SÖZEL EĞİTİM VE VİDEO KAMERA İLE EĞİTİMİN CİMNASTİĞE YENİ BAŞLAYAN E R K E K ÇOCUKLARIN MOTOR GELİŞİMLERİNE ETKİSİ

Cimnastiğe yeni başlayan 6-7 yaş grubu erkek çocuklarda kamera ile eğitim gören grupla sözel eğitim gören grupların motor özelliklerinin karşılaştırılmasını incelemek üzere yapılan bu çalışma 15 kişilik Kamera Eğitim Grubu (K.E.G.) ve 15 kişilik Sözel Eğitim Grubu (S.E.G.) ile yapılmıştır. Gruplar, bu çalışma için hazırlanan 3 aylık antrenman programına göre eğitim görmüş ve K.E.G.'na yaptıkları hareketler anında kaydedilmiş ve deneklere kaset izlettirilerek hatalarını düzeltme yöntemi uygulanmış, S.E.G. ise sadece sözel eğitim görmüştür. Grupların çalışmalara başladığı dönemde ve üç aylık eğitim süreci sonunda temel motor özellikleri ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. İlk ve ikinci ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamış, ancak K.E.G.'nun 20 m koşu ve köprü hareketlerinin matematiksel olarak daha iyi gelişme gösterdiği görülmüştür.

THE E F F E C T OF VERBAL AND VISUAL EDUCATION WITH VIDEO CAMERA ON MOTOR DEVELOPMENT OF MALE BEGINNERS TO GYMNASTICS

The purpose of this study was to compare the motoric parameters of male gymnasts aged 6-7years that had either visual education with camera or verbal education. Totally 30 male gymnasts were participted to this study as subject (15 visual education group, 15 verbal education group). Groups were trained according 3 month-training program which was prepared specifically for the study. Video-camera training group's trainings were recorded and the subjects watched their performance to get feedback and the mistakes were corrected immediately. Verbal training group practiced the skill according to a classical teaching method only. The subject's basic motoric parameters were also measured and compared before and after the 3 month-training period. The results did not show any statistically significant differences between the pre and post study measurements. However, the study showed that the video-camera training group had better performance in 20 m run and bridge skills.

___

  • Açıkada, C, Ergen, E. Bilim ve Spor, s.58, Ankara 1990.
  • Agopyan, A. Ritmik Sportif Cimnastikte Morfolojik ve Motorik Özelliklerin Performansa Etkileri, (YL), M.Ü., Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilimdalı, İstanbul, 1993.
  • Bandura, A. Social Learning and Personality Development, s.39, New York, 1963.
  • Baser, E. Futbolda Psikoloji ve Başarı, s.31, 33, 114, Bağırgan Yayınevi, Ankara, 1996.
  • Breckenrıdge, E., Murpy, N. Growth and Development of the Young Child, London, 1969.