GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLERİNİN YÖNETİCİLİK VE LİDERLİK BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmanın amacı; Gençlik ve Spor il Müdürlerinin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken kullandıkları yöneticilik ve liderlik becerilerinin ortaya konularak değerlendirilmesidir. Araştırma; Türkiye’nin 81 ilindeki Gençlik ve Spor il Müdürlüklerinde il Müdürlüğü görevi yapan yöneticileri kapsamaktadır. 81 Gençlik ve Spor il Müdürüne anket gönderilmiş, bunlardan 72’si eksiksiz olarak geri dönmüştür. Araştırmada kullanılan verilerin analizi bir paket istatistik programıyla; kişisel bilgilerin tespitinde frekans (f) ve yüzde dağılımları (%), yöneticilerin liderlik ve yöneticilik becerilerine ilişkin değerlendirmeler ortalama ve standart sapma, bu beceriler arasındaki istatiksel anlamda farklılığın olup-olmadığı ise "iki Ortalama Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi" (t Testi) ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Gençlik ve Spor il Müdürlerinin; Yetki Verme (x=4.470) ve Değerlere Saygı (x=4.388) becerilerinin, yöneticilik becerilerinden ise Kavramsal (x=4.444) ve insan ilişkileri (x=4.333) becerilerinin en yüksek ortalamalara sahip olduğu, bütün yöneticilik ve liderlik becerilerinin toplam ortalamalarının ise birbirine çok yakın olup bunların arasında anlamlı bir farkın bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.  

EVALUTION OF THE MANAGERIAL AND LEADERSHIP SKILLS OF THE LOCAL DIRECTORS OF YOUTH AND SPORTS

The aim of this study is to identify the managerial and leadership skills of the Local Directors of Youth and Sports. This study includes, Local Directors who work in the 81 Local Directorates of Youth and Sport in Turkey. Questionnaires were sent to 81 Local Directors and 72 of the questionnaires have been returned without any missing. The data obtained were analysed by a statistics package programme. Personal information was analysed through frequence (f) and percentage distribution (%). Their administrative and leadership skills are analysed by means of mean values and standard deviations. T-test were used to determine the statistically significant relations across skills of the subjects. The findings show that Empowerment (x=4.470) and Value Congruence (x=4.388) among the leadership skills are significant for the subjects. It is also found that among administrative, Conceptual (x=4.444) and Human Relation (x=4.333) skills has higher mean value. On the other hand, it is concluded that there is no statistically significant differences among the subjects' administrative and leadership skills.

___

  • 1. ACUNER, T.: "Lider Doğulur mu, Olunur mu?", Standart Dergisi, 63-66, Mayıs, (2002).
  • 2. AÇIKALIN, A.: Çağdaş Örgütlerde insan Kaynağının Yönetimi, Pegem Yayınları, No.7, Ankara, (1994).
  • 3. ARMSTRONG, S.: "Are You a ‘Transformational’ Coach?", Journal of Physical Education, Recreation and Dance, 72 (3), 44-47, (2001).
  • 4. AYTEK, B.: işletme Yönetimi, Turhan Kitapevi, Ankara, (1983).
  • 5. BALCI, A.: Örgütsel Değişme, Pegem Yayınları, No.18, Ankara, (1995).