Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Mesleklerine Karşı Tutumları

Bu çalışmanın amacı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesindeki öğrencilerin öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarını araştırmaktır. Daha ayrıntılı olarak bu çalışma ile öğrencilerin cinsiyet, yaş, sınıf, bölüm alt grup farklılıkları ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma amacı doğrultusunda, genel tarama modellerinden olan kesit alma yaklaşımı ve ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır.  Çalışmaya, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden toplam 280 (%70 geri dönüt) gönüllü öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Özgür tarafından 1994 yılında geliştirilen Mesleki Tutum ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin bu çalışma için yapılan güvenilirlik analizinde, güvenirlik katsayısı α=.84 olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler betimsel istatistik, korelasyon analizi ve çoklu varyans analizi (teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda beden eğitimi bölümlerinde okuyan öğrencilerin yaş ve okudukları sınıflar ile mesleğe yönelik tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, okudukları bölüm ve cinsiyetleri ile mesleki tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, cinsiyet (F(1;278)=9,35; p<.05) ve bölüm (F(2;277)=6.03; p<.05) değişkenleri ile öğrencilerin tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

Physical Education Preservice Teachers' Attitudes Towards Teaching

The purpose of this study is to investigate preservice teachers' attitudes and beliefs to physical education. Further, the differences in these dependent variables among subgroups defined by gender, age, years in school, and major field of study are also examined. For the purpose of this study, cross sectional method of survey was employed to analyze relationships among variables. A total of 280 subjects (70% response rate), who were university students in the school of physical education and sport, voluntarily participated in the study. The data were collected by using scale of ‘Attitudes Towards Choosing Vocation’ which were developed by Ozgur in 1995. In the present study, validity of the instrument was found sufficiently high (α=.84). Further, the statistical analyses of the study included descriptive statistics, correlational analyses and univariate analysis. The results of the univariate analysis with Gender (F(1;278)=9,35; p<.05) and Major Field of Study (F(2;277)=6.03; p<.05) were found to have significant effect on preservice teachers' attitudes and beliefs to physical education. The results of the study was further elaborated and discussed.

___

  • Ankay, A. (1996). Meslek seçiminin önemi ve sorunları. Çağdaş Eğitim Dergisi, 21(221), 22- 27.
  • Aydın, O. (2003). Öğretmenlik mesleğine giriş. Ankara: Öğreti-Pegem Yayınları.
  • Holland, J. L. (1997). Making vocational choices (5th edition). NJ:Prentice-Hall.
  • Kılınç, M. (1997). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları (Kırşehir Örneği) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Koç, M. (1994). K. T. Ü. Fatih Eğitim Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin mesleki seçimlerine etki eden faktörlerin belirlenmesi. Çağdaş Eğitim Dergisi, 4(204), 26-30.
  • Özgür, F. N. (1994). Öğretmenlik mesleğine karşı tutum (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Saracaloğlu, A. S. (1992). Beden eğitimi öğretmeni adaylarının mesleğe yönelik tutumları. Spor Bilimleri Dergisi, 3, 10-26.
  • Saraç, C. (2002). Türk Dili ve Edebiyatı/Türkçe Öğretmeni adaylarının yeterlilikleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Sunay, H., ve Gürbüz, P. (2003,10-11 Ekim). Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının öğrenim gördükleri alana ilişkin tutumları (Ankara ili örneği). Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Tunçel, Z. ve Saracaloğlu, A. S. (1999). Spor yüksekokulları öğrencilerinin başarılarını etkileyen faktörler. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 63-76.
  • Yıldız, K. (2003). Öğretmenlik mesleğine giriş. Ankara: Öğreti-Pegem Yayınları.