ÜNİVERSİTE ERKEK HENTBOL TAKIMINDA OYNAYAN HENTBOLCULARIN OYNADIKLARI POZİSYONLARA GÖRE REAKSİYON ZAMANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırma, hentbol takımında oyun kurucu, kanat, pivot ve kaleci gibi farklı pozisyonlarda (mevkilerde) oynayan hentbolcuların reaksiyon zamanlarını karşılaştırmak amacı ile yapıldı. Araştırmaya, yaşları 19-24 arasında değişen ve antrenman yaşı beş ve üstünde olan üniversite hentbol takımında, orta, sağ ve sol oyun kurucu, sağ ve sol kanat, pivot ve kaleci olarak oynayan toplam 84 hentbolcu katıldı. Araştırmaya katılan hentbolcuların reaksiyon zamanları Nelson Reaksiyon Zaman Ölçeği kullanılarak ölçüldü. Hentbolcuların oynadıkları pozisyonlarına göre reaksiyon zamanlarındaki farklılıkların belirlenmesi için aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplandı. Oyuncuların oynadıkları pozisyonlara göre farklılıkların belirlenmesinde ise ANOVA testi uygulandı. Araştırma sonucuna göre kalecilerin ve diğer oyuncuların reaksiyon zamanları arasında farkın olduğu tespit edildi. Bu fark istatistiksel yönden kaleci ile sağ kanat ve sol oyun kurucu arasında p< 0,01 seviyesinde, sol kanat ve sağ oyun kurucu arasında ise p< 0,05 seviyesinde anlamlı olduğu bulundu. 

COMPARISON OF REACTION TIME OF THE UNIVERSITY MALE HANDBALL PLAYERS IN TERMS OF THEIR POSITION

At this study it was aimed to determine the differences between positions of play maker, wingers, pivot and goal keeper's reaction times. There was university students who were played in university games, age between 19-24 and training aged 5 and more handball players involved in this study. There were 84 handball players who were play maker (middle,right and left), wing players (left and right), pivot players and goal keepers. Nelson reaction time scale was used to measure reaction times of handball players. To investigate the differences between reactions times of positions one-way variance analyze (Anova)was done. At the result of the study, it was determined that there were differences between goalkeepers reaction time and others. This difference, statistically was found at 0,01 level between goalkeeper and left and right play maker, 0,05 level between left and right playmaker.

___

  • Antonell, F. Lavarda, S. Maugnaggi, S.: Effects of a New Sedative on Reaction Time and Attention of a Group of Athletes. Med Pricosom, 19 (2): 189-196, 1974.
  • Bayar, P. Koruç, Z.: Reaksiyon Zamanı ve El Göz Koordinasyonu Ölçer iki Aracın Türkiye Normlarının Saptanmasına Yönelik Ön Çalışma, Spor Bilimleri Il.Ulusal Kongresi Bildirileri (20-22 Kasım1992, Hacettepe Üniversitesi, Ankara), Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yay. No. 3, s. 136 - 143. Onlar Ajans, Ankara, 1992.
  • Bompa, T.O.: Antrenman Kuramı ve Yöntemi, (Çevirenler Keskin, i. Tuner, A. B.),Bağırgan Yayınevi, Ankara, 1998.
  • Çolakoğlu, H.: Sürat Antrenmanlarının Akustik Optik ve Reaksiyon Zamanlarına Etkisi. Ege Üniversitesi Sağ. Bil. Enst. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Y. Lisans tezi. izmir, 1981.
  • Fox, E. L. Bowers, R.W. Fos, L.M. :Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri. (Çeviri; M. Cerit), Bağırgan Yayınevi Ankara, 1999.