PROFESYONEL FUTBOLCULARDA BİR SEZON BOYUNCA MEYDANA GELEN SPOR SAKATLIKLARI VE OLUŞUM NEDENLERİ

Bu araştırmanın amacı Türkiye profesyonel futbol liginde yer alan futbolcularda bir sezon içerisinde meydana gelen spor sakattıklannın ve bu sakatlıklann oluşumunda etkili olan faktörlerin belirlenmesidir. Araştırmaya Türkiye profesyonel futbol ligi takımlarında oynayan toplam 109 sporcu gönüllü olarak katıldı. Araş­tırmaya katılan deneklere 16 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Elde edilen veriler frekans dağılımı ve yüzde oranı ile analiz edildi.
Anahtar Kelimeler:

Spor Sakatfıklan, Futbol

SPORT INJURIES AND OCCURENCE REASONS DURING A SEASON IN PROFESSIONAL FOOTBALL PLAYERS

The purpose of this study is to find out the distribution of sports injuries of football players in Turkish professionel football league during a season and to find out the occurance reasons of these injuries. A total of 109 professional football players in Turkish professional football league were voluntarily participated in to this study.

___

  • Ergen, E. Spor Hekimliği, Sporda Sağlık Sorunları ve Sakatlıklar. MEB Yayınevi, Ankara ,1986.
  • Hlobil, H., Mecheten,W.V„ Kemper,H.CG.,Spor Sakatlıkları Nasıl Engellenir.(Çev.Z. Hasçelik), GSGM Yayınları. Ankara, 1990.
  • Yünceviz, R., Karsan, O., Dane, Ş., Can, S. Serbest ve Greko-Romen Güreşçilerinde Spor Sakatlıkları­nın Vücut Bölgelerine Göre Dağılımı. Bed. Eğt. Spor Bil.Der. 2(3), 13-17,1997.
  • Mueller, F.O., Carrtu, R.C., Catastrophic injuries and Fatalities in High School and College Spotrs, Fall 1982 , Spring 1988. Med.Sci.Sports Exerc. 22 (6). 737-41,1990.
  • Sorensen, L, Larsen, S.E., Rock, N.D., The Epidemiology of Sports injuries in School Aged Children Scand. J.Med.Sci.Sports 6(5), 281-6,1996.