BİR SEZONLUK ANTRENMAN PERİYOTLAMASI BOYUNCA ÜST DÜZEY ERKEK HENTBOLCULARIN BAZI MOTORİK VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışma bir sezonluk antrenman periyotlaması boyunca üst düzey erkek hentbolcuların bazı motorik ve fizyolojik parametrelerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya birinci ligde oynayan, yaş ortalamasi 24±3.70 yıl, boy ortalaması 184.73±6.23 cm ve vücut ağırlığı 86.62±8.87 kg olan, 15 üst düzey erkek hentbolcu gönüllü olarak katıldı. Deneklere verilen bütün alan ve laboratuar testleri sezon öncesi ve sezon sonrası olmak üzere iki kez yapıldı. İlk iki ayı hazırlık dönemi olarak planlanan dokuz aylık süre içinde denekler toplam 260 antrenman, 60 lig ve kupa müsabakası yaptılar. Verilerin istatistiki analizi eşleştirilmiş t-testi kullanılarak yapıldı. Bir yıl süren çalışmalar sonunda deneklerin vücut ağırlıklarında anlamlı değişiklikler gözlenmedi. Sezon sonunda hentbolcülerin vücut yağ yüzdesi anlamlı olarak azalırken (p< 0.01) yağsız vücut ağırlıkları arttı (p< 0.01). 30 m sprint değerlerinde tespit edilen fark anlamlı olmamasına karşın ,dikey sıçrama ve durarak uzun atlama ve 5x30 m süratte devamlılık değer/erindeki gelişme p< 0.01 seviyesinde anlamlı bulundu. Deneklerin anaerobik güç değerlerindeki artış anlamlı iken (p< 0.01), aerobik güç değerlerinde anlamlı bir azalma görüldü (p< 0.01). Deneklerin sol ve sağ el kavrama kuvvetlerinde de anlamlı artmalar meydana geldi (p< 0.01). Bu çalışma ile bir sezon boyunca uygulanan antrenman programının üst seviye erkek hentbolcuların bazı motorik ve fizyolojik parametrelerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.

THE EXAMINATION OF SOME MOTORIC AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF ELITE CLASS HANDBALL PLAYERS THROUGHOUT ONE SEASON TRAINING PERIOD ABSTRACT

The purpose of this study was to examine some motoric and physiological parameters of elite class male handball players throughout one season training period. Fifteen elite class male handball players aged 19-30, playing in primary league voluntarily participated in this study. All field and laboratory tests were given twice: one before and one after the season. Subjects performed 260 training sesions and 60 cup and league competitions during the nine-month period the first two months of which were planned as preparatory phase. Statistical analysis were done using paired t-test. As a result of one year follow-up training, no significant changes were observed in the body weights of the subjects. At the end of the season, their body fat significantly decreased (p< 0.01), but their lean body weight significantly increased (p< 0.01). Vertical and double-feet jumping, and 5x30 m speed endurance running values showed significant improvements (p<0.01) although no significant improvement was found in their 30m sprint results. While the increment in the anaerobic

___

  • Bompa, T.O., Theory and Methodology of Training: The Key to the Athletic Performance, Second Edition, Kendall/Hunt Publishing Company, Dubuque, Iowa, 1990.
  • Cicioğlu, I., Pliometrik Antrenmanın 14-15 Yaş Grubu Basketbolcuların Dikey Sıçraması ile Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametreleri Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Sağlık Bilimleri Ens. Beden Eğt. ve Spor Anabilim Dalı, Ankara, 1995.
  • Çimen, O., Çabuk Kuvvet Çalışmalarının 16-17 Yaş Grubu Erkek Masa Tenisçilerin Bazı Motorik Özelliklerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Sağlık Bilimleri Ens. Beden Eğt. ve Spor Anabilim Dalı, Ankara, 1994.
  • De Mearsman, R.E., 'Respiratory Sinus Arrhythmia Alteraction Following Training in Endurance Athletes', European Journal of Applied Physiology, 64:5, 434-436, 1992.
  • Erol, E., Çabuk Kuvvet Çalışmalarının 16-18 Yaş Grubu Genç Basketbolcuların Performansı Üzerine Etkisinin Deneysel Olarak İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Sağlık Bilimleri Ens., Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara, 1992.