TÜRKİYE’DE SPOR BİLİMLERİ VE MESLEKİ SORUNLAR: NİTEL BİR ANALİZ

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de spor bilimlerinin ve sporla ilgili mesleklerin mevcut durumunun sorgulamak ve nitel araştırma yöntemleriyle analiz etmektir. Bu amaçla, 3’ü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu müdürü olan 5 profesör ile görüşme yapılmıştır. Görüşmelerde nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme formu tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler sırasında katılımcıların izniyle kayıt cihazı kullanılmıştır ve veriler bu yolla elde edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın geçerliliği için elde edilen bulguların anlamlı bir bütün oluşturması sağlanmış, bulguların kendi arasında tutarlı ve anlamlı olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca araştırma sonuçları, araştırma soruları ile tutarlı haldedir. Araştırmanın güvenirliği için, katılımcılarla yüz yüze görüşmelerde gerektiğinde açıklamalarda bulunarak yönlendirmeler yapılmış, araştırmanın veri kaynağı olan bireyler isim ve birim bildirilmeden tanımlanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sırasında ise beden eğitimi ve spor alanından üç araştırmacı birbirlerinden bağımsız olarak çalışmışlardır. Bu çalışmalarda her araştırmacının bulduğu sonuçlar karşılaştırılarak teyit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de spor bilimlerinin konumu ve kimliğine ilişkin olarak bilim sınıflaması ve temsil ve tanıtım sorunları öne çıkmaktadır. Spordaki meslek alanlarıyla ilgili öne çıkan sorunlar ise yasal dayanak, mesleki kimlik ve akreditasyondur.

SPORT SCIENCES IN TURKEY AND VOCATIONAL PROBLEMS: A QUALITATIVE ANALYSIS

The purpose of the study was to investigate the current situation of sports science and sports related professions in Turkiye and to analyze it with qualitative methods. Half-setted interviewing was applied to 5 proffesors in sport science, three of them were the head of The Schools of PE. Data were collected by the interview recordings which were used with the permission of the participants. The content analysis was used to alayze the data. For the validity of the study, results were organized as a significant whole and the results were consistent and significant in between. Furthermore the reults of the study were consistent to the questions of the research.The subjects were informed during face to face interview when it was needed and the subjects were described without mentioning their names fort he reliability of the study. The data were analyzed by 3 different researchers in the field of Physical Education and Sports. The results were compered the each other to control. As a result, classification, representation and persentation of sports sciences were mentioned as aproblem related with the identification and the placement sports sciences.

___

  • Açıkada C., "Beden Eğitiminden Spor Eğitimine: Sporda Yeni Felsefeler", II. Ulusal Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu, (16-18 Aralık 1993 Manisa), Milli Eğitim Basımevi, Ankara, Bildiriler, s. 57-71.
  • Açıkada C., "Türkiye’de Spor Eğitimi Veren Kurumların Yeniden Yapılanması ve Hakemli Çalışmaların Gelişimi", Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, (8), 1, 17-42, 1997.
  • Açıkada C., Demirhan G., "Türkiye ve Avrupa Ülkelerinde Beden Eğitimi Yetiştiren Bazı Yüksek öğretim Kurumlarının Öğrenci, Öğretim Elemanı ve Dersler Boyutuyla Karşılaştırılması", Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, (8), 2, 4-25, 1997.
  • Açıkada C., "Türkiye’de Spor Bilimlerinin Gelişimi", 5. Uluslar Arası Spor Bilimleri Kongresi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, (3-7 Kasım 1998), Bildiriler, s. 49-50.
  • Açıkada C., "Beden Eğitimi ve Spor Bilimlerinin Gelişimi", 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu, Uludağ Üniversitesi, Bursa (10-11 Haziran 2005), Bildiriler, s. 29-55.