TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ VE AKADEMİSYEN GİRİŞİMCİLİĞİ

Bu çalışmada akademisyen girişimciliği ile ilgili bazı göstergeler ele alınmıştır. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri akademisyen firmaları ve akademi temelli proje sayıları açısından belirlenen kriterler ile K-Ortalamalar Algoritması ile gruplandırılmıştır. Bu gruplandırma sonrasında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yer alan firmaların performansları açısından bazı değişkenler belirlenmiştir. Kümelere ayrılan TGB’ler belirlenen bu değişkenler bakımından farklılık olup olmadığı ANOVA Testi ile incelenmiştir.

TECHNOLOGY DEVELOPMENT ZONES & ACADEMICIAN ENTREPRENEURSHIP

In this study, some indicators regarding academician entrepreneurship have been examined. Technology Development Zones have been classified using K-Means Algorithm through criteria identified with respect to academician firms and the number of academia-based projects. After this classification, some variables have been determined in terms of performances of the firms in Technology Development Zones. It is evaluated via ANOVA Test whether there is difference among clustered Technology Development Zones with respect to these variables.

___

  • [1] CASTELLS, M., (2005),“ Enformasyon Çağı, Ekonomi, Toplum ve Kültür, Ağ Toplumunun Yükselişi”, (Ç: Ebru Kılıç), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • [2] CANSIZ, M., (2016),“Türkiye’de Akademik Girişimcilik”, T. C. Kalkınma Bakanlığı (mülga) Yayınları, Yayın No: 2692, Ankara.
  • [3] https://www.weforum.org/reports (Ağustos 2018).
  • [4] GÖKER, “Üniversite-Sanayi İşbirliği”, CBT, 2002 http://www.inovasyon.org./htlm/cbt/AYK.CBTD45.html.
  • [5] KAROÇER, Z., ÜÇLER, Y., (2014), Bölgesel Kalkınmada Üniversite Sanayi İşbirliği: Konya Örneği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 31, ss. 167-183.
  • [6] KOÇ, K., MENTE, A., (2007), ''İnovasyon Kavramı ve Üniversite-Sanayi-Devlet İşbirliğinde Üçlü Sarmal Modeli'', Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar e-Dergisi Ankara.
  • [7] TTGV, (2010), “Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Önemli Bir Araç: Teknoloji Transfer Arayüzleri”, Ankara: İşkur Matbaacılık.
  • [8] DEVECİ, T., (2014), ”Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Bazı Ülkelerin Teknoloji Transfer Mekanizmalarının İncelenmesi ve Türkiye İçin Örnek Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Model Önerisi”, T. C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (mülga), Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi.
  • [9] CANSIZ, M., (2016), “Türkiye’de Akademik Girişimcilik”, T. C. Kalkınma Bakanlığı (mülga).
  • [10] FREEMAN, C., (1987), “Technology and Economic Performance: Lessons from Japan”, Londra: Pinter.
  • [11] ÇOBANOĞLU, H. T., (2014), “Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Teknoparklar, Avrupa’da Bazı Teknopark Uygulamalarının İncelenmesi ve Türkiye Teknopark Sistemi Üzerine Öneriler”, T. C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (mülga), Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi.
  • [12] SUNGUR, O., (2006), “Bir Başarı Örneği Olarak Finlandiya Ulusal İnovasyon Sisteminin Analizi: Aktörler, Roller, Güçlü ve Zayıf Yönler”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2/4, 120-145.
  • [13] ÖZMODANLI, Y., AYDIN, M. Ö., (2015), “Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’nda Etkinlik ve Verimliliğin Arttırılmasına Yönelik Bir Yapılanma Önerisi: TEGİM (Teknogirişim Merkezi)” Anahtar Dergisi, sayı: 317, Mayıs 2015.
  • [14] ETZKOWITZ, H., LEYDESDORFF, L., (2000), “The dynamics of innovation: From National Systems and ‘‘Mode 2’’ to a Triple Helix of university–industry–government relations, Research policy.
  • [15] T. C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİLERİ, Ekim 2018.
  • [16] International Association of Science Parks and Areas of Innovation https://www.iasp.ws/, Ekim 2018.
  • [17] FAYYAD, U. S. G., (1996), ”From Data Mining to Knowledge Discovery in Database”, AI Magazine.
  • [18] HAN, J. K. W., (2012), “Data Mining Concepts and Techniques”, Morgan Kaufmann Publishers Inc.
  • [19] MAO, J. J. A., (1996), “Asel-Organizing Network for Hyper-Ellisoidal Clustering”, IEEE Trans, Neural Networks, 16-29.
Verimlilik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1013-1388
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR VE VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE İŞLETMELERİN YAPISI GÜÇLENİYOR MU? 2006-2016 DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DEKİ İŞLETMELERİN NET SATIŞLAR İLE FAALİYET GİDERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ali AYCI, Ferhat ÇAKIR

SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİNDE AR-GE HARCAMALARININ MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Ali ÇELİK

TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ VE BELİRLEYİCİLERİ: TÜRKİYE İMALAT SANAYİ FİRMALARI İÇİN AMPİRİK BİR ANALİZ

Ömer Tuğsal DORUK

EKONOMİK BÜYÜMENİN KAYNAĞI OLARAK İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ, SERMAYE VERİMLİLİĞİ VE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ: GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN YENİ KANITLAR

Mehmet Emre ÜNSAL

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ VE AKADEMİSYEN GİRİŞİMCİLİĞİ

Necla YAHŞİ, Yunus ÖZMODANLI

KAPALI DÖNGÜ TEDARİK ZİNCİRİNDE YEŞİL LOJİSTİK VE YER SEÇİMİ İÇİN BİR KARMA TAMSAYILI PROGRAMLAMA MODELİ ÖNERİSİ

Hasan GÖRGÜLÜ, Turan PAKSOY, Ahmet ÇALIK

ENDÜSTRİ 4.0 ERGONOMİ İÇİN TEHDİT Mİ FIRSAT MI?

Erman ÇAKIT, Aylin ADEM, Metin DAĞDEVİREN

TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE HEDEFLER VE GERÇEKLEŞMELER (1993-2016)

Mehmet Muzaffer MARTI

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR İÇİN ETKİ ANALİZİ: TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI ÖRNEĞİ

Gözde ULU METİN

TEDARİK ZİNCİRİ ENTEGRASYONUNUN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE TEDARİK ZİNCİRİ ESNEKLİĞİ VE TEDARİK ZİNCİRİ ÇEVİKLİĞİNİN ARACI ROLÜ

Bülent YILDIZ, Ahmet ÇETİNDAŞ