Cyrano’nun Resimli Albümü: Rebecca Dautremer’ın Cyrano İllüstrasyonlarında Karakter Betimlemeleri

Öz Resimli albümler, hikayelerin sihirli atmosferini sadece çocuklara değil aynı zamanda büyüklere sunan tarafı ile dikkat çekmektedir. Rebecca Dautremer ve Taï-Marc Le-Thanh’ın “Cyrano” albümü bu anlamda illüstrasyon ve edebiyatın mükemmel uyumunu yansıtan eşsiz bir eser olarak gösterilebilir. Çünkü bir çok unsuru ideal bir şekilde bir araya getiren zengin bir yaklaşımla ele alınmış ve izleyiciye sunulmuştur. Sıcak renklerin ve zarif çizgilerin eşliğinde şiirsel bir anlatım diliyle vurgulanan bu resimlemeler görsel anlatım dilinin sınırsızlığıyla tasarlanmıştır. Bu tasarımlar, teknik uygulamalardan çok hikayenin ana kahramanlarının betimlenişi ve Japon kültürünün tamamlayıcı geleneksel unsurlarının kullanımı açısından dikkat çekmektedir. Bu anlamda çalışma, oyunun ana karakterlerinin tasarımında ayırt edici duygusal, fiziksel ve sosyolojik özelliklerin ve buna ilişkin göstergelerin sanatsal boyutta nasıl yorumlandığına ilişkin belirlemeler üzerinedir. Bu belirlemeler oyunun ana kahramanları için üç boyutlu karakter özellikleri dikkate alınarak yapılmıştır.

___

  • 1.Aşkaroğlu V. (2016). Romanlarda Kişilik Kurgusu: Kuramsal Bir Karşılaştırma. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. 301-319
  • 2. Caminos, A.G. (2016). Análısıs Del Álbum Ilustrado Cyrano, De Taï- Marc Le Thanh Y Rébecca Dautremer. Estudıo Comparatıvo Con La Versıón Cınematográfıca De Jean-Paul Rappeneau, Cyrano De Bergerac (1990). Repositorio Abierto De La Universidad De Cantabria.
  • 3.Colman, David (2010). The Art of Character Design Vol. 1. David's Doodles, USA.
  • 4.Nieminen M. (2017). Psychology in Character Desıgn Creation of a Character Design Tool. Bachelor’s Thesis Degree Programme in Design. South-Eastern Finland Universty of Applied Sciences.
  • 5.Sevim Y. (2010). Modern ve Modern Sonrası Tiyatroda Karakterin Evrimi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Anansanat Dalı. İzmir.
  • 6.Sözen: M. (2009). Klasik Anlatı Sinemasında Öykü Kişisi, Yapısal Tasarım ve Örnek Çözümlemeler. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 82-99.
  • 7.Stevick, Philip (2004). Roman Teorisi, (Çev.: Sevim Kantarcıoğlu), Ankara: Akçağ Yayınları.
  • 8.Şener S. (1972). Çağdaş Türk Tiyatrosunda İnsan (1972). Ankara: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  • 9.Smart (2013). An Introduction to Cyrano de Bergerac. Sharing Masterworks of Art. An Educatıonal Outreach of Bob Jones Unıversıty https://www.bju.edu/events/fine-arts/concert-opera-drama/archive/cyrano-de-bergerac/cyrano-smart.pdf
  • RESİMLER
  • 1.Tai-Marc Le Thanh (Autor), Rebecca Dautremer (Illustration). (2005). Cyrano Albüm. Gautier Languereau.