TÜRKİYE VE BAZI AVRUPA ÜLKELERİNDE (ALMANYA, AVUSTURYA, İNGİLTERE VE İSKOÇYA) FUTBOL ANTRENÖR YETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Bu çalışmada, Türkiye ile Almanya, Avusturya, İngiltere ve Iskoçya futbol antrenör eğitimi programları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Karşılaştırma, incelenen söz konusu ülkelerin futbol antrenör eğitimi programlarıyla ilgili olarak, kategoriler, kursların süresi, katılma koşulları, konuların seçimi, değerlendirme ve düzenleyen birimler gibi unsurlar yönünde gerçekleştirilmiştir. Karşılaştırılan ülkelerin, futbol antrenörü yetiştirme programlarına ilişkin tespit edilen unsurlar açısından aralarında az da olsa bazı farklılıklar görülmektedir. Bu farklılıklar, özellikle ülkelerin uyguladıkları antrenör kademelerinde programların uygulama sürelerinde ve kotluların seçiminde yoğunlaşmaktadır.  Sonuçta, incelenen ülkelerin, futbol antrenör eğitim programlarında göre çarpan, başta çocuk ve gençlere danışmanlık eğitimi olmak üzere, kursların süresi, konuların seçimi ve kursları düzenleyen birimlere ilişkin uygulamaların ülkemiz futbol antrenör eğitiminde değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

A COMPARATIVE STUDY OF FOOTBALL - TRAINER EDUCATION PROGRAMS IN TURKEY, GERMANY, AUSTRIA, ENGLAND AND SCOTLAND

A contrastive analysis between soccer trainer education programs in Turkey and those in Germany, Austria, England and Scotland has been made. In these programs, categories, duration, of programs participation conditions, the selection of subjects, evaluation, and organizers have been studied. In terms of above elements, there are some differences between the programs in question. These differences are especially in the duration of the program, and the selection of the subjects. In conclusion, education of counselling for the children and the youth,duration of courses, selection of subjects, and organizers should be weel considered in soccer trainer education.

___

  • BAŞBAKANLIK. GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, SPOR EĞİTİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI, Antrenörlerin Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesi, Yayın No: 96, s. 8-10. Ankara. (1990)
  • DIE. A U S B IL D1N G S S TU FEN IM BEREICH DER ÖSTERREICHISCHE, Fussballtrainer Ausbifdiıhg, (1995)
  • İNAL, N.A., UEFA'ya Üye ülkelerdeki Futbol Antrenör Eğitimlerinin Mukayeseli Olarak İncelenmesi; Türk Futbol Antrenörleri Eğitimi Üzerine Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, s. 78, 82, 83, İstanbul, (1995)
  • KOÇAK, M., Türkiye'de Futbol Antrenörlerinin Yetiştirilmesi, Temel Sorunlar ve Uygulamalar Üzerine Bir Araştırma, G.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara, (1996)
  • KOLUDAR. S., Futbolda Antrenörlük ve Eğitim Öğretim İlkeleri, Türk Tarih Kurumu Basımevi: S. 48, 63. Ankara ( 1998).