ELİT BAYAN - ERKEK HENTBOLCULARIN OYNADIKLARI POZİSYONLARINA GÖRE FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışmada, elit bayan-erkek hentbolcuların oynadıkları pozisyonlarına göre fiziksel ve fizyolojik özellikleri incelenmiştir. Türk Hentbol Milli Takımlarını oluşturan 30 bayan ve 30 erkek sporcunun yer aldığı çalışmada; yaş X=19.91±2.04 yıl, vücut ağırlığı X=70.26±10.61 kg, boy uzunlukları X=178.69±10.14 cm olarak saptandı. Elde edilen bulgular Windows için düzenlenmiş SPSS 9.05 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Buna göre, vücut yağ yüzdesi oranlarının karşılaştırılmasında pivotlar lehine (p<0.01) anlamlı bir fark saptandı. Esneklik ölçüm testleri olarak otur-uzan ve gövde fleksiyonu testleri uygulanmıştır. Sürat ölçümlerinde fotoselli düzenekte 10 metre ve 30 metre mesafeler ölçülmüştür. Anaerobik gücü Bosco Ergojump ile ölçülürken; pençe kuvvetleri el dinamometresi ile ölçülmüştür. Esneklik ölçümlerinde (Otur-Uzan ve Gövde Fleksiyonu) herhangi bir anlamlı ilişkiye rastlanmadı. Ergo Jump ölçümlerinde ise squat sıçrama, aktif sıçrama, elastik kuvvet ve ortalama sıçrama yüksekliği açısından istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmadı. Çoklu sıçrama anında yaratılan ortalama güç açısından kaleci ve orta oyun kurucuların aleyhine (p<0.01) anlamlı bir fark saptandı. Bayanlar için, çoklu sıçrama anında yapılan sıçrama sayılarında; kaleciler, orta oyun kuruculardan ve sağ oyun kuruculardan (p<0.01), erkeklerde ise sol kanatlar, sol oyun kurucular, kaleciler ve pivotlar; sağ kanatlardan, orta oyun kuruculardan ve sağ oyun kuruculardan (p<0.01) fazladır. Sürat ve pençe kuvveti ölçümlerinde ise herhangi bir fark saptanmadı. Sonuç olarak; "kalecilerin vücut yağ oranlarının yüksek, çoklu sıçrama sırasında yaratılan ortalama güç bakımından düşük, çoklu sıçrama anındaki sıçrama sayılarının yüksek çıkmış olması" kaleciler, yetenek seçiminde ve hentbol takım antrenmanlarında ikinci planda değerlendirildikleri düşünülebilir.

PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF ELIT MALE AND FEMALE HANDBALL PLAYERS ACCORDING TO THEIR GAME POSITIONS

The purpose of this study was to compare physical and physiological characteristics of professional male and female handball players in terms of game positions that they play. Thirty men and 30 women, who play for Turkish National Handball Teams were used as subjects. Flexibility data were collected by using sit and reach test and trunk flexibility test. Ten and 30 m dash performance were measured by optic recorder. Anaerobic capacity measured by Bosco ergojump. Grip strength measurement was done by handgrip dynometer. According to statistical analyses, there were statistically significant differences in percent body fat of the handball players by favoring the goalkeepers (p<0.05). On the other hand, no significant difference was found in terms of percent body fat between pivots and goalkeepers. There were no statistically significant differences in flexibility measurements of male and female handball players according to their game positions. In Ergo Jump measurements (squat jump, active jump, explosive power, and average vertical jump) no statistical significance were found. Moreover, the power that was generated during the multiple jumps by goalkeepers and middle play makers were statistically higher than that of the rest of the players (p<0.01). The average jump count of women handball players showed differences among the positions played (p<0.01). No statistically differences was found in the analyze of grip strength measurement of handball players. As a conclusion, because of goalkeepers' lower percent body fat, lower power generated during multiple jumps and higher numbers of consecutive jumps, it could have been comprehend that goalkeepers are treated as a second class players in the handball training and also in talent identification.

___

  • Açıkada, C, Özkara, A., Hazır, T., Aşçı, A., Turnagöl, H., Tınaza, C, & Ergen, E.: (1996) Bir Futbol Takımında Sezon Öncesi Hazırlık Antrenmanlarının Bir Kısım Kuvvet Ve Dayanıklılık Özellikleri Üzerine Etkisi, Spor Bilimleri Dergisi, 7(1) 24-32.
  • Açıkada, C, Hazır, X, Aşçı, A., Turnagöl, H., & Özkara, A. (1998) Bir İkinci Lig Futbol Takımının Sezon Öncesi Hazırlık Döneminde Fiziksel Ve Fizyolojik Profili, Spor Bilimleri Dergisi, 9(1), 3-14.
  • Ateşoğlu, U. (1995) Elit Bayan Hentbolcülerlnin Fiziksel Ve Fizyolojik Profillerinin Değerlendirilmesi, Gazi Ü. Sağlık Bilimleri Enst. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara,.
  • Aytaç, i., Açıkada, C, & Hazır, T. (1997) Durarak Dikey Sıçramada Değişik Ölçüm Yöntemlerinin Karşılaştırılması, Beden Eğitimi Spor Bilimleri Dergisi, 28-35.
  • Bosco, C. (1990) New Test For Training Control Of Athletes Techniques in Athletics Conferance Proceedings, Köln, Voile, 24-295.