FUTBOLDA MÜSABAKA BAŞARISINDA DURAN (ÖLÜ) TOPLARIN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, futbolda duran (ölü) topların müsabaka başarısına etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma, 1999-2000 Futbol sezonu Muğla 1. Amatör küme play-off müsabakalarına katılan 12 takımın gözlenen duran top organizasyonları ile attıkları gollerin müsabaka başarısı üzerindeki etkinliği üzerine gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gözleme dayalı analiz yöntemi kullanılmıştır. Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu futbol İhtisas öğrencilerinden dörder kişi üç gruptaki takımların duran top organizasyonlarını ve atılan gollerini hazırlanan formlara kaydetmişlerdir. Gözlem sonucunda elde edilen veriler SPSS for Windows paket programında Aritmetik ortalamalar (X), Standart Sapmaları (ss) alınmış, duran topların atılan toplam gol ve başarıdaki etkisi “ t ” testi ile sınanarak duran topların müsabaka başarısı üzerindeki etkinliği bulunmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak; duran top organizasyonlarından en çok golü atan Bodrum Spor, Günlükbaşı Spor ve Yalıkavak Belediye Spor takımları gruplarında birinci olarak il dışındaki müsabakalara katılmaya hak kazanmışlardır. Takımların başarısı ile duran top organizasyonları arasında anlamlı bir ilişki (p<0,01) olduğu, duran toplardan en çok gol kaydeden takımların başarılı olduğu gözlenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Duran top, Futbol, Başarı

EFFECTIVENESS OF DEAD BALL ON CONTEST ACHIEVEMENTS AT SOCCER

The aim of this study is to find effectiveness of dead ball on contest achievement. Study prepared on 12 soccer teams that play at Mu¤la first amatuer league play- off matches.In the study Analyse method used via observe method. From Mu¤la University Physical Education and Sport Highschool expert students, 4 people for 3 groups installed goals on forms which made up by dead ball organizations. Result of the observe, datas are accounted by “ t ” test from SPSS for Windows packet program and searched effectiveness of dead ball organizations on contest achievements.As a result; Bodrumspor, Günlükbafl›spor and Yal›kavakspor are the best succesfull teams and Köyhizmetlerispor is the best unsuccesfull team found at the dead ball organizations. The end of the research is found meaningfull level of p<0,01 between dead ball organization and contest achievement.

___

  • - AFYON, Y.A. "Futbol İhtisas Ders Notları", M. Ü. B.E.S. Y.O. MU⁄LA, 1999.
  • 2-APAYDIN, A. "Futbolda Teknik ve Teknik Antrenman Uygulamaları", Akınoğlu Matbaacılık, BURSA, 1998 s. 2.
  • 3- ARACI, H., "Okullarda Beden Eğitimi",Yardımcı Ofset I, Basım ANKARA, 1998. s.321.
  • 4. AYHAN, U. ve Ark. “2000 Avrupa Futbol fiampiyonası Finallerine Katılan Türkiye, Belçika, İtalya ve İsveç’in Finallerden Önce Yapmış Oldukları Maçlardaki Gollerin Analizi” Futbol ve Bilim Teknoloji Dergisi, H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Yıl:7 Sayı:3, Ankara.
  • 5- BAfiYAZICIO⁄LU, M. "Futbolda Teknik Araştırmalar ve Alan Uygulamaları " ,Kültür Ofset, ANKARA, 1997 s. 428.