Üniversite Öğrencilerinin Sportif Okul Takımlarına Katılım Motivleri, Beklentileri ve Karşılaştıkları Problemler

Bu çalışma, okul takımlarında faaliyet gösteren sporcu öğrencilerin step aktivitesine katılım motivleri, beklentileri ve karşılaştıkları problemlerin tespit edilmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma da nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Abant İzzet Baysal Üniversitesi Step Aerobik takımında yer alan 5 bayan ve 3 erkek sporcudan oluşmaktadır. Araştırma verileri, katılımcılara uygulanan “görüşme” ve “günlük tutma” metodu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Betimsel analiz ile özetlenen ve yorumlanan veriler, kodlanarak temalar bulunmuştur. Analizler sonucunda katılımcıların sportif aktivitelere katılım motivleri; Yönlendirme, Sosyalleşme, Sosyalleşme ve güven, bu aktivitelerden beklenti olarak; otokrat ve demokrat yönetim ve başarılı olma isteği, karşılaşılan problemler olarak ise; yetersiz planlama, bıkkınlık, ulaşım problemi, yetersiz tesis ve olanaklar ile yarışma güvenirliğinin olmayışı gibi temalar bulunmuştur. Bu sonuçlar ilgili araştırmaların sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır.

Motivation to Participate University Sports Teams, Expectations and Problems Faced with the University Students

The purpose of this study was to determine expectations, problems and motivation to participate aerobics activity of the students participating university teams. Qualitative Methods were used in this study. Participants of the study were 5 female and 3 male voluntary athletes from the members of the Abant Izzet Baysal University’s Aerobics team. The data were collected to use the methods of interview, observation and dairy. In order to analyze the data, content analyze method was used and themes were constructed by coding analyzed data. The results of the analyses revealed that for athletes’ motivation to participate sports activities; guidance, socialization, and confidence, for expectation; democrat and autocrat management style and expectation of success, for the problems faced with the athletes; inadequate planning, facilities, burn-out, availability problems of the facilities, and not to have competition reliability like themes were found. The results of this study were compared and discussed with the other related studies.

___

  • Çoban, B., Devecioğlu, S., Güler, G., Zirek, O., Sivrikaya, M. ve Turan, M. (2003). Okul takımlarında faaliyet gösteren sporcu öğrencilerin faaliyet amaçları ve beklentileri üzerine bir çalışma (Elazığ ili örneği). Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi (396-404), Ankara.
  • Demir, C. ve Demir, N. (2002). Bireylerin boş zaman faaliyetlerine katılmalarını etkileyen faktörler ile cinsiyet arasındaki ilişki: lisans öğrencilerine yönelik bir uygulama. Ege Akademik Bakış Dergisi, 6(1), 36-48.
  • Ersoy, A., Kalkavan, A., Kalfa, M., Özdilek Ç., Demirel M., Bişgin H. ve Eynur B.R. (2006). Üniversitelerarası Türkiye şampiyonasına katılan sporcuların kendi üniversitelerinden beklentileri. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi (887), Muğla.
  • Ullrich-French, S. ve Smith, A. L. (2006). Perceptions of relationships with parents and pers in youth sport: ındependent and combined prediction of motivational outcomes. Psychology of Sport and Exercise, 7(2), 193-214.
  • Mansuroğlu, S. (2002). Akdeniz üniversitesi öğrencilerinin serbest zaman özellikleri ve dış mekan rekreasyon eğilimlerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 53-62.
  • Michelle, M.P., Albert V.C. ve Todd, M.L. (2005). The influence of team norms on the cohesion–self-reported performance relationship: a multi-level analysis. Psychology of Sport and Exercise 6(4), 479–493.
  • Smith, A. L. (2003). Peer relationships in physical activity context: a road less travelled in youth sport and exercise psychology research. Psychology of Sport and Exercise, 4(1), 25-39.
  • Süzer, M. (1997). Üniversite Öğrencilerinin Boş Zamanlarını Değerlendirme Alışkanlıkları (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Westre, K. R. ve Weiss, M. R. (1991). The relationship between perceived coaching behaviors and group cohesion in high school football teams. The Sport Psychologist, 5(1), 41-54.
  • Zorba, E., Zorba, E., Kesim, Ü., Ağılönü, A., Cerit, E. (2006). Üniversite öğrencilerinin rekreatif etkinlere katılım düzeylerinin belirlenmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi (43), Muğla.