İçeride – Dışarıda Kemalizm Tartışmaları ve Dış Dünyanın Kemalizm Çözümlemesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi olan “Kemalizm”, uzunca bir süredir içeride ve dışarıda tartışılmaktadır. Demokratik bir düzende, herhangi bir düşünce sistemi de kuşkusuz tartışılabilir ve tartışılmalıdır. Ancak, tartışılacak kişi veya konu -eğer maksatlı değilse- öncelikle eksiksiz bir biçimde incelenmeli ve felsefi derinlik yakalanmalıdır. Atatürk ve Kemalizm’e yönelik eleştirilerin böylesi bir boyutu olmadığı gibi, belirli çevrelerden sistematik olarak gelmesi de dikkat çekicidir. Bu çalışmada, sözü edilen eleştirilerin toplandığı noktalar sergilenmiş, yüzeysel ve maksatlı yaklaşımlar, yine dış dünyadan olan, gerçekten bilgi sahibi, saygın çevrelerin görüşleri ile çürütülmeye çalışılmıştır. Atatürkçü Düşünce sisteminin aşındırılması, içinin boşaltılması Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği açısından tehlikeli bir süreci başlatmış bulunuyor. Çalışmada bu tehlikeye de dikkat çekildi.

THE KEMALISM DISCUSSIONS INSIDE – OUTSIDE AND THE ANALYSIS OF KEMALISM OF THE OUTER WORLD

“Kemalism”, which is the formation philosophy of the Turkish Republic has been a matter of debate inside and outside for a long time. In a democratic order, any thought system might be definitely debated or should be debated, as well. But first, the person or the subject that will be debated- if it is not intentional- should be examined completely and the core of the philosophy should be grasped. The criticisims directed towards Atatürk and Kemalism have no such extension, and it is noteworthy that the mentioned criticisms come from the known social environments. In this study, the points on which the criticisms made have been exhibited. In addition, superficial and purposeful approaches have been tried to be disproved with the views of prestigious outer environments who really have knowledge. Having been worn and torn of Kemalism, and having been made meaningless of it have initated a dangerous period for the future of the Turkish Republic. In this study, we have drawn attention to this danger, as wel

___

  • ATATÜRK, Mustafa Kemal, Söylev ve Demeçler II(I-III), Ankara, 1997. ÇELİK, Hüseyin, Türkiye‟de Değişim, Demokrasi ve Aydınlar, Da Yayıncılık, İstanbul, 2002
  • ENDER, Muzaffer, Bütün Dünyada Atatürk, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul, 2005.
  • GİRİTLİ, İsmet, Atatürk‟ün 100. Doğum Yıldönümünde Kemalist Devrim ve İdeolojisi, İstanbul, 1980.
  • KIŞLALI, Ahmet Taner, Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi, İmge Kitapevi, Ankara, Aralık 1995.
  • KİLİ, Suna, Türk Devrim Tarihi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2007.
  • OZANKAYA, Özer, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, Nisan 2000.
  • POYRAZ, Ergün, Musa‟nın Çocukları Tayyip ve Emine, Togan Yyn., İstanbul, Nisan 2007.
  • ROSKİN, Michael G., Cord, Robert L., Medieiros, James A., Jones, Walter S., Political Science: An Introduction, Pearson Hall Publishing, New Jersey USA, 2006.
  • ŞAPOLYO, Enver Behnan, K. Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Ekicigil Matbaası, İstanbul, 1958.