmeleri içermekte- dir.  Kompleks granitoid, riyolit/riyodasit ve bazaltik kayaçlardan oluşmaktadır. Karacaali  magmatik kompleksindeki demir  cevherleşmesi bazaltik  kayaçlara bağlı  olarak, bakır-molib- den  ve  kurşun  cevherleşmeleri ise  granitik  kayaçlan dik  ya da  dike  yakın  kesen  kuvars, karbonat ve turmalinli kuvars  damarlarına bağlı olarak  gelişmiştir. Başlıca  cevher  mineralleri, manyetit, hematit, ilmenit, pirit, kalkopir- it, molibdenit, galenit  ve sfalerittir. Demir cevherleşmesinin tenörü,  %15-60  FeO  arasında iken, Cu-Mo,  Pb-Zn cevherleşmelerinin tenörü ise < %1,4  Cu, < % 0,4 Mo, < % 0,1  Pb ve < % 0,2 Zn  dir. Cevherleşmeyle ilişkili alterasyonlar; granit  ve bazaltik  kayaçlar  içinde  turmalinleşme, aktinolitleşme, epidot- laşma, kloritleşme ve K-feldispat alterasyonu, riyolit/riyodasitler içinde  ise killeşme, silisleşme  ve alünitleşmedir.  Dokanak  ilişkileri, yapısal-dokusal  özellikler ve  yan  kayaç  alterasyonları birlikte   değerlendirildiğinde; Karacaali  magmatik kompleksinde gözlenen  demir,  bakır-molibden  ve  kurşun-çinko  zenginleşmelerinin aynı magmatik süreçlerin ürünleri olmaları gerektiği  sonucuna ulaşılmaktadır. Bu zenginleşmelerin, granitik  bir mag- mayla bunun  içine  sokulum  yapan  bazaltik  bir magma  arasında  gelişen etkileşim,  karışım  ve farklılaşma  süreç- leri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Origin and Formation Processes of Iron, Copper-Molybdenum and Lead Mineralisations of Karacaali (Kırıkkale) Magmatic Complex

See PDF file

___

  • Delibaş, O., 2002, Karacaali (Kırıkkale) Granitoyidi Demir, Bakır-Molibden ve Kurşun Cevherleşmelerinin Oluşumu ve Kökeni. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Yüksek Mühendislik Tezi, 102 s (yayınlanmamış).
  • Gez, S.,1959. Kırşehir-Yozgat Stratigrafik Profili Hakkında. M.T.A. Derleme No:2747, 30s (yayınlanmamış).