9-12 YAŞ GRUBU SPORTİF RİTMİK CİMNASTİKÇİLERİN SEZON ÖNCESİ VE SONRASI AEROBİK KAPASİTELERİ, HEMATOLOJİK DEĞERLERİ VE GÜNLÜK BESİN TÜKETİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Sportif ritmik cimnastikte düzeli olarak antrenman yapan minik cimnastikçilerin branşa özel antrenmanlarının, değerleri ile aerobik kapaitelerine etkisini incelemek ve günlük besin tüketimlerini karşılaştırmak amacıyla yapılan bu çalışmaya 4 yıldır aktif spor yapan 12 kız cimnastikci (yaş ort. 10.17±1.03) ile kontrol grubu olarak 7 sedanter (yaş ort. 10.86±f).90) denek katıldı.Deneklerden alınan kan örnekleri A.Ü. İbn-i Sina Hastanesi Hematoloji laboratuarında analiz edildi. Aerobik iş yapabilme kapasiteleri PWC 170 testi ile saptandı. Deneklerin beslenme durumlarının belirlenmesinde 3 gün süresince tükettikleri besinleri, kaydettikleri gıda tüketim formu kullanılarak, iki grubun günlük total enerji alımları tespit edildi. Elde edilen veriler 2 yönlü tekrarlayan varyans analizi ile değerlendirildi. 15 haftalık antrenman programı sonunda vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, hematolojik değerlerde (Hb, Htk, eritrosit MCV) deney grubu ile kontrol grubu arasında sezon öncesi ve sezon sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p<0.05). PWC 170 testi ve V02 max, dinlenim kalp atım hızları değerlerinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05).Sonuç olarak haftada ortalama 12 saat sportif ritmik cimnastik antrenmanı yapan cimnastikçilerin hematolojik değerleri ile aerobik kapasitelerini sedantar yaşayan bu yaş grubuna göre olumlu yönde, gelişme gösterdiği saptandı.

THE EFECTS OF RHYTHMIC GYMNASTICS TRAINING ON ENDURANCE CAPACITY, HEMATOLOGIC PARAMETERS AND NUTRIENT INTAKE IN 9-12 YEARS OLD GIRLS

The purpose of this study was to examine the effects of 15 weeks of rhythmic gymnastics training, on selected hematologic variable endurance capacity, daily nutrient intake to compare these results with sedentary controls.

___

  • Altay F., Hazır T., Açıkada, C, Ritmik Cimnastiğin Çabuk kuvvet ve Kardiyovasküler Sistem Üzerine Etkileri, Spor Bilimleri 3. Ulusal Kongresi Kitapçğı, 1994.
  • Altay F., Doğan F., Sportif Ritmik Cimnastik, 89-92, Ankara, 1996.
  • Alexander M.J., A Comparison of Physiological Characteristics of Elite and Subelite Rhythmic Gaymnasts; Journal of Human Movement Studies, 20, 49-69, 1991.
  • Arslan, C, Bingölballı A., Kutlu M., Baltacı. AK., Voleybol ve Atletizm Sporunun Kız Çocuklarının Hematolojik ve Biyokimyasal Parametrelerine Etkisi, Beden Eğitimi Spor Bilimleri Dergisi,11, 3: 28-34, 1997.