ELİT DÜZEYDE SPOR YAPANLARIN SPORA YÖNELMELERİNDE İLK VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu araştırma ile elit düzeyde spor yapanların spora yönelmelerinde eğitim—öğretim kurumlarının etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Samsun Gençlik ve Spor il Müdürlüğüne kayıtlı faal sporcular ile 19 Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nde öğrenimini sürdüren sporculara anket uygulanmış olup, yapılan değerlendirmeler sonunda öğrencilerin spora başlamalarında öncelikle arkadaş çevresi, aile, spor kulübü, beden eğitimi öğretmeni ve okulun spor alanındaki faaliyetleri: daha sonra ise kitle iletişim araçlarıyla beden eğitimi derslerinin etkili olduğu anlaşılmıştır. Öğrencilerin spora yönelmelerinde öncelik sırası bakımından öğretim kurumlarının geri planda kalması, buralardaki tesis, mazleme, araç-gereç ve teknik donanım gibi unsurlara bağlı olarak beden eğitimi derslerinin amacına uygun işlenmediği veya işlenemediği fikrini kuvvetlendirmektedir.

THE EFFECTS OF PRIMARY AND SECONDARY SCHOOLS AS AN ORGANISATION UPON BEGINNING TO SPORTS OF THEIR STUDENTS WHO AR E TODAY'S ELITE ATHLETES

The purpose of this study is to determine is there is any effect during primary and secondary schools on selecting sports of today's elite athletes. A questionnaire was given to the directory of Youth and Sports of Samsun Province and the athletes at Physical Education first: friendship environment, family, sport club, physical educator and sports activities of scholl, then: with the media communication means and physical education and sport courses on the beginning of students to sports activities Educational foundation effects on directing students towards sports did not become so much. Because those foundations have not enough building, equipment personnel etc. That's why the idea of "the physical education course, have not performed properly for its purpose" are strengthen.

___

  • Çon, M. ; "Üst Düzeyde (Elit) Spor Yapanların Spora Yönelmelerinde İlk ve Ortaöğretim Kurumlarının Etkisi", Yüksek lisans Tezi, G.Ü. Sağlık B i l . Enst. , Ankara 1995.
  • D.P.T.; IV. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Sporla İlgili Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara 1979.
  • Ertürk, S.; Eğitimde Program Geliştirme, Ankara 1986.
  • M.E.G.S.B. Gençlik Hizmetleri ve Faaliyetleri Dairesi Başkanlığı, "12-24 Yaş Gençlerinin Sosyo-Ekonomik Sorunları", Ankara. 1986,
  • Özmen, Ö.: Çağdaş Sporda Eğitim Üçgeni, Merve Matbaası Yayınları, Ankara 1983