OKUL YÖNETİCİLERİNİN DERS DIŞI ETKİNLİKLERE YAKLAŞIMLARI

Araştırma; okullardaki eğitim-öğretimin ayrılmaz bir parçası, tamamlayıcısı olarak kabul edilen ve öğrencilerin ders dışı zamanlarda yaptıkları spor, resim, müzik, tiyatro gibi etkinliklerin organizasyon ve uygulamalarına karşı okul yöneticilerinin yaklaşımlarını belirlemeye yöneliktir. Bu amaçla; Ankara ilindeki ilk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 489 okul yöneticisi (müdür ve müdür yardımcıları) araştırma grubu olarak değerlendirildi. Veriler anket yoluyla elde edildi. Değerler SPSS istatistik paket programında sonuçlandırıldı ve yorumlandı. Araştırma bulguları; okul yöneticilerinin ders dışı etkinliklerin okulda yaygınlaşmasını istediklerini, akademik başanyı artırdığını, kahvehane gibi yerlere gitmenin engellendiğini; ayrıca bu tür faaliyetlerde en fazla beden eğitimi öğretmenlerinden yararlanılmak istendiğini, yönlendirmenin de beden eğitimi öğretmenleri tarafından öncelikle yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ders dışı etkinlikleri engelleyen en önemli faktör olarak da velilerin güçlük çıkarması şeklinde belirlenmiştir.

APPROACHES OF SCHOOL ADMINISTRATORS ABOUT EXTRAMURAL ACTIVITIES

Approaches of school administrators about extramural activities. It was accepted that extramural activities which were done free time out of school such as sport, painting, music, theatre were an important part of education and teaching. In this study to find out of approaches of school administrators about extramural organizations and applications were aimed. With this purpose total 489 school administrators (directors and assistant directors) work in primary and secondary schools in Ankara were evaluated. Data was obtained by using a questionaire. Analysis of data was done by using SPSS package program. Results of this study showed that, school administrators wish to develope extramural activities, they believe that such activities increase the academic success and are a handicap to go harmful places. In addition administrators want to cooperate with P.E. teachers for such kind of organizations and they believe that motivation must be done by these teachers. The most important handicap front of such kind of activities is the mentality of families.

___

  • Nixon, E.J. and Jewettt, E.A.; An Introduction to Physical Education, Seveth Edition, Toronto, 1969.
  • Bûcher, A.C.; Foundations of Physical Education, The GD., Mosby Company, Saint Louis, 1972.
  • Başaran, I.E.; Eğitime Giriş, Ankara, 1984.
  • Bilgen, Ü.; "Amerika Birleşik Devletlerinde Eğitim Hakkında Araştırma", Yeni Türkiye Dergisi, Eğitim Özel Sayısı, Yıl: 2, no.: 7, 7 Ocak-Şubat 1996.
  • Binbaşıoğlu, C; Genel öğretim Bilgisi, 6. Baskı, Ankara, 1991