AEROBÎK-STEP VE PÎLATES EGZERSİZLERİNİN KUVVET, ESNEKLİK, ANAEROBÎK GÜÇ, DENGE VE VÜCUT KOMPOZİSYONUNA ETKİSİ

Bu çalışmanın amacı aerobik-step ve pilates egzersizlerinin kuvvet, esneklik, anaerobik güç, denge ve vücut kompozisyonu üzerine etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya ODTÜ'de çalışan toplam 30 sedanter kadın gönüllü olarak katılmıştır. Kendi seçimleriyle aerobik-step ve pilates programlarına kayıt olan deneklerden, aerobik-step (n:15, 39.26 ± 3.19 yaş) ve pilates (n:15, 38.13 ± 2.84 yaş) olacak şekilde iki grup oluşturulmuştur. Çalışmada denekler 8 hafta boyunca, haftada 3 gün, 60 dakikalık aerobik-step ve pilates programlarına katılmışlardır. Antrenman programının başında ve 8 haftanın sonunda deneklerin boy, kilo, vücut yağ yüzdeleri, bel/kalça oranları, bacak kuvvetleri, esneklikleri, anaerobik güçleri ve dinamik denge skorları alınmıştır. Çalışmanın sonunda, her iki antrenman biçiminde de fiziksel ve fizyolojik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Aerobik-step çalışmasının pilatese göre daha çok vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesinde anlamlı ölçüde azalma sağladığı (p<0.05), pilates çalışmasının ise denge ve esneklik değerlerinde anlamlı artışlar sağladığı görülmüştür (p<0.05).

THE EFFECTS OF AEROBIC-STEP AND PILATES EXERCISE ON STRENGTH, FLEXIBILITY, ANAEROBIC POWER, BALANCE AND BODY COMPOSITION

The purpose of this study was to analyze the effectiveness of aerobic-step and pilates programs on strength, flexibility, anaerobic power, balance and body composition. 30 female people who work at METU have participated in the research voluntarily. They have chosen to participate in weather aerobic-step or plates by their own will. Same number (n:15) of people has been participated for the each group. To be able to get information related to the participants' physical, physiological and anthropometric characteristics, anthropometric and performance tests were applied two times before and after the 8 week training. Their body weights, heights, percentages of body fatness, waist/hip ratios, leg strengths, flexibilities, anaerobic powers, dynamic balances, were measured. In conclusion, there were significant differences in physical and physiological parameters. It has been approved that, aerobic-step would be more effect on body weight and fat percent (p<0.05); pilates programme provided the most effect on balance and flexibility parameters (p<0.05).

___

  • Akdur H, Sözen AB, Yiğit Z, Balota N, Özen G. Yürüme ve Step-Aerobik Egzersizlerinin Obez Kadınların Fizik Parametreleri Üzerine Etkisi. istanbul Tıp Fakültesi Dergisi. 2007; 70(3): 064-069.
  • Çolakoğlu FF, Karacan S. Genç Bayanlar ile Orta Yaş Bayanlarda Aerobik Egzersizinin Bazı Fizyolojik Parametrelere Etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi 2006; 14(1) : 277-284.
  • Della Valle E, Grimaldi R, Farinaro E. Importance of Physical Activity for Prevention of Chronic Diseases. Ann Ig. 2008; 20(5): 485-93.
  • Erkmen N, Suveren S, Göktepe AS, Yazıcıoğlu K. Sporcuların Egzersiz Sonrası Denge Performanslarının Karşılaştırılması. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2007; 5(3): 115-122.
  • Hall DW. The Effect of Pilates-Based Training on Balance and Gait in an Elderly Population. Master Thesis. Sandiago State University Department of Exercise and Nutritional Sciences; 1998.