SPOR YÖNETİMİNDE SİSTEM YAKLAŞIMI

Önceden belirlenmiş olan amaçları gerçekleştirmek için bi r takım faaliyetleri insan gücüyle ve insanlarla birlikte yürütmek anlamına gelen yönetim, insanlık tarihi boyunca önemli olmasına rağmen bilimsel incelemek onusu olma niteliğini 20. yüzyılda kazanmıştır (Dereli, 1981, s. 1). Yönetimin gelişim süresi genellikle üç ayrı döneme ayrılarak incelenmektedir. Yönetim olgusunun kronolojik olarak gelişimini de belirleyen bu dönemlerden söz edilirken genellikle 'Yönetim Yaklaşımları ifadesi kullanılmaktadır. Bu yaklaşımlar, örgütsel yapıya ağırlık veren klasik yaklaşımlar, insan unsuruna ağırlık veren davranışçı yaklaşımlar ile örgütü ve insanı bir bütün olarak gören sistemci yaklaşımlardır (Türkel, 1983, s.2223). Bu yazının konusu çerçevesinde ele alınan sistem yaklaşımı, çeşitli yönetim olaylarını bütün hal inde incelemeyi öngörüne bir düşünce biçimi olarak görülmektedir. Klasik ve davranışçı yaklaşımlarda görülen eksiklikleri yeni bir bakış açısıyla ele alarak bir senteze ulaştırmaya çılaşan sistem yaklaşımı, yönetimle ilgili olaylara da uygulanarak "Yönetimde Sistem Yaklaşımı" adını almaktadır. Bu çalışmada sistem yaklaşımı temel çizgileriyle ele alınırken bu yaklaşımın spor yönetiminde hangi anlama geldiği ve uygulamaya nasıl yansıdığı açıklanmaya çalışılacaktır.

___

  • Çalık, T., Çalık. C, "Sistem Yaklaşımının Yönetim Açısından Anlam ve Önemi", Kooperatifçilik Dergisi , Nisan Mayıs Haziran, ANKARA, 1988
  • Dereli, T., Organizasyonda Davranış, İSTANBUL, 1981.
  • DPT, Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyon Raporu, DPT Yayını, ANKARA, 1979.
  • Fişek, K.; Spor Yönetimi, A. Ü. Siyasal Bilgiler Fak. Yayını No: 515, ANKARA, 1983.
  • Frost, B.R. Barbara D.L. ve Stanlay, S.M., Administration of Physical Education and Atletic, Cocepts and Practices 1983, Wm. L. Brown Publishers Dubugue, Iowa.