DEVLET YURTLARINDA KALAN BAYAN ÖĞRENCİLERİN REKREASYONEL SORUNLARI. (Ankara Örneği)

Bu çalışmada, bünyesinde üniversite gençliğinin büyük bir kısmını barındıran Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalan kız öğrencilerin rekreasyon alışkanlıkları sorunları ve yurtların hu konuda öğrencilere sağladığı imkanların yeterliliği ile beklentiler araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yurtlarda kalan öğrencilere yeterli rekreatif ortamların sunulmadığı, personelin boş zamanlarının değerlendirilmesi konusunda ilgisiz, kaklığı, bu nedenle öğrencilerin bir kısmının yurt dışındaki ortamlara yöneldiği ve rekreasyon ihtiyacının genelde özel sektör tarafından giderildiği belirlenmiştir. Sonuçta, bünyesinde önemli sayıda ve dinamik bir potansiyeli barındıran Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun öğrencilerin sahip oldukları enerjiyi ve isteği boş zamanlarında çeşitli programlar yaşama geçirerek olumlu yönde harcayabilecekleri ortamları oluşturması gerekliliği bu konuda daha bilinçli politikalara ve eğitilmiş personele ihtiyaç duyulduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.

RECREATIONAL PROBLEMS OF FEMALE STUDENTS STAYING AT STATE DORMITORY

In this study, recreative habits and dormittory opportunities of female students who were stayed on dormittories of Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, were generally investigated. İn addition that, personality and recreative habits and expectations of students and leisure time opportuities of dormittories were investigated. According to the results of study, there weren't any recreational opportunities in dormittories. so some students have joined some recreational activities out of the dormittories. At the end. of study, dormittories of Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu in which involves the most of the university students, should supply good conditions to spend their leisure time in positive way. For this reason they should employ experienced person on recreation.

___

  • 1. ARMANER , N . : " Yükseköğrenim Gençliğinin Psikososyal Sorunları ", 1985 Uluslararası Gençlik Yılı Faaliyetleri, Ondokuz Mayıs Ü. Ya y ın No : 15, Samsun, 1986.
  • 2. DUMAZEDİE R , J.: "Boş Zaman ve Kültür", Türk Yurdu Dergisi, (Ç ev . E. Topbaş ) , C. 10, No : 38, s. 61 - 63, Ankara, 1990.
  • 3. DPT ; Ekonomik ve Sosyal Sektörlerdeki Gelişmeler , 6. Beş Yıllık Kalkınma Planı 1994 Yılı Destek Çalışmaları, Ankara, 1993.
  • 4. EKİCÎ , S.; Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin Boş Zamanlarını Değerlendirme Alışkanlıkları ve Turizme İlgileri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi. G . Ü . Sağlık Bil. Ens. Ankara 1996.
  • 5. FLETCHE R , M . and RÎYERSE; "Professional Position searches: Fin ding the Best Candidate for Y o u r Opening", In Manegement Strategies in Recreational Sports, E d . Jesse A . Clements, N.I.R.S.A., 1990