FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİNİ BELİRLEMEDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN ANKETLER

Fiziksel aktivite anketleri başlangıçta tıp alanındaki araştırmalar için geliştirilmekle beraber günümüzde artık diğer araştırma alanlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak anketlerin özelliklerinin ve uygulama alanlarının açık olarak bilinmesi önemlidir. Bu derlemenin amacı, fiziksel aktivite anketleri ile çalışmayı veya anket geliştirmeyi planlayan araştırmacılara çalışmalarında rehber olabilecek bilgileri bir araya toplamak ve sunmaktır. Bu derlemede yurt dışında yaygın olarak kullanılan fiziksel aktivite anketlerinin, kimin tarafından geliştirildiği, içerdiği soru sayısı, sorguladığı aktivite tipi ve zaman dilimi, bir grup için özel olarak geliştirilip geliştirilmediği, uygulama yöntemi, güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları tarama yöntemi ile incelendi. Sonuç olarak bu çalışmada araştırmacıların yaptıkları çalışmalarına uygun bir anket geliştirmek veya seçmek için nelere dikkat etmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Araştırmacıların çalışmalarının başarısı için bu taramada değinilen konuları dikkate almaları kaçınılmazdır. 

COMMONLY USED QUESTIONNAIRES FOR DETERMINING PHYSICAL ACTIVITY LEVEL

At the beginning, physical activity questionnaires are mostly developed to use in medicine researches but to­day they are also widely introduced in other research areas. Having variety of physical activity questionnaires creates difficulty to decide appropriate one. Therefore, it is crucial to know their characteristics and application areas. The purpose of this review is to combine and to present the guidance information to people who are planning to work with a physical activity questionnaire or developing a new one. In this review the owner of questionnaire, number of questions, type of measured activity, time frame, develo­ped for a specific group or not, original mode of administration, reliability and validity were examined. Finally in this review major key points, in the process of creating or selecting an appropriate questionnaire, we­re detailed. Researchers should emphasize these points for the success of the study.

___

  • Aaron, D. J., A. M. Kriska. S. R. Dearwater, et al. The Epidemiology of Leisure Physical Activity in An Adolescent Population. Med. Sci. Sports. Exerc. 25:847-853,1993.
  • Ainsworth, B. E., D. R. Jacobs JR., A. S. Leon, M. T. Richardson, and H. J. Montoye. Assessment of The Accuracy of Physical Activity Questionnaire Occupational Data. J. Occup. Med. 35:1017-1027,1993.
  • Ainsworth, B. E., D. R. Jacobs JR., A. S. Leon. Validity And Reliability of Self-Reported Physical Activity Status: The Lipid Research Clinic Questionnaire. Med. Sci. Sport Exerc. 25:92-98,1993.
  • American College of Sport Medicine. Baecke Questionnaire of Habitual Physical Activity. Med. Sci. Sports Exerc. 29:S15-S18, 1997.
  • American College of Sport Medicine. Bouchard Three-Day Physical Activity Record. Med. Sci. Sport Exerc. 29:S19-S24, 1997.